Начало Медицинска енциклопедия Лечения Ротавирусна ваксина (ваксина срещу ротавирусна инфекция) Ваксини и имунопрофилактика

Ротавирусна ваксина (ваксина срещу ротавирусна инфекция)

Ротавирусна ваксина (ваксина срещу ротавирусна инфекция) - изображение

Отглеждането на малко дете е трудна задача, като често родителите са поставени пред всевъзможни предизвикателства и трябва да вземат бързи и адекватни решения. Не можем да затворим детето в стерилна стая до навършване на пълнолетие, не можем да го предпазим от всичко (а и не е нужно).

Особено крехка и лесно ранима е възрастта от нула до пет години, време, в което детският организъм расте, развива се и тепърва изгражда своята индивидуална имунологична резистентност. Благодарение на развиващата се с бързи темпове медицина е възможно да предпазим децата си от все повече заболявания (главно с инфекциозен характер), с помощта на ваксините.

Ротавирусната инфекция представлява заболяване с бързо и остро протичане, особено опасно за най-малките, което доскоро беше една от най-честите причини за хоспитализация на деца до пет години по повод тежка диария. След създаването на ротавирусната ваксина (ваксина срещу ротавирусна инфекция), съдържаща атенюирани (отслабени) вируси и създаваща активен имунитет, броят на хоспитализираните деца показва драстично намаление с още по-значимо намаление в броя на смъртните случаи.

Какво представлява ротавирусната инфекция и какви рискове крие за малките деца?

Ротавирусната инфекция представлява типична стомашно-чревна инфекция, която при лица в активна възраст протича често леко, с диария, стомашен дискомфорт, повръщане и общо неразположение, преминавайки благополучно в рамките на няколко дни (най-често между 2 и 5).

При малките деца положението не е така розово. При деца под 5 годишна възраст инфекцията протича с тежка водниста диария, повръщане, отказ от прием на храна, повишение на телесната температура и крие сериозен риск от дехидратация. Именно дехидратацията, развиваща се мълниеносно при децата от 0 до 5 години, е една от основните причини за необходимост от хоспитализация и води до сериозни усложнения, включително и леталитет.

Ротавирусният ентерит е една от най-честите причини за диария в световен мащаб при децата в тази възрастова група и се нарежда на едно от челните места като причини за необходимост от престой в болницата и смъртност.

Заболяването се причинява от вирус (ротавирусите от род Rotavirus на семейството Rotaviridae), който показва добра устойчивост във външната среда и се отличава с висок индекс на заразяване (голям процент от контактните развиват болестта).

Ротавирусните инфекции често се развиват като вътреболнични инфекции (например детето ви е прието във връзка с пневмония, но в отделението се заразява с ротавируси), което не означава, че условията в болниците не са подходящи, а показва високата устойчивост на вирусите и лесната и висока възприемчивост на населението, което не е защитено.

Инкубационният период на инфекцията (времето от първия контакт с болен или заразоносител до проявите на първите симптоми) при малките деца е от порядъка на 24 часа (при възрастни е между 1 и 5 дни).

Симптомите се развиват остро и бързо водят до тежко влошаване на общото състояние на детето. Заразяването се осъществява по контактен и фекално-орален път, като добрата хигиена не е гаранция за предпазване от заразяване (вирусите издържат дълго по ръцете, съхраняват се с месеци в канализацията, а в хладилник могат да издържат до 30 дни върху хранителните продукти).

Важна особеност е, че след преболедуване децата отделят вирусите в продължение на два месеца, което означава, че в този период могат да предизвикат заболяване при неимунизирани индивиди.

До навършване на пет години всяко дете е прекарало поне веднъж ротавирусна инфекция, като приблизително едно от пет деца се хоспитализират.

Поставянето на ваксината е единственият познат към момента ефективен начин за намаляване на заболеваемостта.

Полезна информация за начините на заразяване, особеностите в клиничното протичане и терапевтичния подход може да намерите в раздел Заболявания:

Какво представлява ротавирусната инфекция и какви рискове крие за малките деца?

Как и кога се прилага ротавирусната ваксина (ваксина срещу ротавирусна инфекция)?

Ваксината срещу ротавирус се прилага в ранна възраст, като целта е създаване на висок активен имунитет и предпазване от заразяване или в случай на заразяване по-леко протичане.

В световен мащаб съществуват два вида ротавирусни ваксини, като основната разлика между тях е в броя дози, които се прилагат.

Едната ваксина се прилага в две дози, първата се поставя на възраст от два месеца, а втората на възраст от четири месеца. Другият, втори вид ваксина (с различен производител), се прилага в три дози, съответно на два, четири и шест месеца. Не се съобщават различия в ефективността на двете ваксини, както и в профила им на безопасност.

И двата вида се прилагат перорално (ваксината се накапва в устата на кърмачето), не се инжектират.

Изключително важно е поставянето на първата ваксина преди навършване на 15 седмици и поставяне на последната доза от ваксината преди навършване на осем месеца.

