Начало Медицинска енциклопедия Лечения Хранителен режим (диета) при диария Лечение с храни и хранителни добавки

Хранителен режим (диета) при диария

Хранителен режим (диета) при диария - изображение

Независимо дали се касае за банална чревна инфекция или подлежащо хронично заболяване на стомашно-чревния тракт, обострено от определени фактори, храненето и подходящият диетичен план са от ключово значение за оптималното и бързо възстановяване на функционалната активност на храносмилателната система. Многобройни фактори с автоимунна, инфекциозна, хранителна и друга етиология могат да доведат до диария, влошавайки комфорта на пациентите.

Какво се яде при диария? Какво трябва да избягваме при диария? Можем ли да ядем шоколад, да пием кафе и да похапваме любимите си хранителни изкушения или трябва да се ограничим за известно време?

Правилният, здравословен хранителен режим е ключов момент в така нареченото лайфстайл лечение и намира широко приложение при редица заболявания, тъй като при подходящо аранжиране на хранителните продукти в чинията ни можем да подпомогнем лечението и да намалим риска от усложнения.

Диарията сама по себе си представлява симптом на редица заболявания и често се придружава от различни други симптоми, като например болка в корема, усещане за тежест и пълнота, повишено образуване на газове, повишение на телесната температура, като са възможни още и гадене с или без повръщане, втрисане, слабост, болки в мускулите и ставите. Списъкът от възможни съпътстващи разстройството симптоми е дълъг, като последните се определят в зависимост от вида на болестта и факторите, довели до диария.

Независимо от причината спазването на подходящ хранителен режим (диета) при диария, особено в първите няколко дни, е от ключово значение за последващата терапия и необходимостта от подобна такава.

Този безобиден на пръв поглед симптом крие сериозни рискове (особено при кърмачета, малки деца, възрастни хора) от дехидратация (обезводняване) и свързаните с нея усложнения, електролитни нарушения (в резултат от прекомерната загуба на течности може да се стигне до намалени нива на калий и натрий, известни още като хипокалиемия и хипонатриемия).

Полезна информация по отношение на различните причини и фактори, водещи до разстройство, клиничното протичане и риска от усложнения, може да намерите в раздел Здравни проблеми:

Необходимост от диета при разстройство

Необходимост от хранителен режим (диета) при диария

Диетата при разстройство стартира още с първите прояви, като нейната основна цел е създаване на подходящи условия за отдих и почивка на стомашно-чревния тракт, ускоряване на възстановителните процеси, подпомагане на собствените сили на тялото за справяне с нарушения баланс в организма, възпалението и инфекцията (при налична такава).

Основните препоръки за подходящо хранене при разстройство се базират на схващането за облекчаване дейността на храносмилателната система, поради което се набляга на продукти, които са лесно смилаеми, без излишни подправки и продължителна термична обработка, с максимално изчистен състав.

Често в опита си да не усложним ситуацията преминаваме към твърде рестриктивен режим, ограничаващ голям брой храни, което се оказва излишно и само по себе си крие рискове от влошаване на състоянието, тъй като по този начин се лишаваме от редица полезни субстанции, изключително необходими ни за справяне с причините, довели до диария.

Диетата при разстройство е балансирана, съдържаща оптимални количества белтъци, мазнини и въглехидрати, с оптимално съотношение на приема на витамини, минерали, фибри, пробиотици.

При наличие на диария (независимо от причината) и следване на обичайните ни хранителни навици е налице висока вероятност от пролонгиране на симптомите, влошаване на състоянието и необходимост от медикаментозна терапия.

Леките форми на диария, причинени от баналните вирусни или бактериални инфекции, както и диарията вследствие на консумация на определени хранителни продукти, често се повлияват само с подходяща краткосрочна диета и при необходимост прием на медикаменти, достъпни без рецепта.

Обикновено при първите признаци на състоянието се препоръчва ограничаване приема на храна за период от около шест часа, като се набляга на достатъчно течности (най-добре вода или чай) за намаляване риска от развитие на дехидратация. Този кратък период на лечебен глад и приемът на достатъчно течности предоставят така необходимия покой на стомашно-чревния тракт и подпомагат отстраняването на излишните токсини.

След този изчистващ период се преминава към подходящ хранителен режим, като се препоръчва прием на малки количества храна през няколко часа, вместо трикратното хранене, с цел предотвратяване натоварването на храносмилателната система.

