Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Домашни средства срещу въшки

Домашни средства срещу въшки

Домашни средства срещу въшки - изображение

Ужас! Току що сте установили, че детето Ви има въшки! Всеки вероятно поне веднъж в живота си се е изправял пред този проблем – било то в детството или, когато има собствено дете. Едва ли някой ще отрече, че наличието на малки, пълзящи „гадинки” по главата е изключително неприятно и неудобно състояние. Медицинският термин за опаразитяване с въшки, на която и да е част от тялото, е педикулоза или фтириаза. За щастие, лечение има! И то може да бъде бързо и ефективно с домашни средства.

Преди да разгледаме начините за справяне с въшките, нека научим повече за причинителите и механизма на заразяване.

Въшките се различават от другите кръвосмучещи ектопаразити, като бълхите, по това, че целият им жизнен цикъл протича върху гостоприемника, а освен това развитието им преминава през три етапа – яйце, нимфа и имаго. Липсва стадии на ларва, както при бълхите.

Съществуват няколко вида въшки:

 • Главова въшка (Pediculus humanus capitis)
 • Дрешна въшка (Pediculus humanus corporis)
 • Срамна въшка (Pediculus humanus pubis)

По принцип трита вида са подобни, но всеки от тях се отличава с характерно местообитание и механизъм на инвазия.

Главовата въшка представлява ектопаразит по хората, принадлежащи към тип артроподи (членестоноги). главова въшкаТе са облигатни паразити – целият им жизнен цикъл протича върху гостоприемниак (човек). Главовите въшки не могат да летят, а късите им крака не им позволяват да скачат и дори ходенето по плоски повърхности е трудно осъществимо.

Хората са единствените, които се заразяват с Pediculus humanus capitis. Други бозайници и птици също могат да бъдат нападнати от въшки, но те са различни от главовата въшка по човека.

Главовата въшка, снася яйцата си в основата на косъма, а не върху дрехите, както дрешната и макар морфологично да са почти идентични, те обикновено не се размножават помежду си (макар в лабораторни условия това да е възможно). Още по-различни в морфологично отношение са срамните въшки. Визуално, те по-скоро се доближават до вида на въшките, заразяващи другите примати.

Гнидите са малки жълтеникавобели и овални. Най-често се разполагат по-близо до основата на косъма (където температурата е по-висока и благоприятства излюпването им). Донякъде изглеждат като пърхот, но те не се отделят така лесно от косата, както пърхотът. Възрастните въшки може да нараснат до около размера на сусам. Прясно излюпените въшки са почти безцветни, а по-зрелите са червеникаво-кафяви до тъмнокафяви.

биологичен цикъл на главовите въшки

Как въздействат въшките върху организма?

Механично - при забиване на хоботчето си в кожата предизвиква сърбеж и дразнене на кожата.

Токсично - в секретите и слюнката на въшките се съдържат различни вещества с токсичен ефект. Не на последно място, остава и риска от пренасяне на заразни заболявания (петнист тиф, рикетсиози и други трансмисивни заболявания).

Сензибилизиращо действие - наличието на въшки по тялото е свързано с попадане на различни секрети и екскрети от паразита, съдържащи белтъци, полизахариди и други, които действат като алергени за организма. Степента на алергизиране може да бъде различна и да варира по сила и тежест на изява.

Отнемане на хранителни вещества - въшките са кръвосмучещи артроподи, което означава, че те се хранят с кръвта на гостоприемника си, което при масивно опаразитяване или нелекуване може да доведе до нежелани последствия.

Как се осъществява заразяването с въшки?

Най-често срещани са главовите въшки сред децата. Възрастните също могат да бъдат засегнати, но това обикновено се случва по-рядко, често при контакт с голяма група деца (учители, възпитатели), споделяне на общи жилища, лагери и така нататък.

Прекият контакт между хората е най-големият двигател на предаването на въшките. Нарастващата популярност на груповите селфита също се нарежда сред причините за нарастване на заразяването с въшки сред децата в училищна възраст, тъй като при този тип снимки, децата сближават главите си и това позволява на малките паразити лесно да мигрират от едно дете на друго.

Заразяване с въшки може да се осъществи и при игра, спорт, спане в едно легло; обличане на дрехи, носени от някой, който има въшки; използване на общи гребени и аксесоари за коса.

Друга причина е липсата на добра хигиена, но тя вероятно вече е по-скоро с историческо значение. По принцип, в твърде бедни семейства, които нямат възможност за честа подмяна на дрехите и хигиената е силно занижена честотата на срещане на инвазии с въшки е далеч по-голяма от тази на хората, живеещи в нормални условия. Именно тази асоциация е и причината, поради която и до днес наличието на въшки се асоциира с лоша хигиена и предизвиква силно притеснение и неудобство за търсене на решение.

