Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Алтернативни подходи и средства в лечението на диария

Алтернативни подходи и средства в лечението на диария

Алтернативни подходи и средства в лечението на диария - изображение

Видове диария
Съпътстващи симптоми при диария
Причини за диария
Лечение на диария
Диета и храни с лечебен ефект при диария
Билки срещу диария
Народни рецепти срещу диария
Мокса срещу диария
Хомеопатични средства срещу диария
Превантивни мерки срещу диария
Кога да потърсим лекарска помощ при диария?

 

Диарията е състояние, характеризиращо се с често изхождане на воднисти изпражнения. Обикновено за диария се говори, когато честотата на изхождането надвишава 3 пъти на ден. Причините за диария могат да са многобройни и различни – инфекциозни и неинфекциозни. Острата диария е често срещана, особено сред малките деца и бебетата. Тя се появява внезапно и продължава около 5 до 10 дни. Хронична диария е с по-голяма продължителност, като обикновено има кратки периоди на отшумяване, след което отново се проявява.

Видове диария

Секреторна диария. Дължи се на повишена секреция на течности от червата, които не могат да се абсорбират правилно. При нея структурното увреждане на чревния епител е минимално. Най-често се дължи на холерен токсин – протеин, секретиран от бактерията Vibrio cholerae.

Осмотична диария. Дължи се на твърде голямо количество течности, които се просмукват от тъканите в червата. Може да настъпи в резултат на цьолиакия, заболяване на панкреаса или прием на разхлабителни. Прием на по-голямо количество магнезий, витамин С, фруктоза, лактоза също може да доведе до осмотична диария.

Диария, свързана с чревния мотилитет. Характерно за този тип диария е, че се дължи на прекалено бързо преминаване на хранителното съдържание през чревния лумен (хипермотилитет). Това не осигурява време, за да се абсорбират достатъчно хранителни вещества и вода. Среща се при диабетна невропатия или след ваготомия (хирургично премахване или прекъсване на блуждаещия нерв).

Възпалителна диария. Проявява се при налично възпалително увреждане на чревната лигавица. Може да се причини от бактериална инфекция, вирусна инфекция, паразитна инфекция или автоимунни нарушения (синдром на раздразненото черво). Рак на дебелото черво, туберкулоза също могат да се проявят с възпалителна диария.

Дизентерия. Характерно за диарията при дизентерия е, че се съпровожда с наличие на кръв в изпражненията. Дизентерията може да настъпи при инфекция с Шигела (Shigella), Енатмоеба (Entamoeba histolytica) и Сламонела (Salmonella). Наличието на кръв в изпражненията при хора над 60-годишна възраст често е показателна за наличие на исхемичен колит.

Съпътстващи симптоми при диария

Диарията често е съпроводена с други симптоми, като:

 • повишена температура;
 • болки в стомаха;
 • коремни спазми;
 • гадене;
 • повръщане;
 • главоболие;
 • загуба на апетит;
 • умора и други.

Причини за диария

Причини за остра диария:

 • Инфекция – ентерит, гастроентерит, причинени от:

Вирус – ротавирус, норовирус, вирус на хепатита, херпес симплекс. Вирусната диария е склонна към бързо разпространение;
Бактерии – кампилобактер (Campylobacter), салмонела (Salmonella), шигела (Shigella), ешерихия коли (E. coli);
Паразити – Гиардия (Giardia lamblia), криптоспоридиум (Cryptosporidium);

 • Често т. нар „пътническа диария” е причинена от бактерии или паразити;
 • Антибиотици – може да нарушат естествения баланс на полезни бактерии в червата и да подпомогне развитието на патогенни бактерии;
 • Безпокойство;
 • Прием на голямо количество кафе или алкохол;
 • Други лекарства, освен антибиотици;

Причина за хронична диария:

 • Бактерии или вируси;
 • Неправилен прием на разхлабителни;
 • Някои лоши хранителни навици – ежедневна употреба на алкохол или кафе, редовна консумация на бонбони и захарни изделия, редовно дъвчене на дъвки съдържащи сорбитол;
 • Някои лекарства – инхибитори на протонната помпа;
 • Непоносимост към лактоза;
 • Някои заболявания и състояния – синдром на раздразненото черво, цьолиакия, захарен диабет, болест на Крон, улцерозен колит, панкреатит и други.

