Начало Медицинска енциклопедия Лечения Симптоматично и поддържащо лечение

Симптоматично и поддържащо лечение

Симптоматично и поддържащо лечение - изображение

Симптоматичното лечение е лечение, което само облекчава симптомите на заболяването без да премахва причината, която го отключва. При пациенти с метастазирал карцином, симптоматичното лечение се изразява в повлияване на болката с аналгетични средства. Прилагането на противовъзпалителни средства при ревматични заболявания, противокашлични медикаменти при кашлица или антихистаминови лекарства  - при алергични състояния, са други варианти на симптоматична терапия.

Симптоматичното лечение не винаги е препоръчително. Понякога може да се окаже дори опасно за пациента, тъй като може да маскира и отложи повлияването на важен патологичен процес. Появата на коремна болка например не бива да се купира с аналгетици. Проследяването на симптоматиката в случая подпомата правилната диагноза. Хроничното главоболие, третирано с аналгетици, може да отложи диагностицирането на мозъчен тумор или аневризма.

Понякога симптоматичното лечение води до неблагоприятни последствия. Така например често самолечението с ацетилсалицилати провокира появата на стомашно кървене или епистаксиси.

Поддържащото лечение е терапия, която се прилага в допълнение към основната терапия на заболяването. Нейната цел е да намали усложненията и страничните ефекти и да подобри комфорта на пациента. Може да се провежда както в болнична обстановка, така и в дома на болния.

Продължителността на поддържащото лечение е различна. При пациенти с пернициозна анемия, поддържащото лечение с витамин В12 продължава до края на живота по различни схеми. Прекъсването му води до рецидив на заболяването. При желязодефицитна анемия, поддържащото лечение е задължително след коригиране на анемията. То продължава ограничен период от време - 6 - 9 месеца.

4.0, 2 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Симптоматично и поддържащо лечение

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни проблемиЛеченияЗдравни съветиЛюбопитноСпортНовиниИнтервютаБотаникаИсторияСпециалистиКлинични пътекиНормативни актовеЗаведенияПсихологияСнимкиЛайфстайлВидеоПрезентацииАлтернативна медицинаХранене при...ФизиологияОрганизацииСоциални грижиДиетиАнкетиГеографияЛичностиНаправления в медицинатаМедицински изследвания