Начало Медицинска енциклопедия Лечения Промени в хигиената Профилактика и хигиена

Промени в хигиената

Промени в хигиената - изображение

Промяна в хигиената може да означава прибавяне на нови хигиенни навици, след появата на ново заболяване или промяна от ниска към висока хигиенна култура.

След някои заболявания, при които рискът от инфекции е по-голям като: диабет, автоимунни и алергични заболявания или след продължителен прием на кортикостероиди и потискащи имунната система средства се налага спазване на по-специални хигиенни грижи.

Всеки човек трябва да разбере основите на лична хигиена. Личната хигиена е процес на поддържане на тялото чисто.

Ако спрете да се грижите за себе си и позволите на вашето ниво на лична хигиена да падне, имате по-голям риск да се разболеете.

Това са някои съвети, с които можете да промените хигиената си или да я подобрите:

  • Измивайте си ръцете по няколко пъти всеки ден. По този начин се отстраняват микроби и бактерии от ръцете и се  намалява риска от развитие на инфекции. Според центровете за профилактика и контрол на заболяванията "Основното правило е да се мият ръцете при следните ситуации":

- преди приготвяне на храна и след обработка на сурови месо и домашни птици
- преди хранене
- след смяна на пелени
- след кашляне и кихане
- след използване на тоалетната
- след докосване на животни или каквото и да е среда на животното.

Използвайте топла вода и сапун всеки път, когато миете ръцете си. Създаване на сапунена пяна и разтривайте ръцете си за 15 до 20 секунди.

  • Мийте си зъбите поне два пъти дневно. Това помага за отстраняването на бактериите в устната кухина, които  причиняват лош дъх, заболявания на венците, езика, сливиците и гърлото. Тъй като четката за зъби не може да достигне във всички тесни пространства между зъбите, използвайте конец за зъби, за да се отстранят всички останали хранителни частици, които могат да доведат до развитие на бактерии.
  • Измивайте си лицето два пъти дневно. След навлизане в пубертета тялото произвежда повече хормони, които създават кожни промени. Жлезите в кожата започват да произвеждат повече на мастна секреция (себум). Това води запушване на порите и последва акне. Измиването на лицето сутрин и преди лягане помага за предотвратяване на запушени пори и намалява вероятността от акне.
  • Къпете се редовно. Вашата кожа е най-големият орган в тялото и тя преминава през постоянен процес на отпадане на мъртвите кожни клетки и заместването им с нови. За да се подпомогне това трябва да се измие цялото ви тяло с вода и сапун.
  • Спазвайте хигиената на съня. Тази хигиена се свързва със здравословните навици за сън. Използвайте свободни и чисти дрехи, с които да спите, сменяйте спалното бельо на няколко седмици, за отстраняване на натрупването на прах, акари и други. Това ще е необходимо ако имате открити алергии към прах, акари, полени и други. Регулирайте температурата на вашата спалня - тя трябва да е хладка, защото по-лесно да спи в хладно помещение. Ако носите грим, измийте лицето си преди лягане.

Още по темата:

3.4, 5 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Промени в хигиената

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиИсторияКлинични пътекиБотаникаСпециалистиАлт. медицинаНормативни актовеОрганизацииСнимкиПсихологияСпортХранене при...НовиниЗдравни проблемиИзследванияФизиологияСоциални грижиПатологияТестовеЗаведенияИнтервютаАнкетиПроизводителиОбразованиеРецептиОткрития