Лечение на диария

Конвенционалната терапия на диария включва употреба на антидиарични лекарства (и антибиотици при необходимост), които обаче не трябва да се приемат без лекарска препоръка, особено при деца. Не приемайте противодиарийни медикаменти при наличие на кръв в изпражненията или висока температура.

Обикновено диарията, която не е свързана с първични заболявания и увреждания, преминава за няколко дни. Преди това да се случи, може да следвате някои лесни съвета, които да облекчат симптомите. Наред с голямото разнообразие от медикаменти срещу диария, предлагани по аптеките, съществуват и някои алтернативни подходи и средства в лечението на диария. Най-важните стъпки, към които трябва да се придържате са да не допуснете дехидратация и да избегнете всичко, което би довело до утежняване на състоянието. За целта:

Пийте много течности

Дехидратацията е един от основните рискове при наличие на диария, особено, когато е в комбинация с повръщане. Приемайте 2 литра (3 литра при треска) вода на ден. Приема на течности е особено важен в случаите при бебета и деца.

 Диета и храни с лечебен ефект при диария


Обикновено при наличие на диария се препоръчва да се ограничи храненето и да се наблегне на богати на въглехидрати храни и продукти. Подходящи са макарони, ориз, препечен хляб, картофи, банани, ябълково пюре (не приемайте ябълков сок, обаче, който може да влоши диарията). Всички те имат успокояващо действие, а бананите и ябълковото пюре съдържат пектин, който просмуква излишните течности и забавят чревния пасаж. Може да консумирате още леки супи, бульони, юфка, бяло пилешко месо (без кожа), желатин.

Може да добавяте малко сол към храната, за да възстановите изгубеното количество натрий.

Избягвайте храни, богати на мазнини, рафинирана захар, пържени и пикантни храни.

Избягвайте плодови сокове. Големите количества фруктоза може да затормозят допълнително чревната функция.

дете на гърнеПри бебета – кърмени или на изкуствено хранене, храненето продължава по обичайния начин, като може да се добавят някои рехидриращи разтвори.

Как да се справите с диарията при бебета и деца може да научите в темата:

ДИАРИЯ ПРИ БЕБЕТА И ДЕЦА - ДОМАШНИ СРЕДСТВА И ХРАНИ

Моркови. Морковите са източник на пектин. Може да ги сварите леко, докато омекнат, след което ги направете на пюре. Яжте 1/4 до 1/2 чаша на всеки час.

Дюли. Дюлите са подходящи за консумация при диария. Може да приготвите лечебна отвара с тяхна помощ. Нужни са една дюля, кори от дюлево дърво, листа от дюля, семки от дюля. Всички съставки се смесват в около 1 литър вода и се варят, докато половината от течността изври. Прецежда се и се пие се 3 пъти дневно, по една кафена чашка (75 мл), преди хранене.

Нишесте. Една лъжица нишесте се разтваря в чаша вода и се изпива.

Портокалова кора. Нарежете на ситно портокалова кора и залейте с 1 литър вряща вода. Оставете да престои докато се охлади напълно, след което прецедете и изпийте в рамките на деня.

Оризова вода. Една супена лъжица ориз се сварява в 500 мл вода, докато оризът омекне напълно. Прецежда се и след като изстине се пие 1 чаша сутрин на гладно.

Избягвайте консумацията на трудно смилаеми храни като зеле, фасул, брюкселско зеле. Прясно мляко, сирене и други млечни продукти също не се препоръчват. Не приемайте тези храни и известно време след отшумяване на диарията (поне 1 до 3 седмици).

Ябълков оцет

Ябълки и ябълков оцетЯбълковият оцет може да помогне за сгъстяване на изпражненията и намаляване на чревното възпаление. Действието му се дължи на съдържащия се в него пектин, който може да подпомогне развитието на добри бактерии в червата, които са необходими за здравословното храносмилане.

Тъй като натуралният ябълков оцет е естествен антибиотик, той може да бъде най-ефективен при диария, дължаща се на бактериални инфекции. Тези видове инфекции често са причинени от развалена или замърсена храна, която може да съдържа бактериални видове като Ешерихия коли или Салмонела. Важно е да изберете суров, органичен, нефилтриран ябълков оцет!

Ябълковият оцет е кисел, затова е важно, преди да се пие, да се разреди с друга течност! В противен случай оцетът може да изпотроши емайла на зъбите ви и да раздразни още повече стомаха и червата. Изсипете една до две супени лъжици ябълков оцет в голяма чаша хладка вода. Пийте тази смес два до три пъти дневно, докато симптомите изчезнат.

