Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Чревни инфекции Вирусни и други уточнени чревни инфекции Ротавирусен ентерит

Ротавирусен ентерит МКБ A08.0

Ротавирусен ентерит МКБ A08.0 - изображение

Ротавирусен ентерит е инфекциозно заболяване на храносмилателната система.

Причинители на заболяването са ротавирусите от род Rotavirus на сем. Rotaviridae. Това са РНК-вируси с кръгла форма, с вътрешен капсид, разположен във вид на спица на колело. Много са устойчиви във външна среда, особено във фекалиите и предметите от бита. Различават се пет групи на вируса - от А до Е, като група А причинява заболявания у човека.

Източник на инфекцията са болните и здравите вирусоносители. Те отделят вируса чрез фекалиите. Механизмът на заразяване е фекално-орален. Фактори на предаване на инфекцията са контаминирани хранителни продукти, замърсени ръце и вода. Основните пътища на пренасяне на инфекцията са алиментарният, контактно-битовият и по-рядко водният път. Възприемчивостта е висока.

Входна врата е устната кухина. Попаднали в стомашно-чревния тракт, вирусите селективно се населват в епитела на тънките черва, там се реплицират, предизвикват атрофия и нарушават тяхната резорбтивна функция. Нарушава се и ензимната активност в червата, което води до осмотична диария и загуба на електролити и вода, с последваща дехидратация и хипоелектролитемия на пациента.

Инкубационният период на заболяването е от 24 часа до 4 дни. Ротавирусният ентерит започва остро с висока температура до 38°-39°С, неспокойствие, болки в корема, гадене, повръщане и диариен синдром с отделяне на неколкократни, кашеви до воднисти изпражнения с жълтеникав цвят, без мирис и без патологични примеси. След няколко часа настъпва дехидратация, особено при малките деца и кърмачетата. При част от болните може да се развие и катарален синдром с хрема, кашлица, зачервяване на гърлото и хиперемия на конюнктивите. Заболяването продължава 6-8 дни и обикновено завършва благоприятно.

За поставяне на диагнозата са важни епидемиологичните и клиничните данни на пациента. Необходимо е и вирусологично потвърждаване, т.е. откриване на причинителя в изпражненията чрез електронна микроскопия или посявка на тъканни култури. Използват се и серологични методи за доказване на антитела.

Необходимо е болният да се хоспитализира и да му се осигури постелен режим и специална хранителна диета. Етиологичното лечение се провежда с противовирусни препарати. Патогенетичното лечение е с рехидратиращи препарати.

Прогнозата на ротавирусен ентерит е добра, леталитетът е нисък. Сериозна е при кърмачета и възрастни с имунен дефицит.

2.7, 9 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Ротавирусен ентерит МКБ A08.0

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Ротавирусен ентерит МКБ A08.0

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Ротавирусен ентерит МКБ A08.0

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО