Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Чревни инфекции Холера

Холера МКБ A00

Холера МКБ A00 - изображение

Холерата е инфекциозно заболяване от групата на особено опасните инфекции, което се характеризира с диариен синдром, дехидратация и промени в киселинно-алкалното равновесие на организма.

Холерният вибрион е Грам-отрицателна подвижна пръчица, която има камшиче в единия си край и е факултативен анаероб. Вибрионите са чувствителни на дезинфектанти и на много високи температури.

Заболяването е антропоноза - източник на заразата са болни хора или здрави заразоносители.

Механизмът на заразяване с холера е фекално-орален. Болният или заразоносителят отделят вибриона с изпражненията във външната среда, в края на инкубационния период. Носителството и пренасянето на заразата става за около 3 седмици. Освен във водата бактерията може да живее в миди, жаби, раци, някои видове риби. Предаването на заразата става основно чрез водата, замърсена храна, замърсени ръце, замърсени повърхности или предмети на болни.

Възприемчивостта към холерата е много висока. Контаминиращата доза за заболяване от холера е 106 холерни вибриона.

Вибрионите навлизат в организма на човек през устата, достигат до тънкото черво, където се локализират в неговите повърхностни слоеве или в лумена. Там те се размножават и отделят ендо- и ентеротоксин (ендотоксин). Именно ендотоксинът въздейства на чревната лигавица, което води до усилено преминаване на течности към лумена. Това води до хемодинамично промени, поради намаленият обем на циркулираща кръв. Възникват и нарушения в киселинно-алкалното състояние на организма - метаболитна ацидоза.

Заболяването обикновено започва остро с чувство на тежест и болка в епигастриума, поява на диария. В началото изхожданията са нормални, по-късно стават течни, многократни и наподобяват на оризова вода с остра миризма на риба. Няма болка в корема или наличие на тенезми. Липсва токсико-инфекциозен синдром. Холерата може да протече като ентерит или гастроентероколит. Поради тежката степен на дехидратация състоянието на болния е тежко. Съзнанието е запазено, но болните са силно отпаднали, имат измъчен вид. Очите са хлътнали, еластичността на кожата е намалена, като се сбръчква и напомня на ръце на перачка.

Хемодинамичните промени се изразяват в намален обем на циркулиращата кръв, поради тежката дехидратация. Пулсът е мек и трудно се опипва, сърдечната честота е ускорена, а кръвното налягане е много ниско. Дишането също е учестено, коремът е болезнен при палпация.

Според тежестта на протичане, се различават следните клинични форми на холера:

  • лека клинична форма- протича с около 4 до 5 изхождания на ден, изпражненията са в умерен вид, нямат вид на оризова вода. Не се развива интоксикация или дехидратация, а повръщане няма или се появява в единични случаи
  • тежка клинична форма - възниква остро с многократни изхождания, като дехидратацията е тежка и количеството загуба на течности е високо
  • мълниеносна клинична форма - протича много бурно и бързо се достига до прояви от страна на сърдечно-съдовата система, тежка дехидратация и често смъртта настъпва бързо
  • свръхостра клинична форма - протича много бързо с признаци на интоксикация и дехидратация, смъртта настъпва за часове

Усложненията при холерата са най-често вторични инфекции с развитие на пневмонии, абсцеси, сепсис. Протичането е изключително тежко при деца, при имунокомпрометирани, при възрастни хора.

Диагнозата се поставя въз основа на клиничните и епидемиологичните данни. Микробиологичното изследване потвърждава диагнозата. Изследват се следните материали: фецес, повърнати материи, жлъчка от болни и реконвалесцентни. Културелното изследване е задължително. 

Патогенетичното лечение на холерата е животоспасяващо. Прави се рехидратация на пациентите и цели възстановяване на загубите на вода и електролити. Прилагат се и антибиотици от групата на тетрациклини или аминогликозиди. Препоръчва се ранно захранване - от момента, в който болните са в състояние да приемат храна.

В рубриката холера са разгледани:

Холера, предизвикана от холерен вибрион 01, биовар cholerae

Холера, предизвикана от холерен вибрион 01, биовар eltor

Холера, неуточнена

3.6, 10 гласа

ВИДОВЕ Холера МКБ A00

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Холера МКБ A00

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Холера МКБ A00

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО