Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Чревни инфекции Диария и гастроентерит с предполагаем инфекциозен произход

Диария и гастроентерит с предполагаем инфекциозен произход МКБ A09

Диария и гастроентерит с предполагаем инфекциозен произход МКБ A09 - изображение

Тънкото черво може да бъде въвлечено в редица инфекциозни заболявания, които протичат като диария и гастроентерит с предполагаем инфекциозен произход.

Обикновено се наблюдават възпалителни прояви на червата под действие на екзотоксини, ендотоксини или на механични фактори при прикрепяне на патогенния причинител. Възпалението може да е със специфичен характер или да е неспецифично. По протичане има остър или хроничен ход.

Възпалителният процес може да обхваща различни отдели на червото и да протече като дуоденит, йеюнит, илеит. Често промените са дифузни и процесът протича като ентерит, колит или гастроентерит.

Най-общо морфологичните промени при възпалението на храносмилателната система се представят под формата на катарален, псевдомембранозен (фибриноген), фоликуларен, язвен или язвено-некротичен възпалителен процес.

Чревният катар (интестинален катарален ентерит) обикновено е начална фаза в развитието на измененията, поради което по-често протича изолирано и може да има обратим ход.

Лигавицата на червото е зачервена, оточна и обилно покрита със слуз. Най-честата причина за развитие на остро възпаление на стомашно-чревния тракт са хранителните токсикоинфекции или интоксикации.

Катаралният стадий започва най-често с болков синдром, може да има диспептични прояви като гадене и/или повръщане. Болката е присвиваща и зависи от мястото на възпалението. След повръщане или изхождане болката отшумява.

Хеморагичните колит, ентерит или гастроентерит са тежки форми на възпаление на лигавицата на стомашно-чревната система.

Най-честият и високоинформативен симптом е тежка по степен кървава диария, дължаща се на кървене в храносмилателната система.

Некротичните форми на колит, ентерит или гастроентерит се характеризират с некрози (в някои случаи са хеморагични) в лигавицата или тотално в цялата чревна стена. В субмукозата може да има оток и кръвоизливи, а по серозата - фибринозен ексудат.

Диариен синдром се наблюдава най-често в клиничната картина на инфекциозни заболявания и по-точно при хранителни токсикоинфекции.

Диарийният синдром е водещ и в клиничната картина на бактериално обусловената и протозойната дизентерия.

При бактериалната дизентерия изхожданията са обемни в началото. В последствие стават оскъдни с обилно количество слуз и жилки кръв. При част от болните дефекациите представляват изхождане на слуз и кръв без наличие на фекални материи. Характерно е, че с увеличаване на броя на изхожданията количеството им намалява.

Инфекциозната диария при бактериалната дизентерия продължава 6 до 7 дни. Появяват се и тенезми.

Инфекциозната диарии вследствие на паразитната дизентерия е също кърваво-слузна. В началото на заболяването болните могат да имат до около 6 изхождания за 24 часа, а с напредване на процеса се увеличат до 20 в денонощие. Дизентерийната диария има вид на "малиново желе", тъй като представлява слуз, премесена с кръв.

Паразитната дизентерия може да хронифицира, при което дефекациите могат да достигнат до 20-30 в денонощие.

Епидемичните диарии най-често са резултат на водни, хранителни, контактнобитови и вътреболнични епидемии и епидемични взривове.

Протичат с остра диария, често придружена с повръщане. Някои причинители отделят ендотоксини, които поразяват лигавицата на отдели от стомашния тракт и водят до секреторна диария. Епидемичната диария най-често е експлозивна, водниста и няма кръв или слуз. Често се придружава и от коремни болки, повишена температура, отпадналост.

4.3, 7 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Диария и гастроентерит с предполагаем инфекциозен произход МКБ A09

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Диария и гастроентерит с предполагаем инфекциозен произход МКБ A09

ВСИЧКИ

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Диария и гастроентерит с предполагаем инфекциозен произход МКБ A09

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Здравни проблеми