Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Чревни инфекции Шигелоза Шигелоза, предизвикана от Shigella dysenteriae

Шигелоза, предизвикана от Shigella dysenteriae МКБ A03.0

Шигелоза, предизвикана от Shigella dysenteriae МКБ A03.0 - изображение

Шигелоза, предизвикана от Shigella dysenteriae е остро инфекциозно заболяване, което протича с колитен синдром и обща интоксикация. Нарича се още шигелоза група А (дизентерия Shiga - Kruse).

Shigella dysenteriae принадлежи към род Shigella. Те са Грам-отрицателни, неспорообразуващи бактерии. Въз основа на антигенния си строеж шигелите се разделят на 4 подгрупи. Shigella dysenteriae, която е най-патогенна, е с най-слаба активност. Всички шигели отделят ендотоксин, а Shigella dysenteriae - и екзотоксин, който е с обичайната двукомпонентна структура от две субединици - А - с пряко токсично действие върху чревния епител, и В - осъществяваща специфична адхезия към него.

Единствен източник на заболяването е човекът - болен или здрав заразоносител. Механизмът на заразяване е фекално-орален, а основни фактори са контаминирани хранителни продукти. Основните пътища за предаване на заразата са контактно-битовият, алиментарен и воден, като за Shigella dysenteriae водещ е контактно-битовият път.

В миналото най-често като тежка форма е протичала шигелозата с причинител Shigella dysenteriae.

Инкубационният период е от 1-2 до 7 дни. Началото е остро с токсиинфекциозен синдром. Веднага се прибавя и колитният синдром - болки в корема, многократни изхождания на рядко-кашави фекални материи. В следващите часове коремните болки придобиват характерния вид на тенезми - чести, болезнени позиви за дефекация. Фекалиите имат примеси на много слуз и жилки кръв.

Диагнозата се поставя въз основа на епидемиологични и клинични данни за остър хемоколит. Потвърждава се чрез копрокултура. Материалът за изследване е фекална проба, взета от слузно-гнойните участъци на прясно отделени фекалии или анален секрет. Изолирането на дизентерийните бактерии се извършва чрез посявка върху селективни и диференциращи хранителни среди.

При болните с шигелоза, предизвикана от Shigella dysenteriae е необходимо да се лекува настъпилата дехидратация. Антимикробните средства се препоръчват за лечението на бактериалната дизентерия. Антибиотици по избор са 4-хинолоните. Антимотилитетните средства са абсолютно противопоказани.

4.0, 4 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Шигелоза, предизвикана от Shigella dysenteriae МКБ A03.0

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО