Начало Медицинска енциклопедия Лечения Сулфонамиди Медикаментозно лечение

Сулфонамиди

Сулфонамиди - изображение

Противомикробните агенти от групата сулфонамиди са широкоспектърни синтетични химиотерапевтици, производни на сулфаниламид.

СулфаниламидОт историческа гледна точка първите данни за тези препарати датират от 1933 година.

Подробности може да прочетете в раздел История:

Тези агенти могат да се разглеждат като структурни производни на парааминобензоената киселина.

В зависимост от начина на приложение и тяхната резорбция, се различават следните групи сулфонамиди:

1. Препарати с добра гастроинтестинална резорбция:

2. Препарати със слаба резорбция:

3. Агенти за локално приложение:

4. Комбинирани препарати:

След перорален прием повечето препарати показват бърза и пълна резорбция, като достигат високи концентрации в много тъканни и телесни течности.

Показват повишено проникване във възпалените зони, като особено високи нива достигат в асцитната и плевралната течност, както и в перикардния ексудат.

Проникването през кръвно-мозъчната бариера е различно за отделните представители. Проникват през плацентарната бариера и са противопоказани за употреба от бременни жени, поради висок риск от патология на бременността и увреждане на плода.

При метаболизирането и биотрансформацията им се образуват метаболити, които не притежават противомикробна активност, но са силно токсични.

Елиминирането им от организма се осъществява през бъбреците, главно чрез гломерулна секреция. Тъй като са трудно разтворими във вода, показват повишена склонност към кристализиране в тубулите и тежки увреждания на отделителната система.

Важна особеност за постигане на по-бърза екскреция от организма е приемът на алкални течности, чрез които се предотвратява обратното им поемане от бъбречните тубули. Малка част от тях се елиминират от организма чрез жлъчката, фекалните маси и млякото.

Механизмът им на действие се дължи на особеностите в химичната им структура и сходството с парааминобензоената киселина. Те потискат образуването на фолиева киселина, необходима за синтез на нуклеинови киселини и по този начин спират размножаването на чувствителните микроорганизми.

Сулфонамидите притежават широк спектър от микроорганизми, които повлияват. Такива са пневмококи и хемолитични стрептококи, менингококи, гонококи, Bacillus anthracis, Chlamidiae, Vibrio cholerae, Escherichia coli, Haemophilus influenzae и други. Слабо активни са срещу Pseudomonas и Salmonella, не повлияват рикетсиите, гъбичките, амебите, вирусите.

Важна особеност е намаляването на антибактериалната им активност в присъствието на гной и клетъчни фрагменти.

Комбинираният с триметоприм препарат котримоксазол притежава бактерициден ефект и води до убиване на микроорганизмите. Двете съставки на препарата водят до потискане на синтезата на фолиева киселина на различни нива. Този агент се отличава с по-широк спектър от останалите сулфонамиди и е един от най-често използваните в клиничната практика представители на тази група.

Сулфонамидите намират приложение в терапията на различни урогенитални, гастроинтестинални и дихателни инфекции.

Важно е приложението им в терапията на нокардиозатоксоплазмоза при симптоматични пациенти, както и при лица с имуносупресия.

Сулфасалазин намира приложение главно в гастроентерологията и ревматологията за лечение на болест на Крон, улцерозен колит, ревматоиден артрит, ювенилен ревматоиден полиартрит.

Препаратите за локално приложение се използват в офталмологията за лечение на бактериален конюнктивит.

В съвременната клинична практика приложението на сулфонамиди е силно ограничено, поради високия риск от развитие на сериозни странични ефекти. Прилагат се по строги показания и при доказана чувствителност на етиологичните агенти към тях.

Чести нежелани лекарствени реакции, които се развиват при употребата им, са:

  • гастроинтестинални нарушения: диспептични прояви, хиповитаминоза (особено на витамините от група В и витамин К), дисбактериоза, кандидоза
  • обриви по кожата
  • фотосенсибилизация
  • хематологични нарушения: метхемоглобинемия, левкопения, хемолитична анемия при предразположени лица
  • нефротоксичност, хематурия, албуминурия
  • неврологични прояви: забавяне на рефлексите, намалено внимание, главоболие
  • хипербилирубинемия при приложение на новородени и недоносени деца

Поради особености в техния метаболизъм и екскреция, сулфонамидите са противопоказани при пациенти с тежки чернодробни или бъбречни заболявания, при сърдечна декомпенсация, бременност и лактация, както и при новородени.

Едновременната употреба на тези противомикробни агенти с редица други лекарствени средства крие сериозни рискове от развитие на токсични явления и непредвидими взаимодействия.

Сулфонамидите могат да увеличат ефекта (и токсичността) на лекарства, използвани в терапията на захарния диабет (метформин и сулфонамиди), редица антикоагуланти, някои местни анестетици (прокаин), хормонални средства, тиреостатици.

Поради наличието на пазара на антимикробни агенти с по-широк спектър, подобрени характеристики по отношение на усвояване и метаболизъм и по-ниска токсичност, сулфонамидите рядко са препарати на първи избор. Обикновено се използват при неуспех от проведеното до момента лечение и чувствителност на етиологичните агенти към действието им.

Още по темата:

4.2, 13 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Сулфонамиди

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияНовиниХранене при...ЛюбопитноИзследванияКлинични пътекиИсторияСнимкиЗдравни съветиИнтервютаБотаникаЛайфстайлФизиологияСоциални грижиНаучни публикацииДиетиМикробиологияПсихологияВидеоАлт. медицинаСпециалистиНормативни актовеОрганизацииТестовеАнкетиНаправления в медицината