Какво се яде при диария и кои храни оказват благоприятен ефект върху гастроинтестиналния тракт?

Позволени храни при разстройство? Какво да ядем при диария?

Какви храни се включват в хранителния режим (диета) при диария? Кои са позволените храни при разстройство?

Списъкът на позволените при диария храни е относително кратък и може би не включва любимите ви продукти, тъй като съдържа главно леки, максимално пречистени храни. Акцентът при храненето при диария е поставен и в достатъчно добрата хидратация на организма и снабдяването с достатъчно течности.

Към позволените храни при разстройство се включват:

 • храни, включени в режима BRAT: абревиатурата BRAT в буквален превод означава bananas, rice, apples, toast и се базира на консумацията предимно на банани, ориз (както и оризова вода), ябълки (сурови, под формата на сок, пюре, каша) и препечен хляб (сухари, солети, крекери). Бананите са чудесен източник на лесно смилаеми фибри, създават усещане за ситост, като в същото време са леки и не натоварват храносмилателните процеси. Те са богати източници на калий, като ежедневната консумация на един-два банана благоприятства храносмилането и ограничава електролитните загуби. Оризът, както и оризовата вода, са лесни за смилане и богати на въглехидрати, снабдявайки организма с така необходимата му енергия. Ябълките под формата на сок, пюре, каша, са богати на пектин (вид фибри), подобряват функцията на стомашно-чревния тракт и са източници на витамини и минерали (витамин С, витамини от група В, калий, желязо). Препеченият хляб, овкусен с малко масло и малко сол, засища, снабдява организма с енергия и подобрява електролитния профил
 • кисело мляко: млечните храни се избягват при диария, но киселото мляко е едно от малкото изключения. Препоръчва се да потърсите продукт, богат на лактобацили и бифидобактерии, с малко количества добавена захар, без изкуствени подсладители. Съдържащите се в киселото мляко Lactobacillus acidopfilus и Bifidobacterium bifidum подобряват чревната флора, регулирайки баланса между "добрите" и "лошите" микроорганизми в стомашно-чревния тракт
 • зеленчуци: препоръчва се консумация на преминали лека термична обработка (варене, приготвяне на фурна) представители на зеленчуците, като се предпочитат такива без семки, предварително обелени, които не предизвикват тежест в стомаха и не водят до повишено образуване на газове. Изборът е ограничен главно между картофи (богати източници на нишесте), моркови (ценен източник на редица витамини и минерали), тиквички и изключително богатото на антиоксиданти и есенциални субстанции цвекло. Консумирайте ги сварени, печени, под формата на пюре или каша, леко овкусени с малки количества масло и малко сол
 • достатъчно количество течности: адекватната хидратация на организма е от ключово значение за намаляване рисковете от обезводняване, като се препоръчва прием на допълнителна чаша вода след всяка дефекация. Освен вода може да приемате чай, ябълков сок, чисти бульони, кокосова вода, оризова вода, разтворими прахчета, съдържащи необходимите електролити, както и домашно приготвен разтвор, съдържащ оптимални съотношения сол и захар
 • билки и лечебни растения: джинджифил, мента, лайка, куркума, дрян, мушмула под формата на чай оказват успокояващ ефект върху стомашно-чревния тракт, хидратират организма, а меката им топлина създава допълнително усещане за комфорт

Полезна информация за алтернативните подходи на лечение при диария и различните народни средства, ефективни срещу разстройство при деца и възрастни, може да намерите в раздел Алтернативна медицина:

Кои храни да избягваме при разстройство (диария)?

Кои храни са неподходящи и не се включват в хранителния режим (диета) при диария?

Списъкът с неподходящите при разстройство продукти е дълъг и включва много от любимите на всички сладки изкушения, пържени и тестени изделия, пикантни произведения на съвременната кулинария и други.

