Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Magnoliopsida (Двусемеделни растения) Група Магнолииди (Magnoliids) Разред Magnoliales Сем. Annonaceae Захарна ябълка, Анона

Захарна ябълка, Анона

Сем. Annonaceae

Захарна ябълка, Анона - изображение

Захарна ябълка, Анона (Annona squamosa, Sugar-apple, Sugar apple) представлява тропическо дърво, раждащо подобни на шишарки плодове, които притежават лечебни свойства. Принадлежи към семейство Annonaceae. На Филипините е известна като крем-ябълка.

Устройство на захарна ябълка

дърво анонаАнона израства на височина до 8 метра. Има тънки и дълги клони. Листата са прости, бледозелени, покрити с власинки когато са млади. Имат тъпи връхчета, продълговато-копиевидна форма, с дължина от 5 до 15 см и широчина от 2 до 5 см. Разположени са последователно на клоните, на къси, покрити отново с власинки дръжки. При смачкване излъчват приятен аромат.

 

цвят анона

 

 

Цветовете се развиват по средата или в края на пролетта. Те са малки, около 2,5 см дълги, разположени поединично или на групи от 2 до 4 в пазвите на листата. Цветовете са съставени от 3 зелени, месести венчелистчета, 3 малки, незабележими чашелистчета и множество плодници.

 

 

плод анонаПлодовете имат големина около 10 см в диаметър и вид на шишарка. Тежат от 100 до 230 грама. Имат дебела кора и мека, бяла до светложълта пулпа. Кората е сегментирана, оцветена в бледо зелено, сиво-зелено или синьо-зелено. Плътта на плодовете е ароматна, сладка, сочна, с текстура и вкус на крем. Пулпата е разделена на до 38 сегмента, с разположени в тях няколко тъмно кафяво-червеникави, цилиндрични семена.

Разпространение на захарна ябълка

Анона е с родно място на разпространение тропическите зони на Америка. Отглежда се и в тропическа Африка, Австралия, Индонезия, Полинезия, Пакистан. Растението е пренесено в Индия и Филипините от испанците и португалците през 16 век и се отглежда там и досега. Натурализирано е във Флорида, Бразилия и в много части на Азия. Счита се за инвазивно във Френска Полинезия и някои тихоокеански острови.

Използваема част на захарна ябълка

Употребяемите части на дървото са неговите плодове, кора и листа. В научни изследвания са докладвани лечебните свойства на листата, филизите, кората и корените на захарната ябълка.

Химичен състав на захарна ябълка

семена на анонаАнона е отличен източник на витамин С и манган, добър източник на тиамин и витамин В6, осигурява витамини B2, B3 B5, B9, фолиева киселина, калий, магнезий, калций и желязо, фосфор, диетични фибри. Количеството на витамин C в плода е по-голямо отколкото това в един портокал.

Кората, листата и семената съдържат алкалоида анонаин. Шест други апорфинови алкалоида са били изолирани от листата и стъблата на захарната ябълка: коридин, роемерин, норкоридин, норисокоридин, изокоридин и глауцин. Апорфин, норлаурелин и диенон, също могат да присъстват в състава на растението.

От листата се получава масло богато на терпени и сесквитерпени, главно B-кариофилен.

Лечебни свойства и приложение на захарна ябълка

През 1976 г. в растението е открито вещество със свойства на мощно химиотерапевтично лекарство. В друго изследване с животински модели, се установява понижаване на кръвната захар при провокирано състояние на диабет у тях, след прием на плода. Редом с тези научни разработки, се доказва, че консумацията на анона засилва имунитета.

дърво анонаОтносно раковите заболявания е показно, че екстракт от растението помага в борбата с 12 вида рак, включително неоплазии на дебелото черво, белия дроб и гърдата. Намалява рязко броя на раковите клетки.

Зелените плодове, семена и листа притежават бактерицидни и инсектицидни свойства. Неузрелите плодове имат стягащо, а корена драстично очистително действие.

Други състояния и заболявания, при които плодът анона се използва като част от лечението са хрема, заболявания на черния дроб, артрит, кожни заболявания, херпес симплекс, астма.

