Начало Медицинска енциклопедия Лечения Лечение на влажна кашлица Лечебни практики при заболявания

Лечение на влажна кашлица

Лечение на влажна кашлица - изображение

Раздразнено гърло, кашлица с отделяне на секрети (храчки), болка в гърдите, отпадналост.

Ако имате подобни оплаквания за период от повече от три дни е препоръчително да посетите Вашия лекар.

Възможно е да се касае за обикновена хрема, настинка или резултат от дългогодишно тютюнопушене и отслабен имунитет, но е напълно възможно дихателната система да Ви сигнализира, че нещо не е наред.

Бактериалните инфекции на горни и долни дихателни пътища в много голям процент от случаите протичат с влажна (продуктивна) кашлица.

Своевременното посещение при доктора, съответно навреме поставената диагноза и започнато подходящо лечение, намалява риска от хронифициране на състоянието и развитие на различни по тежест усложнения в дългосрочен план.

Списъкът със заболяванията, протичащи с продуктивна кашлица е дълъг, като най-често се описват следните:

Уточняване на заболяването

Важно значение при поставяне на правилната диагноза имат продължителността на симптоматиката, вида на отделяните храчки, наличието на други оплаквания и придружаващи заболявания.

Необходимо е назначаване на етиологична терапия (насочена към причинителя на болестта), обикновено в комбинация със средства за симптоматично повлияване на кашлицата.

За симптоматично лечение на влажна кашлица се използват няколко различни групи медикаментозни средства, всяка от които се отличава с характерни особености на отделните представители.

При влажната кашлица е налице повишено образуване на слуз, като основната цел е нейното отстраняване.

Използват се две големи групи лекарствени агенти, а именно експекторанти (отхрачващи средства) и муколитици, като първите се подразделят допълнително на няколко групи.

Експекторантите обикновено са с растителен произход и осъществяват своя ефект, стимулирайки двигателната активност на ресничестите клетки на респираторния епител и по този начин улесняват отстраняването на натрупаните слуз и чужди вещества.

Различават се следните основни групи експекторанти:

  • Отхрачващи омекотяващи средства: съдържат така наречените слузни вещества, които водят до намаление на повишената дразнимост и действат протективно върху възпалената лигавица на горните дихателни пътища. Особено богати на слузни вещества са фитопрепаратите, съдържащи екстракт от корен на медицинска (лечебна) ружа, исландски лишей, семена от дюля, листа от подбел. Течният екстракт от медицинска ружа (алтея) намира широко приложение в състава на редица продукти против кашлица, тъй като потиска кашличния рефлекс, омекотява бронхиалните секрети и улеснява тяхното отхрачване.

Лечение на влажна кашлица с експекторанти

  • Отхрачващи втечняващи средства: тези агенти увеличават и втечняват по осмотичен път бронхиалния секрет. В тази група се включват калиев йодид (таблетки или под формата на разтвор с концентрация 10 %), като йодните соли се излъчват през лигавицата на дихателните пътища, предизвикват хиперемия и водят до втечняване на бронхиалния секрет. Екстрактът от листа на бръшлян се използва широко в състава на сиропи против кашлица (включително подходящи в детска възраст).
  • Отхрачващи изгонващи средства: улесняват изхвърлянето на бронхиалния секрет посредством стимулиране на двигателната активност на ресничестия епител. Подобно действие притежават фитопродуктите, получени от растения, богати на сапонини, каквито са например корените от иглика, листа от подбел, корени от сапуниче. Не се препоръчват при малки деца и пациенти с язвена болест, тъй като сапонините оказват дразнещо действие върху стомашно-чревния тракт, предизвикват гадене и повръщане.
  • Отхрачващи бронхоантисептици: препаратите от тази група съдържат етерични масла с противовъзпалително, антисептично и отхрачващо действие. Такива са продуктите, в състава на които се съдържа масло от мащерка, масло от анасон, ментово масло, евкалиптово масло. За разлика от изброените три групи, които са ефективни предимно при заболявания, ограничени в горния респираторен тракт, отхрачващите бронхоантисептици са ефективни при бронхиектазии, астма, туберкулоза на белия дроб, белодробен абсцес, гангрена.

Отделните групи отхрачващи средства се използват често в различни комбинации, като се отличават с ниска токсичност и изключително рядко водят до нежелани ефекти.

Муколитиците са едни от най-често използваните в клиничната практика симптоматични средства за лечение на влажна кашлица.

Препаратите от тази група се отличават със специфична структурна особеност (наличие на свободна сулфхидрилна група в молекулата), която осигурява намаляване на вискозитета на бронхиалния секрет, втечняването му и улеснена експекторация.

Водят до значимо облекчение на кашлицата и подобряват дишането, като са ефективни при различни по тежест заболявания от остър или хроничен бронхит до муковисцидоза, туберкулоза и белодробни тумори.

Най-популярните в аптечната мрежа муколитици, съдържат следните активни съставки:

Лечение на влажна кашлица с муколитици

  • ацетилцистеин: предлага се под формата на спрей, сироп, таблетки, разтворим прах, като е подходящ за възрастни и деца над две годишна възраст, също и при бременни след консултация със специалист
  • карбоцистеин: прилага се под формата на сироп, като не се препоръчва употребата му от бременни жени, кърмачки, новородени и деца под 2 години, поради риск от алергични прояви и увреждане на гастроинтестиналния тракт
  • бромхексин: прилага се при деца над две години и възрастни, като може да причини гадене и повръщане, диария, шум в ушите, обриви
  • амброксол: подходящ за всички възрасти, като се предлага под формата на таблетки или сиропи. Може да предизвика диспептични оплаквания и коремна болка, алергични прояви, поради което не се препоръчва при пациенти с доказана свръхчувствителност към препарата, язвена болест, както и при бременни жени

Полезна информация за справяне с влажната кашлица може да намерите в раздел Алтернативна медицина:

Изборът на подходящо средство против кашлица е в основата на своевременното облекчаване на симптоматиката.

При наличие на бактериална инфекция симптоматичната терапия не е достатъчна, необходимо е приложение на подходящи антибиотици.

Неопластичните заболявания на белия дроб (първични или метастатични) се лекуват с различни методи (химиотерапия, лъчетерапия) в зависимост от състоянието на пациента.

Подробна информация за терапевтичния подход при суха или неуточнена кашлица може да намерите в раздел Лечение:

Не отлагайте посещението при Вашия лекар, подценявайки тежестта и сериозността на баналната кашлица.

Още по темата:

5.0, 12 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЛюбопитноЗдравни съветиХранене при...СнимкиПрезентацииВидеоИсторияЗдравни проблемиНовиниБотаникаИнтервютаАлт. медицинаПсихологияСоциални грижиЗаведенияНормативни актовеКлинични пътекиОрганизацииЛайфстайлСпециалистиАнкетиСпортДиетиГеографияЛичностиНаправления в медицината