Внимание: Ябълковият оцет е силно кисел! Ако го пиете директно, без разреждане, може да изгори тъканите на устата, гърлото и хранопровода. Може да повреди зъбния ви емайл. За да сведете до минимум тези потенциални ефекти, изплакнете устата си, след като изпиете сместа от ябълков оцет.

Пробиотици

Пробиотиците са неизменна част от лечението на диария. Освен, предлаганите в търговската мрежа пробиотици, под формата на прахчета или капсули, яденето на пробиотични храни намалява значително риска от поява на диария свързана с прием на антибиотици. Киселото мляко е пробиотична храна, съдържаща живи култури като Lactobacillus acidophilus, Streptococcus thermophilus, Bifidobacterium. Те помагат за възстановяване на чревния баланс. Айрянът също е подходящ.

Електролитни разтвори

Диарията може да доведе до нарушен баланс на солите и електролитите в организма. В аптеките може да се открият специални напитки, които възстановяват загубените вещества, микроелементи и поддържат оптимален водно-електролитен баланс. Когато нямате наблизо аптека или не може да стигнете до нея бързо, такъв разтвор за възстановяване на загубените вода и електролити (основно натрий, хлор и калий) може да си приготвите и у дома. За целта се нуждаете от 1/2 чаена лъжичка сол и 6 чаени лъжици захар в литър вода. Добавете малко портокалов сок или сок от лимон. Изпивайте цялото количество в рамките на деня.

Билки срещу диария

Някои билки могат да облекчат диарията, а също така и да предотвратят бъдещи пристъпи.

Куркума

Чаша със смес от вода и куркумаКуркумата е ефективно домашно средство срещу диария. Нейната антимикробна природа помага за борба с бактериите, които често са в основата на това неприятно състояние. Този подправка дори може да ви помогне да поддържате правилната работа на целия храносмилателен апарат. Проучване от 2004 година, публикувано в изданието Journal of Alternative and Complementary Medicine, показва, че екстракт от куркума може да облекчи симптомите на синдрома на раздразнените черва. Диарията е един от тези симптоми.

 • Добавете 1/2 чаена лъжичка куркума на прах в чаша топла вода. Разбъркайте добре и изпийте бързо, тъй като прахът е склонен бързо да се утаи на дъното. Пийте тази смес 2 или 3 пъти на ден.
 • Друг вариант да използвате куркума срещу диария е като смесите 1 чаена лъжичка куркума на прах с 1 супена лъжица ябълково пюре или кисело мляко. Приемайте това 2 или 3 пъти на ден.

Канела

Чай с канела и джинджифилКанелата също е ефективен при лечението на различни стомашно-чревни проблеми, включително диария. Тя има мощни антибактериални и антивирусни свойства, които ще унищожат патогенните микроорганизми в стомашно-чревния тракт, които причиняват диария. Също така, стимулира храносмилателните ензими, които подпомагат храносмилането.

Смесете 1 чаена лъжичка канела на прах и 1/2 чаена лъжичка прясно настърган джинджифил в чаша вряща вода. Покрийте и оставете да се накисне за 30 минути. Пийте този чай 2 или 3 пъти на ден.

Друга възможност е да добавите 1/2 чаена лъжичка канела на прах и 1 супена лъжица мед в чаша топла вода. Разбъркайте добре и пийте 3 пъти на ден.

Лесен начин да използвате канела срещу диария е като я поръсите върху банан, ябълка или кисело мляко.

Джинджифил

Джинджифил корен, на прах, настърганСпоред традиционната китайска и аюрведа медицина, джинджифилът спомага за укрепването на стомашните мускули и стимулира чревните ензими, които подпомагат правилното храносмилане. Проучване на American Chemical Society от 2007 г. показва, че джинджифилът може да бъде ефективен срещу тежка диария, причинена от бактерии в развиващите се страни.

Добавете 1 супена лъжица настърган корен джинджифил към една чаша и половина вода. Оставете водата да заври, покрийте и я оставете да се накисне за 5 до 10 минути. Прецедете и пийте този чай 2 или 3 пъти на ден.

Алтернативен вариант е да смесите по 1 супена лъжица джинджифил на прах, кимион на прах, канела на прах и мед. Разбъркайте добре и приемайте 2 или 3 пъти на ден.

