Начало Медицинска енциклопедия Лечения Лечение на грип Лечебни практики при заболявания

Лечение на грип

Лечение на грип - изображение

Всяка година през зимните месеци сме изправени пред поредната грипна вълна, поради което е хубаво да сме информирани за основните средства, които могат да ни помогнат при лечение на грип.

Никой не е застрахован. Отиваме в магазина и чуваме кихане и кашляне, качваме се в автобуса и отново ставаме свидетели на същото, отиваме на работа, а там поне един от колегите видимо е с температура, не може да спре реките, течащи от носа му, едвам говори, едвам си стои на мястото, но стоически издържа до края на работния ден, когато със сигурност е предал щафетата на поне още няколко човека от офиса.

Не се изненадвайте, ако след подобен ден, вечерта (най-късно на следващата сутрин) сте силно отпаднали, всичко Ви боли, носът Ви е запушен и имате температура. Честито! Най-вероятно имате грип.

Заразяване с грипЗаразяването с грип е като детска игра, необходимо е само един човек в цялата стая (или автобус, магазин) да киха, кашля или само да говори.

Вирусите се разпространяват със секретите и най-често поразяват организма след вдишването им. При поставянето на ръцете пред устата при кихане и кашляне, вирусите полепват по тях, след което лесно достигат да редица предмети и повърхности, с които много други хора са в пряк досег. Контактът с тях и последващото докосване на устата, носа или очите крие не по-малък риск от заразяване.

Затова, особено в ситуации на грипна епидемия, се препоръчва редовно измиване на ръцете.

Подробна информация за методите за различаване на грип от банална настинка може да намерите тук:

Терапията при грип е необходимо да започне веднага след проявата на първите клинични признаци или най-късно до 48 часа след това.

Основните конвенционални средства, използвани за лечение на болните от грип, са така наречените антивирусни средства и по-конкретно противогрипните агенти.

Към тази група се включват следните основни лекарствени препарати:

Лечение на грип с противогрипни средстваАгентът предизвиква промени в определен вирусен ензим (ензима неврамидиназа), необходим на вирусните частици да се разпространяват в организма.

Подходящ е за възрастни и деца над една година, като може да се използва не само за лечение, но и за профилактика при контакт с болни от грип (до 36 часа след контакта).

Употребата му още от първите часове на болестта води до значително облекчаване на симптоматиката и по-бързо възстановяване.

Медикаментът съществува под формата на орална суспензия и капсули, като дозата и продължителността на терапията се съобразяват с възрастта на пациента и състоянието му.

Така например е необходим пет дневен курс с по две дози дневно за лечение и десет дневен курс с по една доза дневно за профилактика на грип.

Оселтамивир е слабо токсичен и рядко води до сериозни нежелани ефекти, като пациентите се оплакват предимно от гадене и повръщане, главоболие, замайване, коремна болка, диспептични нарушения.

Препаратът притежава идентични на оселтамивир характеристики, като основната разлика е в лекарствената форма (прилага се инхалаторно).

Не е подходящ за деца под 5 години (поради възможни затруднения с правилното му приложение) и може да предизвика задух, хрипове, алергични прояви (оток на лицето, устата), сърбеж и кожни обриви.

В случай, че страдате от бронхиална астма се консултирайте с Вашия лекар, преди употребата на медикамента.

Препаратът потиска репликацията на вируса в ранен етап и предотвратява неговото размножаване и разпространение.

Използва се за лечение и профилактика на грип при възрастни и деца в училищна възраст, както и за профилактика на грип при възрастни.

Препаратът се прилага с повишено внимание при пациенти със стомашно-чревни, чернодробни и сърдечно-съдови увреждания.

Едновременната употреба с аспирин или парацетамол намалява ефективността на противогрипния агент.

Страничните ефекти от приложението му включват болки в корема, намаляване на апетита, сухота в устата, главоболие, повръщане, повишена раздразнителност, повишение на кръвното налягане, задух, кашлица.

Всички противогрипни средства се прилагат с повишено внимание при бременност, само след назначаването им от специалист.

