Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти храни и пробиотици Домашно лечение на гъбички в устата

Домашно лечение на гъбички в устата

Домашно лечение на гъбички в устата - изображение

Намножаването на гъбички в устната кухина е известно с медицинското понятие орална кандидоза и кандидозен стоматит. Може да се срещне още и като млечница. По същество представлява гъбична инфекция, засягаща устната кухина. Най-често, причинител на оралната кандидоза са представители на род Candida. Оралната кандидоза не е заразна!

Симптомите на гъбички в устата може да включват:

 • бели петна или плаки в устата, които могат да се отстранят лесно, но понякога остават леко зачервени и кървящи области след себе си;
 • загуба на вкус или неприятен вкус в устата;
 • зачервяване на устната кухина и гърлото;
 • пукнатини в ъглите на устата;
 • усещане за парене и болка в устата;
 • понякога, симптомите на орална кандидоза могат значително да затруднят яденето и пиенето.

Подробно за особеностите в протичането и симптомите може да откриете в здравния проблем Гъбички.

Причини за развитие на гъбички в устата

Малко количества гъбички от вида кандида се намират естествено в устната кухина и храносмилателната система на повечето хората. Те обикновено не причиняват никакви проблеми, но когато се намножат до по-големи количества, предизвикват изява на симптомите на орална кандидоза Причини за намножаването на кандида могат да бъдат:

 • прием на антибиотици, особено за по-дълъг период от време или във висока доза
 • употреба на инхалаторни кортикостероиди
 • носене на изкуствени протези, особено, ако не са поставени правилно
 • лоша устна хигиена
 • тютюнопушене
 • химиотерапия или лъчетерапия за лечение на рак.

Бебета, малки деца и възрастни хора са в по-висок риск от развитие на кандидоза в устната кухина.

Домашни средства за лечение на гъбички в устата

Съществуват редица ефективни конвенционални средства, които могат да бъдат използвани за лечение на орална кандидоза. Освен тях обаче, съществуват и редица домашни средства, с добре изразена противогъбична активност, които също могат да Ви помогнат. Едни от най-известните сред тях са:

Сол

Сол в чаша водаСолта е сред най-добрите средства за лечение на кандидоза. Тя създава негостоприемна среда за гъбичките и облекчава симптомите.

Смесете 1/2 до 1 чаена лъжичка сол в 1 чаша топла вода и използвайте за гаргара, след което изплюйте сместа. Повтаряйте няколко пъти на ден, докато не получите желаните резултати.

Друг вариант е да поръсите сол директно върху езика си, след което леко да го втриете за няколко секунди и изплакнете с топла вода. Използвайте два пъти на ден в продължение на няколко дни.

Ябълков оцет

Ябълков оцетЕфективността на ябълковия оцет се дължи на наличните в него на ензими, които имат способността да контролират растежа на кандида, както и промените в рН на организма, които правят средата неблагоприятна за свръхрастеж на гъбичките.

Смесете две супени лъжици суров, нефилтриран ябълков оцет и 1/2 чаена лъжичка сол в чаша топла вода. Този разтвор използвайте за изплакване на устата няколко пъти на ден, докато не забележите подобрение.

Също така, може да смесите 2 супени лъжици органичен, нефилтриран ябълков оцет с малко мед в чаша топла вода. Пийте два пъти на ден.

Чесън

ЧесънЧесънът е достъпно и напълно безопасно средство за борба с орална кандидоза. Неговите противогъбични свойства помагат за убиване на причинителите и същевременно, стимулират имунната система. Според проучване от 2005 година, публикувано в изданието "Antimicrobial Agents and Chemotherapy", резултатите за противогъбичната активност на чесън срещу Кандида албиканс са обещаващи.

Дъвчете 2 или 3 скилидки чесън редовно. Това ще помогне да преборите инфекцията. Алтернативен вариант е да приемате чесън под формата на капсули или таблетки. Може да прилагате чесън и директно върху лезиите в устната кухина.

Кисело мляко

Кисело млякоКиселото мляко съдържа живи, активни полезни микроорганизми (лактобацили), които помагат за подобряване на баланса на бактериите в организма и може да подобри състоянието значително. Освен това, подобрява храносмилането. За лечение на гъбична инфекция използвайте само обикновено, неподсладено кисело мляко, тъй като добавянето на захар насърчава намножаването на гъбичките и може да влоши състоянието.

Яжте 2 до 3 чаши кисело мляко дневно в продължение на няколко седмици. Също така, втрийте малко кисело мляко върху езика и вътрешната повърхност на бузите с помощта на показалеца. Изчакайте да престои 5-10 минути, след което изплакнете с топла вода. Правете това веднъж или два пъти на ден.

Сода

Сода бикарбонатСодата е един от най-познатите и разпространени средства срещу млечница. Според проучване от 2009 година, публикувано в бразилско издание за научни изследвания, сода бикарбонат е ефективно средство срещу Кандида албиканс.

Смесете 1 до 2 супени лъжици сода за хляб с достатъчно вода, за да се образува паста. С помощта на памучен тампон приложете по повърхността на езика и вътрешната част на бузите. Изчакайте няколко минути и изплакнете с топла вода. Правете това 2 или 3 пъти дневно, в продължение на няколко поредни дни.

Може да си приготвите и разтвор за изплакване на устата като в чаша вода добавите 1/2 чаена лъжичка сода за хляб. Използвайте два пъти на ден.

