Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Чревни инфекции Шигелоза

Шигелоза МКБ A03

Шигелоза МКБ A03 - изображение

Шигелозата представлява остро инфекциозно заболяване, от което боледуват главно деца от 2 до 10 години. Причинява се от дизентерийните бактерии - шигели. Те са Грам-негативни бактерии от род Shigella на семейство Enterobacteriaceae.

Заболяването протичащо с колитен и общо интоксикационен синдромИзточник на заразата е човекът (болен или здрав носител). Той отделя причинителя чрез фекалиите. Механизмът на заразяване е фекално-орален от контаминирани ръце, храни, вода и предмети. Като преносители на шигелоза се явяват и мухите.

Входна врата на инфекцията е устната кухина. Контагиозният индекс при шигелоза е 70%. Значение има ниската санитарна култура и хигиена.

Попадналите през устата шигели достигат до стомаха, където част от тях се разрушават от стомашната киселина и освобождават ендотоксин, който навлиза в кръвното русло. Въздействието му е предимно върху мозъка, надбъбреците и чревната инервация. Преминалите стомашната бариера шигелите се прикрепват по епитела на дебелото черво и предизвикват възпалителен процес - колит. Развиват се малки повърхностни язвички по лигавицата на червото.

Инкубационният период е от 1 до 7 дни.

Наблюдава се остро начало с:

1. Общ токсикоинфекциозен синдром:

  • повишена телесна температура
  • отпадналост
  • намален апетит
  • гадене и повръщане

2. Колитен синдром:

  • болки в корема
  • многократни изхождания
  • тенезми (чести, болезнени позиви за дефекация, без да има дефекация)
  • дизентериална „храчка" (изхождане на кърваво слузести парченца)

При по-тежките форми на протичане може да се стигне до хиповолемичен или токсикоинфекциозен шок, които могат да са фатални, особено в кърмаческа и детска възраст. Много сериозно усложнение е хронифицирането на шигелозния колит, който протича с персистираща диария и стомашно-чревен дискомфорт.

Наличието на тенезми и диария с примеси на кръв и слуз подпомага диагнозата. Кръвната картина се характеризира с левкоцитоза и ускорено СУЕ. В изпражненията също се откриват левкоцити и шигели.

Лечението изисква постелен режим и подходяща диета, антибиотици, рехидратация и дезинтоксикация, антидиарийни препарати.

Прогнозата е добра, освен при тежко протичане при кърмачета и старци.

В рубриката шигелоза са разгледани:

Шигелоза, предизвикана от Shigella dysenteriae

Шигелоза, предизвикана от Shigella flexneri

Шигелоза, предизвикана от Shigella boydii

Шигелоза, предизвикана от Shigella sonnei

Друга шигелоза

Шигелоза, неуточнена

3.0, 6 гласа

ВИДОВЕ Шигелоза МКБ A03

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Шигелоза МКБ A03

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Клинични пътеки