Начало Медицинска енциклопедия Лечения Противогрипни ваксини Ваксини и имунопрофилактика

Противогрипни ваксини

Противогрипни ваксини - изображение

Грипът е вирусна инфекция, която се разпространява от човек на човек по въздушно-капков път. Грипният вирус причинява инфекция на дихателните пътища, която се развива предимно в белите дробове.

Грипните вируси са разделени научно в три типа, означени А, В и С. Грипните типове А и В са отговорни за епидемии на респираторно заболяване, които се срещат почти всяка зима. Грипен тип C обикновено причинява много леко респираторно заболяване или никакви симптоми. Тип С не води до епидемии и няма тежките последици за общественото здраве на типове A и B. Тип А вируси се разделят на подтипове и се наречени на базата на разликите в двата вирусни повърхностни протеини, наречени хемаглутинин (H) и невраминидаза (N). Налице са 16 известни H подтипове и 9 известни N подтипове.

Грипът е силно заразна и сериозна вирусна респираторна инфекция. Поради своята инфекциозност, заболеваемост (тежестта на симптомите и загубеното време от работа или училище), както и потенциала за сериозни усложнения и дори летален изход, е важно да се предотврати грипът чрез ваксинация.

Противогрипната ваксинация е годишна ваксинация чрез използване на ваксина, специфична за дадената година, Противогрипна ваксинацияза защита срещу силно променливия грипен вирус. Всяка сезонна противогрипна ваксина съдържа антигени, представляващи три (тривалентна ваксина) или четири (четиривалентна ваксина) щамове на грипния вирус: един щам от тип А подтип H1N1, един щам от тип А подтип H3N2 и един или два щама от грипен вирус тип В. Противогрипните ваксини могат да се прилагат под формата на инжекция (с убит вирус) или като назален спрей (съдържащ жив отслабен вирус).

Всяка година вирусът на грипа може да се промени леко, което прави ваксината, използвана в предишни години, неефективна. Всяка година трябва да бъде подготвена нова ваксина, която да бъде ефективна срещу очаквания грипен вирус. Причината за различията в циркулиращите щамове на грипния вирус е, че вирусът може да мутира или променя своята структура бързо, което води до нови подтипове на вируса. Обикновено учените могат да прогнозират точно кои видове грипен вирус ще причинят инфекции и подготвят подходяща ваксина.

Кампаниите за ваксинации срещу грип обикновено се фокусират върху хора, които са изложени на висок риск от сериозни усложнения, ако се заразят с грип, като например хора в напреднала възраст, хора с хронични заболявания или отслабена имунна система, както и здравните работници.

Повечето противогрипни ваксини осигуряват значителна защита срещу вируса. Няма доказателства, че те могат да причинят сериозни вреди и няма причина за сериозни странични ефекти, които да бъдат причина за притеснение.

Според центъра за контрол и превенция на заболяванията противогрипната ваксина е най-добрият начин за предпазване от грип и спомага за предотвратяване на разпространението му в обществото. Ваксината срещу грип може също така да намали тежестта на грипа, дори ако човек има контакт с грипен щам, който ваксината не съдържа.

Важно е да се отбележи, че са необходими около две седмици на ваксината срещу грип, за да изгради достатъчно антитела за защита срещу грип (това прави ваксинираното лице защитено срещу болестта). Титрите на антителата достигат своя пик обикновено след 2-4 седмици. Те намаляват с около 50 % през следващите шест месеца (намалението е по-малко за по-възрастните хора), а след това остават стабилни в продължение на две до три години. Защитата без реваксинация продължава най-малко три години за деца и млади хора. Ваксината не предпазва от всеки щам грип, а е ефективна само срещу щамовете на вируса, които съответстват на ваксината.

Грипната епидемия се появява по време на грипния сезон всяка зима. Въпреки че е трудно да се прецени, смята се, че тези годишни епидемии водят до 3-5 милиона случаи на тежко боледуване и 250000-500000 смъртни случаи всяка година в световен мащаб. По-голямата част от смъртните случаи, причинени от грип, се появят при хора на възраст 65 години и повече.