Всъщност, истината е, че въшките много лесно се разпространяват при контакт и близост с други хора, без значение колко чисти сме всъщност. Също така е известно, че става все по-трудно да се намери ефикасен препарат. Донякъде, това е свързано с приспособяването на въшките към наличните препарати. Някои критици казват, че същото важи с еднаква сила и за природните и домашни средства. И все пак, не бива да се отказваме от това, което природата ни е предоставила и знаем от нашите баби….някои от тях наистина работят.

Какви са признаците на заразяване с въшки?

Два от най-честите и показателни признака за наличие на въшки е сърбеж по главата и наличие на зачервени подутини по скалпа. Тъй като те имат кратък цикъл на съзряване и размножаване, те трудно се премахват в рамките само на няколко дни.

Как да се справим с въшките?

Основно предизвикателство при лечението на главови въшки е да премахнем възрастните форми и яйцата им (известни като гниди). Ако не успеем да унищожим яйцата напълно, проблемът с въшките ще се завърне с пълна сила само след около две седмици.

Разресване и механично отстраняване

гребен за въшкиИзпитан метод, при който се използва специален метален гребен за въшки, който има много тесни пролуки и ефективно премахва въшките. Този метод, обаче, задължително трябва да се прилага в комбинация с други методи, тъй като механичното отстраняване не може да достигне пълна ефективност.

 

Газ

газ против въшкиПрилагането на газ върху косата – това се счита за традиционно средство срещу въшки още от миналото. Смята се, че действа като шокова терапия, тъй като убива въшките мигновено. Добре позната комбинация е от газ, свинска мас (олио или зехтин) и оцет (ябълков). Оцетът работи подобно на газта, като взаимно подсилват ефекта си. Те задушават и ефективно убиват въшките. Освен това, се смята, че този метод е ефективен и в случаите, при които ефект от специални шампоани и медикаменти няма.

Смесват се равни количества от съставките в зависимост от дължината на косата и се нанася сместа равномерно върху скалпа и цялата дължина на косата. След това е добре да се „запари” главата, като се постави найлон и шапка (или кърпа) върху него. Това дава възможност газта да подейства и да убие напълно всички паразити. Изчакайте около 2 часа, след което срешете косата с гребен за въшки, за да отстраните умъртвените паразити и измийте хубаво с шампоан.

Трябва да се отбележи, че това лечение не е вредно за косата (даже напротив – придава блясък и подхранва косъма). Лошата новина е, че при по-чувствителен скалп може да настъпи усещане за парене, а понякога и зачервяване. Острата миризма също е нещо, на което трябва да се устои.

Билков шампоан против въшки

Подобни шампоани има в повечето аптеки и дрогерии. Подходящи са такива, съдържащи пиретрум – екстракт получен от хризантеми, който атакува нервната система на паразитите. След първоначалното измиване, трябва да се извърши внимателно механично отстраняване на гнидите. След 7-10 дена отново трябва да се използва шампоана, за да се унищожат всички прясно излюпени въшки.

Етерични масла

масло от чаено дърво против въшкиРедица етерични масла са показали ефект, в комбинация с механично отстраняване. Преди да използвате дадено етерично масло, сложете една капка върху задната част на ръката на детето, за да се уверите, че не проявява алергия (често при масло от чаено дърво). Ако няма признаци на алергия и непоносимост, може спокойно да използвате етеричното масло върху косата. Нанесете равномерно и го оставете да престои за една нощ. На сутринта разрешете косата с гребен, за да отстраните умъртвените паразити, след което измийте с шампоан.

Масло от чаено дърво. Чаеното дърво е етерично масло с естествени инсектицидно свойства, което го прави ефективно лечение за главова въшка. Смесете една чаена лъжичка масло от чаено дърво, 30 мл билков шампоан и три супени лъжици зехтин. Нанесете разтвора внимателно цялата коса и покрийте главата си с шапка за душ или кърпа. Изчакайте половин час и след това изплакнете обилно с топла вода. Накрая, срешете косата докато е още влажна, за да отстраните умъртвените въшки.

Забележка: Да не се нанася неразредено масло от чаено дърво директно върху скалпа!

Подходяща е и следната комбинация от етерични масла: 20 капки масло от чаено дърво, 10 капки масло от розмарин, 15 капки масло от лимон (или мащерка, 15 капки масло от лавандула и 4 супени лъжици растително масло. Втрийте сместа върху суха коса, покрийте главата с найлонова шапка за душ, а след това поставете отгоре хавлиена кърпа или шапка. Изчакайте един час, след което измийте косата и я срешете с метален гребен за въшки.

Чесън

чесън против въшкиСилният аромат на чесъна може да задуши въшките и в крайна сметка да ги убие. Смелете осем до 10 скилидки чесън под формата на паста и добавете 2 до 3 супени лъжици лимонов сок. Нанесете сместа върху скалпа и я оставете за 30 минути. След това измийте с топла вода и шампоан.

