Начало Медицинска енциклопедия Лечения Мебендазол

Мебендазол

Мебендазол - изображение

Антихелминтният агент мебендазол спада към групата на бензимидазолови производни.

Представлява универсално антихелминтно средство и намира широко приложение в лечението на хелминтози с различна етиология.

В България намира приложение в лечението предимно на следните заболявания:

Използва се в етиологичното лечение на хелминтози, причинени от нематоди, трематоди или цестоди, както и в комплексната терапия на някои протозойни заболявания. Характерна особеност е, че освен зрелите форми, повлиява и яйцата на някои от хелминтите (главно Ascaris lumbricoides). Прилага се под формата на таблетки, които се приемат с достатъчно количество вода.

Подробна информация относно терапията на хелминтозите може да прочетете на:

Механизмът на действие на мебендазол включва блокиране на полимеризацията на тубулина в интестиналния тракт на паразитите, което води до тежки дегенеративни нарушения и парализа на хелминтите. Настъпват нарушения в усвояването на глюкоза, която е основен енергиен източник за паразитите.

Терапевтичен ефект се постига след еднократен прием на една таблетка, като дозата се определя според възрастта на пациента. Необходимо е повтаряне на лечението след две до четири седмици, с цел пълно отстраняване на паразитите и предотвратяване на рецидиви.

За лечение на острици и други видове глисти е достатъчна една таблетка, като дозата за деца над две години и възрастните е еднаква, докато при лечение на неоперабилни пациенти с кучешка тения терапията продължава различен период от време със значително по-високи дози.

При смесена инвазия или тениоза обикновено се прилага тридневен курс на лечение с индивидуално определена доза.

При необходимост и по преценка на лекаря след терапията се прилага салинно очистително за отстраняване на парализираните и убитите паразити.

При краткотрайна употреба медикаментът се понася добре и показва слаба токсичност. Води до относително леки нежелани лекарствени реакции при повечето пациенти, изразяващи се в диспептични нарушения, гадене, болка и дискомфорт в коремната област, главоболие, бързо преминаващ обрив.

Продължителната употреба на препарата е свързана с повишен риск от развитие на:

  • анемия
  • левкопения
  • дисфункция на костния мозък
  • токсичен хепатит
  • повишение на чернодробните трансаминази
  • косопад
  • гърчове
  • тежка реакция на свръхчувствителност

Възможно е настъпване на руптура на налична ехинококова киста с развитие на тежка алергична реакция (анафилактичен шок).

При предозиране и развитие на диария, повръщане, стомашни спазми се препоръчва употреба на активен въглен, с цел предотвратяване на тежки реакции на свръхчувствителност.

Мебендазол не се препоръчва при лечение на бременни, тъй като може да причини увреждане на плода и нормалното протичане на бременността.

По време на терапията е необходимо да се избягва консумацията на алкохол и някои антимикробни препарати (например метронидазол), поради риска от развитие на токсични прояви.

4.6, 17 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Мебендазол

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиЛеченияХранене при...НовиниАлтернативна медицинаБотаника