Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Magnoliopsida (Двусемеделни растения) Група Магнолииди (Magnoliids) Разред Piperales Сем. Piperaceae (Пиперови) Дълъг пипер

Дълъг пипер

Сем. Piperaceae (Пиперови)

Дълъг пипер - изображение

Дълъг пипер (Piper Longum) представлява цъфтящо, увивно растение, принадлежащо към семейство Пиперови (Piperaceae). Отглежда се заради плодовете му, които обикновено се изсушават и се използват като подправка. Други имена на дългия пипер са индийски дълъг пипер (Indian long pepper), Bi Ba, Bi Bo, Jaborandi Pepper, Kana, Langer Pfeffer, Lindipipper, Long Pepper, Magadhi, Magdhi, Pimienta Larga, Pimenta-Longa, Piper longum, Pippali, Pippli, Poivre Long, Poivre Long dInde, Poivrier Long, Poivrier Long dInde, Poivre Long Indien, Ushana, Indonesian Long Pepper, Dried Catkins, Pippali, Pipal, Tippli, Pihal, Javanese Long Pepper.

Плодовете на това растение често се бъркат с лютите чушки, които принадлежат към род Capsicum, произхождащ от Южна Америка. Capsicum е род на цъфтящи растения, в който се включва билката беладонна (семейството Solanaceae).

Устройство на дълъг пипер

 

Дългият пипер е ароматно растение с тънки, пълзящи, съединени с възлести удебеления стъбла. Има големи целогодишни дървесни корени. Листата са с яйцевидна до сърцевидна форма, релефни, тъмно зелени на цвят, с различна дължина и широки, заоблени дялове в основата.

 

 

 

Билката е двудомно растение. Мъжките и женските цветове се развиват на различни растения.

 

 

 

 

 

Плодовете са яйцевидни, жълто-оранжеви на цвят, представляващи много дребни семенца почти с размерите на маково семе, раположени по повърхността на цветния шип.

 

 

 

 

Самият шип прилича на ресата на дървото леска. Отначало, при израстването си шиповете са червени, а в процеса на зреене или сушене придобиват черен цвят. Билката цъфти по време на дъждовния сезон, а дава плодове в началото на зимата.

 

 

 

 

Разпространение на дълъг пипер

Родното място на дългия пипер е Северна Азия. Расте предимно в широколистни и вечнозелени гори. Билката се отглежда в Асам, Тамил Наду и Андра Прадеш в Индия, Малайзия, Индонезия, Сингапур, Шри Ланка и региони от Южна Азия.

Химичен състав на дълъг пипер

Плодовете съдържат алкалоида пиперин, който допринася за лютивостта на пипера. Други вещества в растението са пиперлонгумин, етерично масло (около 1%), което се състои от сескитерпенови въглеводороди и етери (бисаболен, β-кариофилен, кариофилен оксид, всеки от 10 до 20%; алфа-зингиберин - 5%), наситени алифатни въглеводороди: 18% пентадекан, 7% тридекан, 6% хептадекан; смола, пипластерол, пипалартин, пиплартин, силватин, сесамин, диеудесмин, пиперлонгуминин, пиперлингумин, пипермоналин, пиперундекалидин, брахиамид А, брахиамид B, брахицистин, стероли, гликозиди.

Използваема част на дълъг пипер

Плодовете на растението са употребяемата негова част.

Лечебни свойства и приложение на дълъг пипер

Днес, дългият пипер е много рядка съставка в европейската кухня, но тя все още може да се намери в индийски зеленчукови консерви, някои северноафрикански подправъчни смеси, както и в индонезийски и малайзийски ястия. Тя е лесно достъпна по индийските магазини за хранителни стоки, в която обикновено се етикетират като „пипали“.
Ароматът му е много сложен – съвкупност от мускус, черен пипер, индийско орехче, кардамон, канела.

Свойства на дългия пипер:

  • противовъзпалително;
  • газогонно;
  • стимулиращо;
  • ароматизиращо;
  • седативно;
  • жлъчегонно;
  • антипиретично;
  • хипотензивно;
  • стимулиращо централната нервна система.

В научни изследвания са установени противовъзпалителните качества на дългия пипер. Когато се прилага локално, той успокоява и облекчава мускулните болки и възпалителните процеси.

От плодът на индйския дълъг пипер се приготвят лекарства. Билката се използва за подобряване на апетита и храносмилането, лечение на стомашни болки, киселини в стомаха, газове в червата, диария, холера, белодробни проблеми, включително астма, бронхит и кашлица, главоболие, зъбобол, витамин B1 недостатъчност (заболяването бери-бери), кома, епилепсия, треска, инсулт, проблеми със съня (безсъние), проказа, прекалена умора, увеличен далак, болки в мускулите, носна секреция, запек, гонорея, парализа, псориазис, ухапвания от змии, тетанус, заболявания на далака, парализа на езика, скарлатина, малария, вирусен хепатит, хълцане, жажда, туберкулоза, тумори, понижаване на телесното тегло, запушване на жлъчните пътища и жлъчния мехур, безплодие, гадене, вътрешни паразити.