Към храните и напитките, които не се препоръчват при диария, се включват следните:

 • млечни продукти: въпреки богатия си състав на полезни мазнини, калций, магнезий, голям процент от млечните изделия (прясно мляко, сирене, кашкавал) се препоръчва да бъдат ограничени при диария, тъй като може да предизвикат дразнене на стомаха. Изключение прави киселото мляко, което е незаменим съюзник в борбата с редица състояния, засягащи храносмилателната система
 • пържени и пикантни храни: мазни, пържени, силно преработени храни са трудни за храносмилане и допълнително затрудняват дейността на гастроинтестиналния тракт, като ползите от тях са минимални и включват главно енергия (не се отличават с особено богат състав по отношение на витамини, минерали, полезни и есенциални аминокиселини). Пикантните храни, както и прекомерната употреба на подправки не са препоръчителни при разстройство, тъй като водят до дразнене и могат да станат причина за задълбочаване на състоянието, болка в корема
 • определени видове месо: мазни меса, трудни за храносмилане, не са препоръчителни при състояния, протичащи с диария. За да си набавите необходимите протеини може да посегнете към чистите пилешки меса, приготвяйки например добре познатата на всички с лечебните си свойства пилешка супа
 • плодове и зеленчуци: макар да са изключително полезни и всички диетолози горещо да ги препоръчват, при диария е необходимо да ограничите консумацията на голям процент от плодовете и зеленчуците. Така например не се препоръчва консумация на зеленолистни зеленчуци, броколи, карфиол, царевица, грах, сурови зеленчуци, лук, поради повишен риск от дразнене на стомашно-чревния тракт и повишено образуване на газове. От плодовете се препоръчва да ограничите приема на цитруси, череши, сливи, круши, грозде, ананас
 • храни, богати на захар и/или изкуствени подсладители: шоколад, вафли, бисквити, кексчета, мъфини и всевъзможните изкушения от сладкарския щанд не се препоръчват при диария. Употребата на шоколад при диария може да доведе до затруднение дейността на храносмилателната система, докато съдържанието на изкуствени подсладители може да доведе до лаксативен ефект и допълнително да влоши състоянието ви
 • определени напитки: не се препоръчва употребата на алкохол (забавя възстановителните процеси), газирани напитки (повишен риск от метеоризъм) и кафе при диария, както и съдържащи кофеин напитки, включително енергийни напитки, тъй като кофеинът сам по себе си може да доведе до лаксативен ефект. В случай, че ви мъчи кофеиновата абстиненция и не можете да си представите деня без кафе, се препоръчва ограничаването му до едно на ден, с по-ниско съдържание на кофеин

При липса на ефект от диетата при диария се консултирайте с лекар за подходящи лекарства

При липса на желания ефект от приложения хранителен режим (диета) при диария няколко дни след започването му, както и при данни за влошаване на общото състояние (белези на обезводняване, висока температура, тежко общо състояние) се препоръчва своевременна медицинска помощ, като вашият лекар след необходимите изследвания и преглед ще прецени най-доброто за вас лечение.

Обикновено в тези случаи към диетата се включват подходящи лекарства, като при малък процент от болните е необходима хоспитализация и парентерално хранене.

Според възрастта на пациента, тежестта на симптомите, наличието или липсата на усложнения се назначава подходяща медикаментозна терапия.

Полезна информация за различните видове лекарства, използвани с висока ефективност при отделните форми на диария, може да намерите в раздел Лечения:

 

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Хранителен режим (диета) при диария

ВСИЧКИ

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.healthline.com/health/what-to-eat-when-you-have-diarrhea
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320124.php
https://www.everydayhealth.com/digestive-health/diet/what-to-eat-when-you-have-diarrhea/
https://www.verywell.com/what-to-eat-for-diarrhea-1944822
https://www.livestrong.com/article/258348-foods-to-eat-to-stop-diarrhea/
https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000121.htm
https://www.webmd.com/digestive-disorders/frequent-diarrhea-16/diarrhea-smart-diet
https://articles.mercola.com/diarrhea/diet.aspx
https://draxe.com/brat-diet/
http://www.huffingtonpost.ca/2014/07/25/foods-for-diarrhea_n_5607089.html
https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/diarrhea/eating-diet-nutrition
https://www.wikihow.com/Treat-Diarrhea-(BRAT-Diet-Method)

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛеченияХранене при...ПсихологияБотаникаНормативни актовеЗаведенияРецептиСнимкиЛайфстайлАлт. медицинаЛюбопитноДиетиНовиниИсторияОрганизацииСимптомиЗаболявания (МКБ)СпортИнтервютаИзследванияКлинични пътекиФизиологияЗдравни проблемиСпециалистиТестовеХрани и ястияВидеоАнкетиСоциални грижиКалкулаториГеографияПроизводителиЛичностиНаправления в медицината