Начало Медицинска енциклопедия Лечения Албендазол Медикаментозно лечение

Албендазол

Албендазол - изображение

Антихелминтният лекарствен препарат албендазол принадлежи към групата медикаменти, наречени бензимидазолови производни.

Този агент намира изключително широко приложение в клиничната практика и представлява универсално противохелминтно средство.

В България се срещат сравнително ограничен брой паразитни заболявания, в сравнение с разнообразието в световен мащаб, като албендазол се използва в терапията на следните:

Хелминтозите се заболявания, които се причиняват от различни видове червеи, като трите основни вида са кръгли червеи (нематоди), плоски червеи или тении (цестоди) и червеи смукалници (трематоди).

Албендазол се използва ефективно в етиологичната терапия срещу голям спектър представители от различните видове.

Прилага се през устата, под формата на таблетки, които е необходимо да се приемат с обилно количество вода или под формата на перорална суспензия. Дозата се определя индивидуално, в зависимост от конкретното заболяване, възрастта и общото състояние на пациента.

Подробности относно особености в терапията на хелминтозите може да прочетете на:

Албендазол притежава ниска интестинална резорбция и изразен метаболизъм на първо преминаване.

Препаратът се метаболизира до активен метаболит, който показва добро извънклетъчно разпределение и достига ефективни концентрации в плазмата, ликвора, жлъчката, течността на ехинококовите кисти.

Важна особеност е повишаването на чревната резорбция на медикамента при прием на мазнини, което може да се използва с терапевтична цел в зависимост от местообитанието на паразитите.

Албендазол осъществява своя ефект посредством потискане на полимеризацията на тубулина в чревните клетки на хелминтите и инхибиране на важни за тях ензимни системи.

Загиването на паразитите и техните ларви се дължи на развитието на дегенеративни процеси и нарушеното усвояване на глюкоза.

По спектър на действие този представител на бензимидазоловите производни притежава широкоспектърен вермициден ефект. Освен това има и ларвициден (убива ларвите) ефект при некаторидоза и овоцидно действие (убива яйцата) при аскаридоза, анкилостомидоза и трихиуриаза.

Терапевтичният ефект се наблюдава след еднократен прием, като е необходимо повтаряне на терапията след половин до един месец, за пълно отстраняване на паразитите и профилактика на рецидив на болестта.

При някои инфекции, като например някои форми на ехинококоза, се налага продължителен прием и по-високи дози.

При смесените инфекции, както и при тениоза, лечението обикновено включва тридневен курс с индивидуално определена доза.

По преценка на лекаря след терапията с албендазол се прилага салинно очистително, с цел отстраняване на убитите паразити извън гастроинтестиналния тракт.

Краткотрайната терапия се понася добре от повечето пациенти и рядко се наблюдават сериозни нежелани лекарствени ефекти. Обикновено се очаква развитие на гадене и диспептични нарушения, главоболие, бързопреходен кожен обрив.

Продължителната терапия крие риск от развитие на някои от следните нежелани лекарствени реакции:

  • хематологични нарушения: левкопения, анемия
  • повишение на нивата на серумните трансаминази
  • алопеция (изразен косопад)
  • ембриотоксичност и фетотоксичност
  • гърчове
  • зрителни нарушения
  • тежки кожни обриви: еритема мултиформе, синдром на Стивънс-Джонсън

Тежка странична реакция е развитието на анафилактичен шок, в резултат от руптура на налична ехинококова киста с различна локализация.

Албендазол е противопоказан при пациенти, които са алергични към него, както и при жени, които са бременни или планират бременност.

Едновременната употреба с някои лекарствени средства от различни фармакологични групи може да доведе до тежки нежелани лекарствени взаимодействия. Такива са:

Терапията с албендазол започва само след консултация със специалист и доказано хелминтно заболяване.

Още по темата:

4.4, 22 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Албендазол

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...БотаникаЛеченияНовиниЛюбопитноАлт. медицинаЗдравни съветиИсторияЛайфстайлРецептиСпециалистиВидеоОрганизацииСоциални грижиФизиологияКлинични пътекиИзследванияНормативни актове