Начало Медицинска енциклопедия Лечения Мебендазол Медикаментозно лечение

Мебендазол

Мебендазол - изображение

Антихелминтният агент мебендазол спада към групата на бензимидазолови производни.

Представлява универсално антихелминтно средство и намира широко приложение в лечението на хелминтози с различна етиология.

В България намира приложение в лечението предимно на следните заболявания:

Използва се в етиологичното лечение на хелминтози, причинени от нематоди, трематоди или цестоди, както и в комплексната терапия на някои протозойни заболявания. Характерна особеност е, че освен зрелите форми, повлиява и яйцата на някои от хелминтите (главно Ascaris lumbricoides). Прилага се под формата на таблетки, които се приемат с достатъчно количество вода.

Подробна информация относно терапията на хелминтозите може да прочетете на:

Механизмът на действие на мебендазол включва блокиране на полимеризацията на тубулина в интестиналния тракт на паразитите, което води до тежки дегенеративни нарушения и парализа на хелминтите. Настъпват нарушения в усвояването на глюкоза, която е основен енергиен източник за паразитите.

Терапевтичен ефект се постига след еднократен прием на една таблетка, като дозата се определя според възрастта на пациента. Необходимо е повтаряне на лечението след две до четири седмици, с цел пълно отстраняване на паразитите и предотвратяване на рецидиви.

За лечение на острици и други видове глисти е достатъчна една таблетка, като дозата за деца над две години и възрастните е еднаква, докато при лечение на неоперабилни пациенти с кучешка тения терапията продължава различен период от време със значително по-високи дози.

При смесена инвазия или тениоза обикновено се прилага тридневен курс на лечение с индивидуално определена доза.

При необходимост и по преценка на лекаря след терапията се прилага салинно очистително за отстраняване на парализираните и убитите паразити.

При краткотрайна употреба медикаментът се понася добре и показва слаба токсичност. Води до относително леки нежелани лекарствени реакции при повечето пациенти, изразяващи се в диспептични нарушения, гадене, болка и дискомфорт в коремната област, главоболие, бързо преминаващ обрив.

Продължителната употреба на препарата е свързана с повишен риск от развитие на:

  • анемия
  • левкопения
  • дисфункция на костния мозък
  • токсичен хепатит
  • повишение на чернодробните трансаминази
  • косопад
  • гърчове
  • тежка реакция на свръхчувствителност

Възможно е настъпване на руптура на налична ехинококова киста с развитие на тежка алергична реакция (анафилактичен шок).

При предозиране и развитие на диария, повръщане, стомашни спазми се препоръчва употреба на активен въглен, с цел предотвратяване на тежки реакции на свръхчувствителност.

Мебендазол не се препоръчва при лечение на бременни, тъй като може да причини увреждане на плода и нормалното протичане на бременността.

По време на терапията е необходимо да се избягва консумацията на алкохол и някои антимикробни препарати (например метронидазол), поради риска от развитие на токсични прояви.

Още по темата:

4.6, 17 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Мебендазол

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...Здравни съветиЛеченияНовиниБотаникаАлт. медицина