Облекчава състояния на болки в гърба, артрит, ревматизъм, костни фрактури, навяхвания и други увреждания на костите. Оказва изключително благоприятно въздействие върху сърдечно-съдови заболявания, ишиас, заболявания на кръвта, изтръпване и непълноценна циркулация на течностите в организма.

Намалява излишната телесна маса чрез редукция на токсини в мастната тъкан и предпазва от новото им натрупване, резултат от неправилно стомашно асимилиране. Ефективно подобряване на усвояването на хранителни вещества, минерали и витамини, тя намалява затлъстяването, изчиства кожата, изглажда бръчките и забавя стареенето. Пипали освежава белите дробове, тъй като подобрява притока на кислород чрез засилена вазодилатация.

Някои жени приемат билката за период от 3 до 6 седмици след раждане, с цел изчистване на матката и възстановяване на нормалните й размери. Тя се използва за стимулиране на менструалния поток, лечение на менструални спазми, безплодие, при сексуална неактивност.

Установеният пиперин в растението може да бъде в състояние да се бори с някои вътрешни паразити при хората. Влияе благотворно върху лигавицата на червата, като така помага на лекарства и други вещества, приемани през устата, да се усвояват по-добре от организма.

Взаимодействие на дългият пипер с някои лекарства:

Фенитоин (Dilantin) и индийски дълъг пипер: билката може да засили резобцията на лекарството и да увеличи ефекта и нежеланите реакции от неговия прием.

Пропранолол (Inderal) и индийски дълъг пипер: отново дългият пипер може да увеличи степента на усвояване на пропанолола от организма, а с това и последващите ефекти и нежеланите реакции от употребата му.

Теофилин и индийски дълъг пипер: растението може да увеличи резорбцията на теофилина в организма. При това състояние могат да се засилят и ефектите и нежеланите реакции от употребата на лекарството.

Дългият пипер помага за изхвърляне на слузта, натрупана в респираторния тракт. Укрепва нервната система, подобрява състоянието на стомашно-чревния и тонизира уринарния тракт, нормализира перисталтичните движения. Билката служи като добър храносмилателен агент. Нейното масло и паста се нанасят върху рани и кожни заболявания. Прилага се с амалаки (amalaki) за лечение на анемия. Отвара от растението се използва при ишиас и хемиплегия. Билката смесена с мед се консумира за контролиране на хълцането. Използва се като афродизиак, тъй като стимулира репродуктивната система.

Дългият пипер в кулинарията

Играе ролята на мост между черния пипер и лютите чушки и перфектно се съчетава с говеждо, агнешко и свинско месо. Прилага се в подправки за барбекю. Готвачи в южната част на Индия използват дълъг пипер в леща, яхнии, туршии, сладка, а неговото загряващо действие налага използването му при печене на меса в кухнята на Югоизточна Азия. Билката в тези области на света е ценена и като афродизиак.

Съчетава се добре с аспержи, артишок и гъби. Те трябва да са добре сготвени, като пипера се добавя в края на приготвянето им, за да запаза своя вкус и аромат. Дългият пипер е идеална допълваща подправка за сладки ястия и салати, съдържащи манго. Той се смила лесно и може да се използва като заместител на черния пипер където се желае по-сладък, пикантен акцент.

Прием на дългия пипер

Препоръчителната доза на билката при провеждане на профилактика е 1 грам; за оптимизиране на здравословно състояние е 3 грама; с лечебна цел 5 грама.

Продължителността на прием на билката е в зависимост от целта й на употреба: при профилактика – продължителната употреба е безопасна; при оптимизиране на здравословното състояние – около 2-3 месеца; с лечебна цел – докато симптомите затихнат.

Подходящата доза на прием на индийския дълъг пипер, зависи от възрастта на потребителя и неговото здраве. Имайте впредвид, че природните продукти не винаги е задължително да бъдат безопасни и дозите им могат да бъдат важни. Следвайте съответните насоки върху етикетите на продуктите и се консултирайте с вашия фармацевт, лекар или друг медицински специалист занимаващи се с билколечение, преди да приемете билката.

Интересно за дълъг пипер

Дългият пипер е описан в древните индийски учебници на Аюрведа. Хипократ я описва като лекарство, а не като подправка. Сред гърците и римляните растението е добре известна подправка. То се използа редом с черния пипер от древния Рим до ренесансова Европа. Но пристигането на лютите чушки от Новия свят и нарастващата популярност на черния пипер, дългият пипер е изместен от кулинарната сцена.
Една рецепта от „Кама Сутра” предлага смесването на дълъг пипер с черен пипер, някои други подправки и мед, завършваща с коментара - "напълно да унищожат вашата дама." Сместта се прилага външно.

Внимание!

По време на кърмене и бременност, дългият пипер не трябва да се употребява. Няма достатъчно данни за неговата безопасност на употреба при тези две състояния.

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛеченияЗдравни съветиКлинични пътекиЛюбопитноСнимкиИсторияХранене при...НовиниАлт. медицинаОрганизацииИзследванияАнкетиСпециалистиВидеоСоциални грижиФизиологияНормативни актовеЛайфстайлПсихологияСпортНаправления в медицинатаЗаведенияПроизводители