Алтернативно, може да направите гъста паста чрез комбиниране на пресен чесън с малко зехтин или олио, сок от лимон, зелен чай и малко шампоан или балсам. Нанесете обилно върху косата и покрийте с кърпа или шапка за душ. Оставете да действа около половин час. След това измийте косата с обикновен шампоан. Повтаряйте всяка седмица, в период за около два месеца. Не забравяйте да отстранявате умъртвените паразити и гниди с гребена.

Зехтин

зехтин против въшкиДруг вариант за лечение, който освен ефективен, е и полезен за косата включва прилагане на зехтин върху косата за една нощ. Просто нанесете обилно количество зехтин върху косата и поставете шапка за душ отгоре. Останете така през цялата нощ и въшките ще се задушат и ще умрат, а гнидите ще се отстраняват по-лесно. В някои източници се препоръчва майонеза като алтернативен вариант на зехтина, но трябва да знаете, че е изключително трудно да се измие косата след това, поради което не ви препоръчваме този вариант. На сутринта разрешете косата и я измийте с билков шампоан, съдържащ масло от чаено дърво.

Друг вариант е да се смесят половин чаша зехтин с половин чаша балсам за коса и малко течен сапун. Нанесете върху косата и оставете за един час. След това срешете хубаво косата, измийте я и отново я срешете, за да премахнете всички умъртвени въшки. Повторете отново след 7 дни.

Сол

Солта действа на въшките посредством изсушаване. Смесете ¼ чаша сол и ¼ чаша оцет. Нанесете разтвора върху косата с помощта на спрей, така че тя да стане леко влажна. Сложете шапка за баня и изчакайте около два часа. След това срешете с гребена за въшки и измийте косата.

Бебешко олио и оцет

бебешко олио и оцет против въшкиБебешко олио и оцет е друга комбинация, която може ефективно да се използва срещу въшки. За целта, първо нанесете бебешко олио върху косата, изчакайте 30 минути, след което внимателно срешете косата, за да паднат задушените вече въшки. След това, измийте косата с топла вода и шампоан. Вечерта, преди да си легнете нанесете бял оцет в корените и по цялата дължина на косата и я покрийте с хавлиена кърпа или шапка за баня. На сутринта, измийте косата си, както обикновено. Използвайте отново гребен за въшки.

Допълнителни съвети

 • Ако някой вкъщи има въшки, уверете се, че използва индивидуален гребен, кърпи, дрехи, шапки, шалове дори и аксесоари за коса.
 • Когато нанасяте избраното средство, разрешете добре косата и я разделете на малки кичури. Третирайте всеки кичур поотделно, след което хубаво разтрийте цялата коса.
 • Независимо от избраното средство за убиване на въшките, третирането трябва да бъде последвано от сресване със специален метален гребен за отстраняване на умрелите или задушени въшки и механично почистване на гнидите. Сресването е най-добре да се извършва на мокра коса, преди или след изплакване на приложеното средство (газ, оцет, зехтин, шампоан). Сресвайте косата отгоре-надолу.
 • След всяко използване на гребена, го почиствайте старателно с топла вода и сапун. Добре е да го накиснете за около 10 минути в 10 % белина, 2 % лизол (30 минути), оцет (30 минути) или да го изварите за 10 минути. След това измийте с топла вода и сапун.
 • Използвайте индивидуална кърпа, която трябва да се изпира след всяка употреба.
 • След премахването на въшките, изперете с гореща вода и перилен препарат всички дрехи (включително якета), спално бельо, шапки, шалове, ленти и други. Аксесоари като фиби или други, които не могат да се изперат може да запечатате в найлонова торбичка и да не ги използвате в продължение на две седмици.
 • Използвайте всяка вечер гребена в период на две седмици след премахване на всички въшки, за да сте сигурни, че не са се появили отново.
 • Що се отнася до превенцията, не може да направите много, освен да избягвайте твърде близък контакт с хора, за които подозирате, че може да имат въшки.
 • Ако разберете, че в детското или учебното заведение, което детето посещава има дете с въшки, то бъдете сигурни, че няма да е единствено. А твърде вероятно е скоро броят им да нарастне. Все пак, не се притеснявайте – това е проблем, който може да разрешите с домашни средства и упоритост.
 • Внимание! Никога не използвайте опасни за здравето продукти като средства за лечение на въшки (като бензин и керосин)!Източник:
http://www.homeremedyshop.com
http://www.healthline.com/health-slideshow
http://www.top10homeremedies.com
http://www.enkivillage.com
http://www.besthealthmag.ca

3.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни проблемиЛайфстайлЗдравни съветиНовиниЛюбопитноИсторияБотаникаХранене при...ВидеоАлт. медицинаСпециалистиОрганизацииКлинични пътекиЛеченияФизиологияСоциални грижиИзследванияНормативни актове