Начало Медицинска енциклопедия Лечения Антидиарични лекарства Медикаментозно лечение

Антидиарични лекарства

Антидиарични лекарства - изображение

Разстройството или диарията представлява състояние, при което е налице промяна в честотата на изхождане и консистенцията на фекалните маси. Обикновено за диария се говори при честота над три пъти на ден и наличие на течни изпражнения.

Състоянието се дължи на различни етиологични причини, с инфекциозен или неинфекциозен характер. Най-честите причини за възникване на диария са следните:

Често в резултат от тежка и продължителна диария е възможно развитие на дехидратация или електролитни нарушения, като особена рискова група представляват малките деца и кърмачетата.

Подробности относно честотата, етиологията и клиничното протичане при това състояние може да прочетете в рубриката Здравни проблеми:

При диария основната терапия се състои в приложение на антидиарични лекарства. Те представляват субстанции от различни фармакологични групи, които потискат чревната моторика или повлияват резорбцията на електролити и вода в гастроинтестиналния тракт.

В зависимост от механизма на действие отделните препарати се класифицират в няколко основни групи:

1. Антимотилитетни средства:

Тази група антидиарични лекарства по произход и химически състав представляват опиоиди, които притежават изразен спазмолитичен ефект върху гладката мускулатура на стомашно-чревния тракт и не действат върху централната нервна система.

Представляват производни на опиоидния аналгетик петидин. Обикновено се прилагат под формата на таблетки, като дозата се определя индивидуално в зависимост от етиологията на диаричния синдром.

Осъществяват своето действие посредством блокиране на освобождаването на медиатора ацетилхолин в окончанията на парасимпатиковата система. Настъпва потискане на чревната перисталтика и увеличаване на тонуса на аналния сфинктер.

Прилагат се основно при остра или хронична диария с изразени коликообразни спазми. Не се препоръчва употребата им при диария с инфекциозна етиология, както и при улцерозен колит.

Употребата им води до гадене, повръщане и запек, рядко се наблюдава световъртеж. Не е уместно приложението им при малки деца под 7 годишна възраст, поради повишен риск от потискане на дишането и тежки централни ефекти.

2. Адсорбентни средства:

Тези субстанции водят до намаление на загубата на течности и електролити. Притежават антидиаричен ефект, свързан с адсорбиране на бактерии, токсини и други предизвикващи ускорена перисталтика агенти.

Важна особеност е липсата на странични лекарствени ефекти, което ги прави подходящи за приложение във всички възрасти. Продължителното им приложение в детска възраст може да доведе до дефицит на хранителни вещества и витамини.

Медицинският въглен е основно детоксикиращо средство при отравяния. Трябва да се има предвид, че едновременната му употреба с други лекарствени вещества може да намали тяхното усвояване и ефект.

Диосмектит съдържа алуминиев силикат и притежава адсорбиращ и антидиаричен ефект. Оказва своя ефект чрез промяна в гъстотата на мукуса и формиране на протективен слой върху чревната лигавица. Особено подходящ е при кърмачета и малки деца с остра диария и колики. Прилага се под формата на прах, който се разтваря с достатъчно количество вода.

Комбинацията от каолин и ябълков пектин действа като протектор на гастроинтестиналната лигавица и се прилага при колит, ентерит, отравяне с алкохол, дизентерия.

Бисмутовите соли притежават антисекреторен и адсорбиращ ефект, като намират приложение в терапията на диария с инфекциозна етиология. Продължителната им употреба може да доведе до черно оцветяване на фекалните маси.

3. Антисекреторни средства:

Тази група антидиарични лекарства осъществяват своя ефект чрез намаляване на течностите в чревния лумен. Рацекадотрил е подходящ при остра водниста диария в детска възраст.

Лактазата съдържа определени ензими, които участват в метаболизма на лактозата и се използват предимно при вроден лактозен дефицит.

4. Допълнителни средства за съпътстваща терапия:

  • пробиотици
  • антагонисти на хормона мотилин
  • някои калциеви антагонисти

5. Натурални антидиарични средстваАлтернативни методи на терапия:

При някои леки форми на диария с неинфекциозна етиология диетата може да окаже значителен ефект.

Важно е да се увеличи приемът на течности, за да се избегне дехидратация на организма.

Добър ефект се постига с черен чай, ябълков оцет, лайка, узрели банани. Необходимо е да се избягва консумацията на мазни и пикантни храни, алкохол, кофеин и газирани напитки, тъй като оказват дразнещо действие върху гастроинтестиналния тракт.

Подробности може да прочетете на:

Задължително потърсете лекарска помощ при наличие на кръв в изпражненията, повишение на телесната температура, силни коремни болки, повръщане, признаци на дехидратация, както и при настъпила диария при деца под три години.

Още по темата:

5.0, 15 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Антидиарични лекарства

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСимптомиХранене при...ЛюбопитноИсторияАлт. медицинаСнимкиБотаникаЗаболявания (МКБ)ИзследванияНовиниКлинични пътекиЗдравни проблемиЛечения