Забележка: Хората, страдащи от високо кръвно налягане, трябва да избягват джинджифила в големи количества!

Дрян

Дрян плод и листаПлодовете на хряна съдържат до 0,50% дъбилни вещества, рутин,
витамин С, органични киселини до 3%, захароза, пектин, които са отговорни за стягащите, противовъзпалителните и кръвоспиращите им свойства.

Плодовете на дряна се използват в пресен, изсушен и кулинарно обработен вид. Освен при диария, намират приложение и при други стомашно-чревни проблеми като гастрит, колит, със или без кървене.

За да приготвите отвара от дрян срещу диария, е нужно 10 грама плодове да се запарят в чаша вряла вода. Изчакайте 30-40 минути, след което изпийте, като разделите на два приема.

Хидрастис

Алкалоидът берберин, открит в хидрастиса, има свойството да въздейства върху някои от бактериите, често отговорни за остра диария, сред които и E.coli. Хидрастис може да се открие под формата на капсули, чай или тинктура.
Камшик

2-3 чаени лъжички от нарязаната билка се заливат с 250 мл вряла вода. Вари се 5 минути на слаб огън, след което се оставя да престои още 2 часа. Прецежда се и се изпива на три приема през деня (в равни количества). Приема се преди хранене.

 

 

 

Листа от къпина

2 супени лъжици листа от къпини се заливат с 400 мл гореща вода. Оставя се да престои 12 часа, след което се прецежда. Пие се по една кафена чашка (75 мл), три пъти дневно преди хранене.

 

 

 

Мушмула

Мушмулата действа адстрингентно, кръвоспиращо и противовъзпалително. Листата, плодовете (особено
недозрелите) и семената намират широко приложение при стомашно-чревни заболявания, включително при диария.

От листата се приготвя отвара като 2 супени лъжици листа от мушмула се заливат с половин литър вряла вода. След 2 часа се прецежда. Пие се по една кафена чашка (75 мл), три пъти дневно преди хранене. Отвара може да се направи и от плодовете по аналогичен начин.

  

Сминдух

Чай от семена сминдухСемената от сминдух съдържат голямо количество слузесто вещество, което се счита за изключително полезно за естествено излекуване на диария. Те притежават способността да абсорбират излишната течност в чревния канал и по този начин значително намаляват тежестта на диарията.

Смесете 1/2 чаена лъжичка семена от сминдух с вода и изпийте. Не е подходящо за деца!

Алтернативен вариант е да смесите 1 чаена лъжичка семена от сминдух заедно с 1 супена лъжица кисело мляко. Може да добавите и ½ чаена лъжичка кимион на прах.

 

Боровинка

Корен от боровинка е народен лек за диария. Боровинките са богати на танини и антоцианозиди, които притежават антиоксидантни и антибактериални свойства.

Кориандър

1 супена лъжица смлени плодове се заливат с 400 мл гореща вода. Остават се да се накиснат 2 часа, след което се прецежда. Пие се по една кафена чашка (75 мл), три пъти дневно преди хранене.

 

Билков чай

Топлата вода помага за рехидратацията, а чаят е източник на танини, които намаляват възпалението на червата и имат стягащ ефект. Подходящ е чай от:

Лайка – тя е полезна в терапията на стомашно-чревни възпаления, притежава и спазмолитични свойства. Чай може да приготвите от цветове от лайка, като 1 чаена лъжичка от тях смесите с 1 чаена лъжичка мента в чаша вряла вода, в продължение на около 15 минути. Пийте по 3 чаши дневно. Може да се използват и готови пакетчета чай от лайка.

Къпини – те са богати на танини. Чай може да приготвите като 2 супени лъжици къпини или изсушени листа от къпини оставите да се варят в 1,5 чаши вода в продължение на 10 минути. Прецедете и пийте няколко пъти на ден.

Шипка - чаят от шипка е друг добре известен природен лек срещу диария. Плодът шипка е богат на витамин С и запичащи вещества, които допринасят за бързия му ефект. За да приготвите чай, поставете 2-3 плодчета от шипков храст в чаша вряла вода и оставете да се накисне за 30 минути. След това прецедете и изпийте. Пийте 2 до 3 чая дневно и ще почувствате незабавно облекчение.

Билки като мента и копър могат да бъдат употребявани като чай за успокояване на храносмилателния тракт. Андтидиарийни свойства оказва също чай от малини, черен чай, чай от дренки.