Новородените са предпазени до известна степен от инфекции благодарение на майчините антитела, преминали през плацентарната бариера, осигуряващи им имунитет за първите шест месеца (в някои случаи дори по-малко). По тази причина ротавирусната ваксина се прилага в ранна възраст с цел създаване на активен имунитет преди изчерпването на пасивно придобития от майката имунитет и защита.

Приложението на ваксината е напълно безболезнено и не крие рискове от усложнения, свързани с поставянето (така например при интрамускулното или подкожното инжектиране на някои от другите ваксини са възможни локални реакции на мястото на приложение, като например зачервяване, подуване, дори абсцес при неправилно инжектиране и последващо раздразнение).

Важно е да се отбележи, че ваксината не осигурява 100 процентова защита от заразяване, ефективността срещу заразяване се изчислява на средно 75 процента (около 7 от 10 деца няма да се заразят с ротавирус), но показва високи резултати по отношение на необходимостта от хоспитализация и тежестта на протичането.

При ваксинираните деца се наблюдава защита от тежка инфекция над 95 процента (9 от 10 деца са предпазени от тежко протичаща инфекция, изискваща престой в болницата).

При заразяване на ваксинираните деца заболяването протича леко, краткосрочно и с нисък риск от усложнения, което е от изключително значение, тъй като ротавирусната инфекция сама по себе си може да доведе до тежки прояви, дехидратация, риск от дългосрочни усложнения (вторична непоносимост към краве мляко, лактозна непоносимост, хронични проблеми с храносмилането, при генетично предразположени деца е възможно отключване на захарен диабет тип 1 и други).

Преди въвеждането на ваксината срещу ротавирус броят на хоспитализираните деца с ротавирусен гастроентерит е висок, като вирусите са една от най-честите (дори най-честата в много страни) причини за диария в ранна детска възраст.

В световен мащаб статистиката преди въвеждането на ваксината е твърде нелицеприятна, показвайки приблизително два милиона хоспитализации ежегодно във връзка с ротавирусен ентерит и приблизително 500 хиляди смъртни случая годишно при деца под 5 години в резултат от усложненията на инфекцията.

След въвеждането на ваксината цифрите показват драстичен спад, във връзка с което в редица страни от препоръчителна ваксината става задължителна.

Как и кога се прилага ротавирусна ваксина?

Безопасна ли е ротавирусната ваксина?

Както всяко ново лекарство ваксината срещу ротавирус е изследвана обстойно и е преминала всички необходими тестове, анализи и експериментални постановки до нейното пускане в употреба.

След въвеждането на ротавирусната ваксина проучванията и статистическата обработка на данните продължава, като резултатите са категорични и показват драстично намаление на случаите с ротавирусен ентерит в ранна детска възраст.

Ползите от приложението на ваксината надхвърлят многократно възможните рискове. В страните, в които се прилага рутинно и е част от задължителния имунизационен календар, се наблюдава драстично намаление на хоспитализациите на деца под 5 години (с над 70 процента), драстично намаление на доказаните ротавирусни ентерити (след съответните лабораторни тестове), както и намаление на необходимостта от медицинска помощ и консултация по повод на инфекцията (наблюдава се намаляване на посещенията при педиатър и личен лекар по повод диария, причинена от ротавирус).

Ваксината показва изключително добър профил на безопасност, въпреки което ежегодно се провеждат необходимите оценки, анализи и проучвания по отношение на нейната активност, ефективност и риск от странични ефекти.

Ваксините са едни от лекарствените продукти, които подлежат на изключително строга регулация.

Ротавирусната ваксина без излишни притеснения може да се прилага успоредно с всички включени в задължителния имунизационен календар ваксини, като според някои специалисти повишена бдителност е необходима единствено при едновременното поставяне с ваксината против туберкулоза (БЦЖ ваксина), която сама по себе си може да доведе до определени нежелани реакции.

Едновременното приложение с ваксината морбили паротит рубеола, ваксината дифтерия тетанус коклюш, както и с полиомиелитната ваксина не крие рискове.

В България все още е част от списъка на препоръчителните ваксини (не е задължителна, родителите сами правят избор дали да ваксинират детето), като първоначално таксите се поемаха от родителите, но от 2017 години ваксината се поема от здравната каса и става безплатна. По този начин се цели достигане до всички групи и повишаване на интереса към ваксината.

В случай, че имате съмнения (в социалните мрежи и интернет пространството циркулират всевъзможни версии за ефективността и безопасността на ваксините) се консултирайте с вашия лекар или друг специалист в областта.

Възможни нежелани странични ефекти след приложение на ротавирусна ваксина

Какви са възможните странични ефекти след приложението на ротавирусна ваксина?

Подобно на всички лекарства, ваксините сами по себе си, теоретично също крият известен риск от нежелани ефекти, които се проявяват при малък, незначителен процент от децата.

В редица случаи нежеланите ефекти са резултат от неправилно съхранение или приложение на ваксината (прилагане след изтичане на срок на годност, съхраняване при неподходящи условия, приложение при наличие на температура или подлежащо заболяване и други).