Семената на анона:

Семената са парливи и токсични и са използвани като инсектицид срещу главови въшки. Смлени на прах се употребяват като отрова за риба и инсектицидно средство в Индия. При въшки се прилагат на главата под формата на паста, която силно дразни очите и може да доведе до слепота - пазете очите си. Те са с високо съдържание на масло, което може да се използва в производството на сапуни, а при подходяща обработка и отстраняване на токсичните алкалоиди в него, може да се прилага и за готвене. Масленият продукт е използван и срещу селскостопански вредители.

Изследвания показват, че етерният екстракт от семената притежава остатъчна токсичност след 2 дни. Високите концентрации са мощни в продължение на 2 дни и отслабват постепенно, като цялата им токсичност се губи след 8 дни.

Листата на анона:

млади листа на анонаМаслото от листата намира ограничено приложение в парфюмерията, като придава дървесен пикантен акцент на съответния продукт.

В Индия аромата на смачкани листа подобрява състояние на хистерия и загуба на говор. Те се прилагат и при язви и рани, а отвара от листна маса се приема в случаи на дизентерия. В тропическа Америка, отварата сама или в комбинация с други растения, се пие като антипиретично средство, тонизиращо и разхлаждащо такова, при проблеми с храносмилателната система, за избистряне на урината, при менструални проблеми. Прилага се във ваната, за да облекчи ревматични болки.

Листа, неузрели плодове, както и екстракти от кората и корените на растението, са били използвани в традиционната медицина за лечение на треска, ревматизъм, диария, дизентерия.

Зеленият плод, който е много тръпчив, се използва при диария в Ел Салвадор. В Индия, смачкани зрели плодове, смесени със сол, се нанася върху тумори. Кората и корените са силно стипчиви, като отвара от кората се дава като тоник и за спиране на диария. Коренът, поради силното си очистително действие, се прилага като драстично лечение на дизентерия и други подобни заболявания.

Хранителна стойност на 100 грама захарна ябълка:

плод анона

 • калории 88,9-95,7 гр;
 • влага 69,8-75,18 гр;
 • мазнини 0,26-1,10 гр;
 • въглехидратите 19,16-25,19 гр;
 • сурови влакнини 1,14-2,50 гр;
 • протеин 1,53-2,38 гр;
 • аминокиселини: триптофанът 9-10 мг, метионин 7-8 мг, лизин 54-69 мг;
 • минерали: пепел 0,55-1,34 мг, фосфор 23,6-55,3 мг, калций 19,4-44,7 мг, желязо 0,28-1,34 мг;
 • витамини: каротин 5-7 I.U., тиамин 0,100-0,13 мг, рибофлавин 0,113-0,167 мг, ниацин 0,654-0,931 мг, аскорбинова киселина 34,7-42,2 мг.

Средното съдържание на захар е 14,58%, от която съотношението между глюкоза и захароза е около 50 на 50 процента.

Начин на употреба:

 • нарязана захарна ябълка на филийки - консумира се заедно с бадеми, кашу, фъстъци или всеки друг плод, който ви харесва;
 • плодова салата от захарна ябълка с лен.

Плодовете се консумират обикновено пресни, или се използват за получаване на различни видове напитки, или се включват в сладоледи и млечни шейкове. Филипински компании произвежда от захарната ябълка вино.

Други приложения на анона:

червена анонаВ Мексико, листата се втрива върху подове, които се слагат в кокошите гнезда с цел да отблъснат въшки по птиците.

Дървото успешно се използва и като твърдо гориво. Дървесината му е със светложълт слой и кафява сърцевина. Тя е мека, лека и слаба. Влакна от кората се използват за изработване на кабели и въжета.

Растението може да се сади на сянка. Притежава и декоративна флорална стойност, отглеждайки се в съчетание с кафе, манго и банан. Освен описаният вид захарна ябълка, съществува и такава с червен цвят на кората. Тя има същите предназначения като зеленият представител.

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаИсторияСнимкиЛюбопитноАлт. медицинаЗдравни съветиИзследванияЛеченияОрганизацииНовиниЗдравни проблемиЛайфстайл