Чревни инфекции МКБ A00-A09
Чревните инфекции са възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт, възникващи при консумацията на контаминирани с бактериални причинители хранителни продукти, съхранявани в условия благоприятстващи размножаването на бактериите и натрупване на ентеретоксини.
Причини
Чревните инфекции се характеризират с голямо етиологично разнообразие. Техни причинители са бактерии от семейство Enterobacteriaceae, родовете Escherichia, Shigella, Salmonella, Vibrio, условно патогенни от род Proteus, Enterobacter, Klebsiella, Pseudomonas aeruginosa, ентеротоксин-продуциращи стафилококи, бруцели, клостридии, рикетсии и вируси.
Разпространение
Хранителните чревни инфекции са разпространени в целия свят, а ниската санитарно-хигиенна култура и пренебрегването на правилата за обработка и съхраение на хранителните продукти благоприятства за предаването на тези инфекции в обществото.
Важни епидемиологични характеристики на чревните инфекции биват:
- груповост на заболяванията - едновременно заболяват големи групи от хора, консумирали един с същ продукт;
- възникване на малки или средни по размер епидемии най-вече в заведения за обществено хранене, ученичиски лагери или столове;
- бързо прекратяване на епидемичния взрив без наличие на епидемична опашка.
Възприемчивостта към причинителите на чревните инфекции е всеобща.
Механизмът на предаване е фекално-орален, а различните пътища на разпространение водят до възникване на водни, хранителни, контактно-битови и вътреболнични епидемични взривове. Заразяването на продуктите може да се осъществи първично (от болни животни) или вторично (по време тяхната обработката и съхранение).
Патофизиология
Входна врата при хранителните чревни инфекции е стомашно-чревния тракт, при консумация на контаминирана вода или храна в организма попадат големи количества бактерии и техните токсини. В стомаха бактериите предизвикват токсичен гастрит, а след достигане до тънките черва някои микроорганизми (от род Шигела, Саломонела и Ешерихия) проникват в ентероцитите и субмукозата и се размножават интрацелуларно в макрофагите и неутрофилите, отделят токсини и предизвикват обща интоксикация и увреждане на ентероцитите.
В зависимост от вида на причинителя, неговата патогенност, токсигенност и инвазивност хранителните чревни инфекции протичат с различна продължителност и тежест, например при салмонелозата действието на ендотоксина е възможно единствено при наличието на живи, размножаващи се бактерии, докато при стафилококовите хранителни отравяния участието на стафилококите е незначително и от основно значение бива наличието на продуцираните от тях токсични продукти. При имуносупресирани болни някои микроорганизми могат да достигнат кръвообръщението и да предизвикат бактериемия, сепсис или септикопиемия.
Симптоми
Основните симптоми на чревните инфекции биват:
- болка в корема;
- гадене;
- повръщане;
- диария - диаричните изхождания притежават различна характеристика в зависимост от вида на причинителя и инфекцията;
- дехидрация;
- висока температура;
- отслабване на тегло;
- главоболие;
- мускулна слабост.
Имунитетът след преболедуване е типово специфичен.
Изследвания
Поради големият брой на възможни причинители, при наличие на чревна инфекция се изследват:
- предпологаеми източници на инфекцията, най-често вода и храна;
- фецес и направата на посявка в подходяща хранителна среда;
- повърнати материи;
- кръв и ликвор, при съмнение за генерализация на процеса.
Необходимо е провеждането на лабораторни, серологични и микробиологични изследвания.
Лабораторни изследвания
Серологични изследвания
Микробиологични изследвания
- Фекален тест;
- Посявка върху хранителна среда;
- Култура от кръв.
Диференциална диагноза
Поради сходните епидемиологични предпоставки за развитието на чревни инфекции и близкото клинично протичане на някои от тях диференциална диагноза се прави с различни по вид инфекциозни заболявания на храносмилателната система, като:
- Холера;
- Салмонелоза;
- Шигелоза;
- Ентеропатогенна инфекция, предизвикана от Escherichia coli;
- Ентеротоксигенна инфекция, предизвикана от Escherichia coli;
- Ентероинвазивна инфекция, предизвикана от Escherichia coli;
- Ентерохеморагична инфекция, предизвикана от Escherichia coli;
- Ентерит, предизвикан от Campylobacter
Лечение
Повечето бактериални и вирусни водни и хранителни интоксикации са самоограничаващи се заболявания и не изискват друго освен поддържащо лечение. Препоръва се прилагането на антидиарични лекарства, в случай на тежки симптоми и значителна дехидратация е небходимо провеждането на орална или парентерална рехидратационна терапия и хоспитализация. В случаи на доказване на бактериален причинител с висок патогенен потенциал е небоходимо прилагането на антибиотично лечение.
Видове Чревни инфекции МКБ A00-A09
Продукти свързани със ЗАБОЛЯВАНЕТО
БИОГАЙА таблетки за дъвчене с вкус на ЯГОДА * 10
ДОКСИЦИКЛИН TZF инфузионен разтвор 20 мг/мл 5 мл * 10
ЦИПРОБАЙ таблетки 250 мг * 10 BAYER
СЕЛЕМИЦИН инжекционен/инфузионен разтвор 500 мг / 2 мл * 10
ГРЕЙПФРУТ + КИМИОНОВО МАСЛО капсули * 60
ВИБРАМИЦИН диспергиращи таблетки 100 мг * 10 БЕСТА МЕД
Библиография
http://www.idph.state.il.us/Bioterrorism/factsheets/food_water_borne.htm
https://labtestsonline.org/conditions/food-and-waterborne-illness
Коментари към Чревни инфекции МКБ A00-A09