Ротавирусната ваксина като цяло рядко води до изява на нежелани ефекти, като в масовия случаи се касае за леки, бързопреходни реакции и изключително рядко може да доведе до тежки реакции:

 • леки странични ефекти: изразяват се обикновено в повишена раздразнителност, бързопреходна диария, единични повръщания, леко понижен апетит
 • сериозни странични ефекти: при приблизително едно от сто хиляди деца е възможно тежко увреждане на храносмилателната система в резултат от реакция към ваксината, което се развива в рамките на няколко минути до 24 часа след приложение на ваксината и подлежи на лечение
 • тежка алергична реакция: при приблизително едно от един милион ваксинирани деца се развива тежка алергична реакция, протичаща характерно и развиваща се в рамките на няколко минути до няколко часа след приложението на ваксината и изискваща спешна медицинска помощ

В случай, че забележите ранни прояви и признаци (повишена сънливост, загуба на апетит, продължителна диария, промяна в поведението, обрив, задух и затруднено дишане, оток на лицето или крайниците), подозрителни за реакция към приложената ваксина, своевременно потърсете медицинска помощ и се обърнете към вашия лекар, който ще прецени дали симптомите налагат спешни мерки или са нормални и бързопреходни.

Не се притеснявайте да задавате въпроси, информираният избор и запознаването с проблема води до по-добри резултати. Запознаването на родителите с възможните рискове от евентуално инфектиране с ротавируси, информиране относно ползите и рисковете от ваксината срещу инфекцията е в основата на добрата лекарства практика и създава добри условия за комуникация и общуване между лекар и пациент.

Кога не бива да се прилага ротавирсна ваксина?

За осигуряване на безопасно приложение и постигане на желаната активност и ефект, намалявайки до минимум риска от странични ефекти, се препоръчва спазване на определени правила, въведени като стандартни при поставянето на ваксина.

Ваксината се поставя след обстоен преглед на детето и данни от страна на майката за наличие на подлежащо заболяване, известна алергия.

Ротавирусна ваксина не се поставя при следните състояния:

 • след тежка, застрашаваща живота алергична реакция спрямо първата доза на ваксината
 • при наличие на доказана алергия към някои от компонентите на ваксината
 • при наличие на определени подлежащи тежки алергии, включително към латекс
 • при подлежаща тежка комбинирана имунонедостатъчност
 • при наличие на HIV или СПИН
 • при провеждане на имуносупресивна терапия с прием на кортикостероиди, противотуморни лекарства, имуномодулиращи агенти
 • при наличие на подлежаща неоплазма
 • при провеждане на противотуморна терапия, включително химиотерапия, лъчетерапия
 • при средно по тежест или тежко подлежащо заболяване, включително инфекция, протичащо с изразен фебрилитет (висока температура), диария, повръщане

В някои от случаите ваксината се прилага след отстраняване на фактора (като например лечение на подлежащо заболяване или инфекция преди навършване на осем месеца), в други случаи ваксината не се прилага, като се разчита на популационния имунитет (колективния имунитет).

Ротавирусната ваксина (ваксина срещу ротавирусна инфекция) е най-добрият, ефективен и безопасен начин за предпазване на детето от ранна детска възраст срещу една от основните причини за тежка диария при кърмачета и деца до пет години.

Масовото разпространение из интернет пространството на информация относно вредния и едва ли не пагубен характер на ваксините като цяло не е обосновано научно.

Ваксините са плод на дълги години научен труд, експерименти и анализи, техният състав и качество подлежат на изключително строг контрол, а ефективността им е доказана с времето.

Рисковете и нежеланите ефекти, развиващи се при твърде нисък процент от ваксинираните деца са незначителни в сравнение с ползата за цялото население, която носят, предпазвайки от тежки, често застрашаващи живота инфекции.

 Ваксина срещу ротавируси - за здрави деца

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

4.4, 7 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Ротавирусна ваксина (ваксина срещу ротавирусна инфекция)

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.webmd.com/children/vaccines/rotavirus-rv-vaccine#1
https://www.cdc.gov/vaccines/hcp/vis/vis-statements/rotavirus.html
https://www.vaccines.gov/diseases/rotavirus/index.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Rotavirus_vaccine
https://www.cdc.gov/vaccines/vpd/rotavirus/public/index.html
https://www.nhs.uk/conditions/vaccinations/rotavirus-vaccine/?
http://vk.ovg.ox.ac.uk/rotavirus-vaccine
https://www.caringforkids.cps.ca/handouts/rotavirus_vaccine

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноИсторияЛеченияНовиниИзследванияЗдравни съветиСоциални грижиСнимкиТестовеМикробиологияАлт. медицинаХранене при...СпортПсихологияЛайфстайлНормативни актовеБотаникаКлинични пътекиАнкетиВидеоДиетиСпециалистиОрганизацииНаправления в медицинатаФизиология