Ваксините срещу грип стимулират производството на антитела в организма, който се бори с вируса на грип. Когато вирусът навлезе в човек, който е бил ваксиниран, антителата атакуват и убиват вируса и предотвратяват инфекцията. Антителата са произведени срещу специфични щамове на вируса, съдържащи се в годишната ваксина. Грипната ваксинация не защитава от инфекция, причинена от микроби, различни от вируса на грип.

Препоръчително е да се приложи ваксината срещу грип веднага, след като ваксината е достъпна в обществото, дори още през август. Грипният сезон може да започне през октомври и да продължи чак до май.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията препоръчват всеки индивид над 6-месечна възраст да получи ваксина срещу сезонния грип. Въпреки че ваксинацията се препоръчва за всички, тя е особено важна за някои групи, изложени на висок риск от развитие на сериозни усложнения, ако се заразят с грипния вирус.

Различни обществени здравни организации, включително Световната здравна организация, са препоръчали годишната противогрипна ваксинация да бъде рутинно предлагана на пациенти с риск от усложнения на грип и лица, които живеят с или се грижат за високорискови индивиди, включително:

 • Хора в напреднала възраст - 65 години или повече
 • Пациенти с хронични белодробни заболявания (астма, ХОББ и т.н.)
 • Пациенти с хронични сърдечни заболявания (вродено сърдечно заболяване, хронична сърдечна недостатъчност, исхемична болест на сърцето)
 • Пациенти с хронични чернодробни заболявания (включително цироза)
 • Пациенти с хронични бъбречни заболявания (като нефротичен синдром)
 • Пациенти с имуносупресия (хора с HIV или приемащи лекарства за потискане на имунната система, като стероиди или химиотерапевтици) и живущите с тях
 • Хора, които живеят заедно многобройно в среда, в която грипният вирус може да се разпространи бързо, като затвори, старчески домове, общежития
 • Хора, които планират да присъстват или участва в авторитетно важно събитие с голям брой хора от различни места (като например Олимпийските игри)
 • Хора, които са във въоръжените сили
 • Здравните работници (за предотвратяване на заболяването и предотвратяване на разпространението сред пациентите)
 • Бременни жени

Контраиндикациите за приложение на противогрипни ваксини се състоят от:

 • Хора, които някога са имали тежка алергична реакция към ваксината срещу грип
 • Хора с анамнеза за синдром на Гилен-Баре, който е настъпил след приложение на противогрипна ваксина, и не са сред рисковите групи за сериозни усложнения от грипа
 • Хора под 65-годишна възраст не бива да получават високодозови ваксини
 • Хора, които са под 18 години и над 64 години, не трябва да получават интрадермална ваксина
 • Наличие на повишена телесна температура
 • Хора с алергия към яйца

Сериозните странични ефекти на ваксината срещу грип са рядкост. Ако се появят нежелани реакции, те започват скоро след ваксинацията и са леки и краткотрайни. Развитието на тежки алергични реакции е много рядко.

Противогрипната инжекционна ваксина е инактивирана ваксина, което означава, че тя съдържа убит грипен вирус. Противогрипна инжекционна ваксинаУбитият грипен вирус се инжектира в мускулите и кожата и стимулира имунната система за получаване на имунен отговор (антитела) към вируса на грипа.

Инактивираната противогрипна ваксина се прилага като единична доза от 0,5 мл течност, инжектирана през кожата в мускул (интрамускулно инжектиране на тривалентна и четиривалентна ваксина). Обикновено инжектирането е в делтовидния мускул на рамото, като предварително мястото се дезинфекцира.

По-нов препарат, въведен за първи път в грипния сезон през 2011-2012 г., е интрадермална ваксина, която се инжектира в кожата, а не в мускула. Интрадермална ваксина е тривалентна ваксина и е одобрена за хора на възраст 18-64 години. Ваксината се прилага ежегодно всяка есен. Странични ефекти на инактивирана грипна ваксина не са често срещани.

Стандартните ваксини се отглеждат в яйца, но ваксина, отглеждана в клетъчна култура без яйца, е произведена за грипен сезон 2013-2014 г. Тази ваксина без яйца е тривалентна и е одобрена от хора на възраст 18-49 години.

