Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Фекална култура

Фекална култура

Фекална култура - изображение

Фекална култура е изследване, което се провежда за откриване на бактерии, вируси, гъбички или паразити, които могат да причинят инфекция. В червата нормално живеят над 50 различни вида бактерии.

Пробата от фекалии се поставя в стерилен контейнер с хранителна среда, която да подпомогне растежа на микроорганизмите. Видът на микроорганизмите се определя с помощта на микроскоп, химически тестове или комбинация и от двата метода.

В зависимост от вида на причинителя, който се търси, е възможно да дадете една или няколко проби.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Изследването на фекална култура се провежда в следните случаи:

 • За откриване на причината за възникване на симптоми, като диария, кръв в изпражненията, гадене, повръщане, повишено газообразуване, загуба на апетит, болки или подуване на корема, температура.
 • За откриване на определен вид бактерии, вируси, гъбички, паразити, които причиняват заболявания, като хранително натравяне, псевдомембранозен колит, холера, тиф.
 • За откриване на хора, които може да нямат заболяване, но са носители на бактерии, които могат да причинят заболявания на други хора. Тези хора се наричат заразоносители.
 • За оценяване на ефекта от проведената терапия.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Обикновено не се налага специална подготовка преди провеждане на теста.

Ако имате кървящи хемороиди или сте в менструация, пробата се взема след приключване на оплакванията или цикъла.

Съобщете на Вашия лекар, ако скоро сте:

 • Приемали антибиотици
 • Пътували в друга страна
 • Провеждали тест с контрастни вещества

Преди събирането на пробата за фекална култура е необходимо да се извърши хигиенен тоалет на аналната област, последван от щателно измиване на ръцете с вода и сапун.

 

Метод на провеждане на изследването:

Пробата за изследване на фекална култура може да бъде взета в дома, в лекарския кабинет или в специализирани медицински заведения и болници.

Ако пробата за това изследване се взема в домашни условия, ще Ви бъде предоставен специален контейнер.

Възможно е да се наложи да дадете повече от една проба.

Вземане на проба за фекална култура:

 • Фецес за изследване се взема след спонтанна или предизвикана дефекация в чист, необработван със сапуни и дезинфектанти съд.
 • С помощта на лъжичката, която е прикрепена към капачката на стерилен контейнер, се взема от 2–3 участъка на фецеса количество колкото грахово зърно. Препоръчително е да се вземе проба и от места с наличие на слуз. От участъците, примесени с кръв, не се взима материал.
 • Необходимо е процедурата да се извършва с ръкавици, с цел да се избегне разпространение на инфекция или замърсяване на пробата. Измийте ръцете си след сваляне на ръкавиците.
 • Пробата не трябва да се замърсява с тоалетна хартия, сапун, вода, урина, почва или др.
 • За всяка следваща проба се използва нов контейнер.

 • Проба за фекална култура от малки деца или бебета може да бъде взета от памперсите (ако не са замърсени с урина) или от ректума с помощта на малка стъклена тръбичка.
 • За идентифицирането на някои микроорганизми може да се вземе и анален секрет, като за целта се използва сух или навлажнен тампон, който се въвежда на дълбочина 4-5 см при кърмачета и 10-12 см при голямо дете или възрастен пациент.
 • Пробата се надписва и се доставя в микробиологичната лаборатория веднага или се съхранява при определени условия. 
 • Ако от фекалната проба не се направи посявка до 2 часа след вземането й, контейнерът се съхранява при tº 2-8° C до нейното обработване.
 

 Какво ще усещате по време на изследването?

Вземането на проба за фекална култура не е болезнена манимупация.

В случай, че се взима анален секрет с помощта на тампон, може да усетите лек дискомфорт.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Това изследване не се свързва с рискове и усложнения. Необходимо е да се спазват правила за стерилност, за да се предотврати разпространение на инфекция. Затова трябва да се работи с ръкавици и да се измият ръцете след свалянето им.

 

Резултати от проведеното изследване:

Фекална култура е изследване, което се провежда за откриване на бактерии, вируси, гъбички или паразити, причиняващи инфекция на храносмилателната система. Получаването на резултатите обикновено отнема 2-3 дни.

 

   Нормални стойности:

Не се изолират патогенни микроорганизми – бактерии, вируси, гъбички или паразити. Този резултат се отчита като отрицателен.

 

   Отклонения от нормата:

В случай, че се изолират патогенни микроорганизми – резултатът се отчита като положителен. 

С изследване на фецес могат да се изолират голям брой патогени,

 включващи бактерии, вируси, паразити.

 • Най-чести бактериални причинители са: Campylobacter, Salmonella, Shigella, патогенни E.coli.

 • Причинители на хранителни токсикоинфекции: S.aureus, Bacillus cereus и други Bacillus spp., Clostridium perfringens, Clostridium botulinum. 

 • По-редки бактериални патогени са Listeriamonocytogenes, Vibrio, Y.enterocolitica, Aeromonas, Plesiomonas shigelloides, C.difficille (псевдомембранозен колит)

 • Причинители на вирусни гастроентерити, най-вече при деца са: Rotavirus, Adenovirus, Norwalk-like вируси.

При наличие на положителен резултат е необходимо да се определи и чувствителност, за да се избере най-подходящото лечение.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Няма противопоказания за изследването на фекална култура. Неточни и неинформативни резултати могат да се дължат на предварително проведено антибиотично лечение, прием на антидиарийни препарати, недостатъчна или замърсена проба.

4.1, 11 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА Фекална култура

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Клинични пътекиИзследванияИсторияЛайфстайлСнимкиСпециалистиЗаведенияНормативни актовеОрганизацииЛюбопитноНовиниЛеченияЗдравни съветиХранене при...ФизиологияНаправления в медицинатаЗаболявания (МКБ)Социални грижиБотаникаИнтервютаАлт. медицинаПроизводители