Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Ламблия

Ламблия

Ламблия - изображение

Ламблиазата е заболяване, което се причинява от паразита Giardia lamblia. Това заболяване се характеризира с диария. При изследване за Ламблии е необходимо да се вземе проба от изпражнения. Тя може да бъде дадена в домашни условия, в лекарския кабинет или в болницата. След като се вземе проба от изпражнения се занася до лаборатория. В лабораторията се провежда изследване за наличие на паразити.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Изследване за Ламблии се провежда при съмнение (при наличие на симптоми) за ламблиаза. При провеждане на теста могат да бъдат открити и други паразити.

Ако имате каквито и да е въпроси за това как да се подготвите за изследването, какви са рисковете или какво означават получените резултати се обърнете към Вашия лекар.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Обикновено не се налага специална подготовка преди провеждане на теста.

Съобщете на Вашия лекар, ако скоро сте:

  • Приемали някои медикаменти - антибиотици, антипаразитни, антиацидни или антидиарийни или разхлабващи лекарства
  • Пътували в друга страна.
  • Провеждали тест с контрастни вещества.

 

Метод на провеждане на изследването:

Пробата от изпражнения може да бъде взета в дома, в лекарския кабинет, в болницата или друго медицинско заведение. Ако давате проба в домашни условия ще получите специален контейнер. За провеждането на този тест най-често се налага да дадете проби и в три различни дни.

При даване на повече от една проба всеки път използвайте нов контейнер.

След като вземете пробата трябва да я занесете възможно най-скоро на Вашия лекар или в лабораторията, в която ще се изследва.

Проба от изпражнения за Ламблия при малки деца или бебета може да бъде взета от пелените (ако не е замърсена с урина) или от ректума с помощта на малка стъклена тръбичка.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

Вземането на проба от изпражнения обикновено не е свързано с дискомфорт или болка.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

При това изследване няма опасност от възникване на проблеми. Преди даването на проба е необходимо да поставите ръкавици. С фекалиите може да бъде разпространена инфекция. Измийте ръцете след сваляне на ръкавиците.

 

Резултати от проведеното изследване:

При наличие на Ламблия в изпражненията под микроскоп се виждат паразитите или техните кисти. Обикновено при трикратно изследване на фекална проба може да се открие Ламблия до 90%.

Симптоми на ламблиаза може да има, преди да е възможно да се открият паразитите в изпражненията. Затова е необходимо да бъде взета трикратна проба в различни дни, защото само еднократното изследване може да доведе до фалшиво отрицателни резултати. Ако се открие ламблия в първия тест не е необходимо да правите повече тестове.

При хора с хронична ламблиаза трикратното изследване на изпражнения се провежда през интервал от 4 до 7 дни. При тях по-често се открива паразита ако изпражненията са диарични, а не с нормална консистенция.

За доказване на Ламблия може да се изследва и антиген във фекалии или съдържимо от дванадесетопръстника или тънките черва взето с помощта на ендоскоп.

 

   Нормални стойности:

В пробата от изпражнения няма ламблии. Този резултат се отчита като отрицателен. При вземане само на една проба има риск от получаване на фалшиво отрицателни резултати.

 

   Отклонения от нормата:

В пробата от изпражнения има ламблии. Този резултат се отчита като положителен.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Изследването на фекален тест може да не се проведе или получените от него резултати да не са полезни в следните случаи:

  • При прием на някои медикаменти: антибиотици, антипаразитни, антиацидни или антидиарийни или разхлабващи лекарства.
  • При провеждане на рентгеноконтрастно изследване с барий.
  • При невъзможност да занесете навреме пробата в лабораторията.
Ламблиазата е заболяване, което се причинява от паразита Giardia lamblia. Това заболяване се характеризира с диария. При изследване за Ламблии е необходимо да се вземе проба от изпражнения. Тя може да бъде дадена в домашни условия, в лекарския кабинет или в болницата. След като се вземе проба от изпражнения се занася до лаборатория. В лабораторията се провежда изследване за наличие на паразити.
3.7, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияКлинични пътекиЛеченияСоциални грижиСпециалистиБотаникаНормативни актовеНовиниОрганизацииХранене при...Здравни съветиАлт. медицинаЛюбопитноИсторияВидеоФизиологияСимптомиСнимкиЗаболявания (МКБ)Здравни проблемиМикробиологияДиетиТестовеНаправления в медицинатаПсихологияЛайфстайлСпортЗаведения