Освен това, е разработена специална високодозова ваксина за хора на възраст 65 години и повече. По-високата доза е предназначена да предизвика силна имунна реакция в тази възрастова група, тъй като по-възрастните хора обикновено са с отслабена имунна реакция в сравнение с по-младите хора. Тази ваксина е тривалентна.

Страничните ефекти от инжекционната ваксина включват:

 • болезненост, възпаление, зачервяване или оток на мястото на инжектиране
 • мускулни болки
 • повишена температура и
 • общо неразположение

Хората отчитат по-малко дискомфорт при интрадермална ваксина в сравнение с интрамускулната ваксина. Много рядко се съобщава за сериозни алергични реакции.

Синдромът на Гилен-Баре е заболяване, характеризиращо се с треска, увреждане на нервите и мускулна слабост. През 1976 г. ваксинация с ваксина срещу свински грип е била свързана с развитието на синдрома на Гилен-Баре.

Противогрипната ваксина с назален спрей е лицензирана през 2003 г. Противогрипна ваксина с назален спрейТя също е насочена към актуалните щамове на грипа, но се различава по това, че съдържа отслабени живи грипни вируси вместо убити вируси и се прилага чрез назален спрей вместо инжектиране. Ваксината се нарича атенюирана ваксина, тъй като вирусите са отслабени, така че те не причиняват тежки симптоми на грип. Тази ваксина е четиривалентна и е одобрена за използване при небременни здрави хора на възраст 2-49 години.

Хората, изложени на риск от сериозни усложнения от грип и тези с потисната имунна система, не трябва да получават противогрипна ваксина с назален спрей. По-специално, някои групи са посъветвани да получават инактивирана противогрипна ваксина, а не назален спрей ваксина, включително:

 • деца на по-малко от 2-годишна възраст
 • хора над 50-годишна възраст
 • хора с медицинско състояние, което ги поставя във висок риск за усложнения от грип, включително тези с хронично сърдечно или белодробно заболяване, като астма или реактивно заболяване на дихателните пътища
 • хора със заболявания като диабет или бъбречна недостатъчност
 • хора със заболявания, които водят до отслабване на имунната система, или които приемат медикаменти, които могат да отслабят имунната система
 • деца или юноши, приемащи аспирин
 • бременни жени
 • хора, които имат тежка алергия към кокоши яйца или които са алергични към някой от компонентите на ваксината с назален спрей
 • хора с анамнеза за синдром на Гилен-Баре (тежко паралитично заболяване), който е настъпил след приложение на противогрипна ваксина и които не са изложени на риск от тежко заболяване от грип

Живите вируси във ваксината с назален спрей са отслабени, така че те не причиняват тежки симптоми. Въпреки това, леки симптоми могат да се появят като нежелани реакции на ваксинацията.

Страничните ефекти от противогрипната назална ваксина могат да включват:

 • хрема
 • главоболие
 • болки в гърлото и
 • кашлица

Децата, на които им е приложена назална ваксина, могат да развият леко повишена температура, главоболие, повръщане и мускулни болки.

Няколко изследвания са показали отлична ефективност по отношение на превенцията на грип при деца с ваксината за нос, дори по-добре от ваксината за инжектиране. Сред възрастни ефикасността на ваксината за инжектиране варира от година на година, но едно проучване показа, че инжекционната ваксина е била значително по-ефикасна за предотвратяване на грип, отколкото назалната ваксина. Ако тази разлика в ефикасността може да бъде потвърдена, тя ще подкрепя използването на инжекционната ваксина пред назална ваксина сред възрастните, които нямат медицински състояния, които била възпрепятствали приложението на инжекционната ваксина.

Прочетете още:

Още по темата:

5.0, 8 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Противогрипни ваксини

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниИсторияЛеченияСоциални грижиЛюбопитноСнимкиАлт. медицинаЗдравни съветиХранене при...ЛайфстайлМикробиологияНормативни актовеБотаникаАнкетиВидеоТестовеПрезентацииИзследванияФизиологияДиетиОрганизацииСпортСпециалисти