За по-бързо облекчаване на симптоматиката и укрепване на общото състояние на болните се прилагат и следните препарати:

Симптоматично лечение на грип

  • назални деконгестанти, като най-разпространеният е ксилометазолин под формата на носни капки и се използва за облекчаване на секрецията от носа (ринореята)
  • средства за понижаване на температурата, например парацетамол, фенацетин, аспирин
  • обезболяващи средства за овладяване на болковия синдром, главно препарати от групата на аналгетиците
  • препарати срещу кашлицата: при суха кашлица се прилагат така наречените антитусивни средства, съдържащи основно декстрометорфан, бутамират, кодеин, докато при влажна кашлица се прилагат предимно муколитици, каквито са амброксол, ацетилцистеин, бромхексин
  • таблетки за смучене, ефективни срещу неприятната болка в гърлото: тези средства съдържат местни анестетици (бензокаин, лидокаин) срещу болката и антисептици (хлорхексидин) за противодействие и унищожаване на микробните агенти
  • витамини и хранителни добавки: повишават имунната активност на организма и подпомагат бързото възстановяване, като с най-висока активност са витамин С, витамин А, витамин D, витамините от група В и цинк. Не бива да се прекалява с тяхната употреба, приемат се в обичайната стандартна доза
  • билкови средства: ехинацея, риган, куркума, чай от бъз, липа, джинджифил, мента
  • подходящ хранителен режим: някои храни притежават антиоксидантен ефект, повишават имунологичната реактивност, противодействат на патогените. Такива са мед, чесън, пилешка супа, пресни плодове и зеленчуци, като е необходим прием на достатъчно течности, избягване на алкохола, кафето и газираните напитки
  • хигиенни мерки: проветрявайте по-често, редовно измивайте ръцете си, отстранявайте носната секреция (вместо жално да подсмърчате е по-добре да използвате носна кърпичка и да отстраните насъбралите се секрети)

Предпазване от заразяване и вторична бактериална инфекция

  • ограничете контактите си: това не означава само да не ходите на работа (или училище), но и да избягвате срещите на по кафе с приятели, ходенето на кино, разходката в мола, тъй като от една страна ще допринесете за разпространяването на грипния вирус, но от друга страна не знаете кой какво може да ви "подари" и като нищо да си навлечете вторична бактериална инфекция

Разпространеното схващане, че антибиотиците лекуват всичко, е изключително погрешно, особено що се касае до грипа.

Лечение с антибиотици при грип е уместно единствено при доказана вторична бактериална инфекция.

Грипният вирус и вирусите като цяло не се повлияват от действието на антибиотиците, антибиотиците са безсилни срещу тях и освен да почувствате някой от страничните им ефекти, друго няма да стане.

Профилактиката е най-доброто лечение на грип. Грижата за здравето през цялата година Ви гарантира стабилен имунитет през есента и зимата.

Противогрипна ваксинаВ случай, че принадлежите към някоя от рисковите групи, при които грипният вирус може да доведе до изключително тежки увреждания и усложнения, като например бременните жени, възрастните хора, лицата с хронични респираторни заболявания (астма, ХОББ), болните от захарен диабет, здравните работници и други е препоръчително ежегодно да се ваксинирате срещу грип.

Най-често се прилага интрамускулно или подкожно.

Противогрипните ваксини са чудесно средство за активна профилактика, като се препоръчва прилагането им поне един месец преди очаквания грипен сезон (най-добре е да се ваксинирате в месеците октомври, ноември). Тъй като след приложението им тялото изработва антитела за приблизително две до три седмици, ваксинирането в разгара на грипна епидемия е неуместно и неефективно.

Ефективната терапия при грип се основава на разумен подход в избора на медикаменти, а не в безразборно самолечение с най-рекламираните препарати или с наличните в домашната аптечка.

Още по темата:

4.9, 15 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Лечение на грип

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЛюбопитноИзследванияИсторияПрезентацииНовиниЗдравни проблемиВидеоТестовеБотаникаМикробиологияЗдравни съветиХранене при...ЛайфстайлСнимкиАлт. медицинаПсихологияСоциални грижиЗаведенияНормативни актовеИнтервютаОрганизацииКлинични пътекиСпециалистиАнкетиДиетиГеографияСпортЛичностиНаправления в медицината