Народни рецепти срещу диария


Рецепта 1

Смесват се: 1 чаша черен чай, 2 чаени лъжички мед, 1 чаена лъжичка лимонов сок. Пийте два пъти на ден.

Рецепта 2

60 мл оцет се смесва с 1 супена лъжица кафява захар. Вкусът е неприятен, но обикновено един прием е достатъчен, ако не – повторете след 6 часа отново.

Рецепта 3

Смесват се: 180 мл вода, 1 чаена лъжичка ванилия на прах. Изпива се в продължение на 15 минути. Ако не настъпи подобрение, повторете след половин час отново.

Рецепта 4

Смесват се: 1-2 стръка огниче, 1-2 стръка подбиче. Билките се варят в половин литър вода за около 15 минути. След като изстине отварата, се прецежда и се пие три пъти на ден, по една кафена чаша (75 мл), преди хранене.

Рецепта 5

Смесват се: 1 стрък гръцка коприва, 2-3 клончета къпина, 4 стръка риган, шепа липов цвят. Билките се варят в 1 литър вода за около 10-15 минути. След като изстине, се прецежда и се приема по 1 супена лъжица няколко пъти на ден, докато диарията отшуми.

Рецепта 6

Две супени лъжици плод от трънка се варят в 500 мл червено вино, в продължение на 10 минути, на тих огън. След като изстине, се прецежда и се пие по една кафена чашка (75 грама), 4 пъти на ден, преди хранене.

Рецепта 7

Нужни са:

 • 20 грама плодове от дрян
 • 20 грама листа от къпина
 • 20 грама плодове от шипка
 • 20 грама коренища от кръвен здравец
 • 20 грама листа от боровинки
 • 15 грама плодове от драка
 • 15 грама листа от смрадлика
 • 25 грама стръкове от камшик

Всички билки се смесват и се взема 2 супени лъжици от сместа. Вари се в 600 мл вода, в продължение на 10 минути, на тих огън. След като изстине се прецежда и се пие по една кафена чашка (75 мл) през 3 часа.

Хомеопатични средства срещу диария

Повече за най-често прилаганите хомеопатични средства при диария може да откриете в темата: Хомеопатия при диария.

Мокса терапия срещу диария

За същността и спецификите на този метод може да научите в темата: Лечение на диария с мокса.

 

Превантивни мерки срещу диария

 • Редовното измиване на ръцете със сапун, под течаща вода значително намалява риска от пренасянето или заразяването на патогенни микроорганизми. Това важи особено в случаите след посещение на тоалетна, контакт с домашни животни, градинарство и преди докосване до храни и напитки.
 • Поддържайте хигиената в кухнята, банята и тоалетната на високо ниво.
 • При работа със сурови меса, измивайте ръцете си, преди да докоснете други хранителни продукти, прибори или съдове за хранене.
 • Избягвайте да добавяте лед в напитките си, когато не знаете от къде точно идва водата за него.
 • Не консумирайте сурови или полусурови храни, когато сте на почивка или посещение извън страната.

Лекарска помощ при диария трябва да се потърси задължително, ако:

 • Настъпи при дете на възраст до 1 година;
 • Настъпи при дете над 1 годишна възраст и продължава повече от 3 дни;
 • Диарията продължава повече от една седмица при възрастни;
 • Наблюдават се симптоми на дехидратация – силна жажда, сухота в устата, силно намаляване на количеството на отделената урина или пълно преустановяване на уринирането;
 • Наличие на тежка коремна болка;
 • Наличие на силна болка в областта на ректума и ануса;
 • Наличие на кръв в изпражненията или те са черни;
 • Температура над 39°С;
 • Детето/бебето е сънливо и раздразнително и/или с вяли реакции.
 • Коремът на детето/бебето е хлътнал;
 • Очите или бузите на детето са хлътнали;
 • Кожата на детето/бебето не се изпъва, след като е била хваната под формата на кожна гънка.
3.4, 5 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.top10homeremedies.com
http://www.howhunter.com
http://www.healthline.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияАлт. медицинаБотаникаИсторияЗдравни съветиЛюбопитноЛеченияФизиологияСпортСимптомиХранене при...Заболявания (МКБ)СнимкиНовиниНаправления в медицинатаКлинични пътекиСпециалистиЗдравни проблемиИнтервютаНормативни актовеОрганизацииПроизводителиЗаведения