Кокосово масло

кокосово маслоКокосовото масло е добро средство за борба с инфекции на устната кухина. То помага за премахване на гъбичките и за облекчаване на симптомите, които предизвикват. В проучване от 2007 година е установено, че може да бъде активно срещу различни видове Кандида.

Най-лесният начин да използвате кокосово масло за лечение на орална кандидоза е като го нанесете директно с памучен тампон по лигавицата на устната кухина и езика.

Може да използвате кокосовото масло и за техниката „издърпване с олио“. За целта, всяка сутрин, на празен стомах вземайте по 1 супена лъжица студено пресовано кокосово масло и го задържайте в устата си за 10 минути. След това изплюйте, изплакнете с топла вода и измийте зъбите си, както обикновено. Правете това всеки ден и ще забележите изключително подобрение.

Масло от чаено дърво

Масло от чаено дървоМаслото от чаено дърво работи като ефективно средство срещу гъбички в устната кухина. Силните му противогъбични свойства спомагат за контролиране на растежа на Кандида и ускоряват възстановяването.

Добавете 5 до 7 капки масло от чаено дърво към 1 чаша студена вода. Използвайте два пъти на ден за гаргара, докато настъпи подобрение. Добре е гаргарата да е с продължителност около 2-3 минути. Не поглъщайте маслото от чаено дърво, тъй като може да причини неблагоприятни реакции!

Канела

Канела на прахКанелата е друг ефикасен домашен лек срещу гъбички в устата. Тя притежава силни противогъбични и противопаразитни свойства, които могат да контролират растежа на Кандида. Според проучване от 2012 година, публикувано в списание по традиционна китайска медицина, лечебните ефекти и противогъбична активност на канеленото масло имат положително въздействие в лечението на инфекцията с кандида албиканс.

Пийте 1 до 2 чаши чай от канела на ден. За да приготвите чай оставете да заври 1/2 чаена лъжичка канела на прах или малко парче от пръчка канела в 250-300 мл вода. Оставете да ври 5 минути. Можете да добавите малко лимонов сок към готовия чай.

Друг вариант е да използвате канелено масло. Разредете няколко капки в 1 супена лъжица студено пресован зехтин или друго масло-носител. Нанесете от тази смес върху белите петна по устната кухина и изчакайте 10-15 минути. Правете това веднъж или два пъти на ден, няколко дни поред.

Бременните жени не бива да използват канела!

Екстракт от маслинови листа

Маслинови листаБлагодарение на своите мощни противогъбични свойства, екстрактът от маслинови листа помага за унищожаване на причинителите на оралната кандидоза. Екстрактът съдържа активна съставка, наречена олеуропеин, която стимулира имунната система.

Пийте няколко чаши чай от маслинови листа на ден. За да приготвите чая, накиснете 1 до 2 супени лъжици маслинови листа в чаша вряща вода за 10-15 минути, след това прецедете. Приемайте екстракта 3 пъти дневно. Консултирайте се с Вашия лекар за правилното дозиране според конкретното Ви състояние.

Масло от риган

Масло от риганМаслото от риган е ефективно средство за потискане на растежа на гъбичките, причиняващи орална кандидоза. Според проучване от 2001 година, публикувано в изданието Molecular and Cellular Biochemistry, противогъбичната активност срещу кандида албиканс. Маслото също така, повишава имунната система.

Смесете 2 или 3 капки масло от риган в 1 супена лъжица зехтин. Нанесете го върху езика си и в устата си. Оставете го за 10 минути, след това изплакнете с топла вода. Повтаряйте два пъти дневно, докато не настъпи подобрение.

Също така, добавете 3 капки масло от риган към чаша вода. Пийте го два пъти на ден, в продължение на няколко седмици. Друг вариант е да си вземете капсули масло от риган след консултация с Вашия лекар.

Диета при лечение на гъбички в устата

Практикуващите алтернативна медицина специалисти обикновено препоръчват спазването на определена диета при орална кандидоза, целта на която е да контролира растежа на гъбичките в устната кухина и организма като цяло.

Първото, което трябва да направят страдащите от гъбички в устата е да ограничат приема на захар и сладки храни, тъй като те насърчават свръхрастежа на гъбички в устата. Следователно, всякакви видове бонбони, бисквити, сладкиши, сладолед, пудинг или други десерти трябва напълно да се изключат от менюто. Важно е да се избягват и храни, които съдържат дрожди, както и ферментирали храни. Диетата за млечница напълно изключва и употребата алкохол, гъби, сирене и доматено пюре. Храните, които трябва да се избягват включват още:

 • кисели храни;
 • шам фъстък, фъстъци и фъстъчено масло, поради възможност от замърсяване;
 • яйца;
 • мляко и млечни продукти;
 • пшеница и храни от бяло брашно;
 • соеви или други соеви продукти като тофу, соево мляко и соеви ядки;
 • кофеинови напитки, като чай, горещ шоколад и газирани напитки;
 • колбаси;
 • подправки и сосове като кетчуп, барбекю или дресинг за салата;
 • храни, които са с високо съдържание на добавки и консерванти.

Противно на това, което много хора вярват, плодовете също са с високо съдържание на естествена захар и следователно могат да подпомогнат растежа на дрождите. Ето защо, е добре да намалите приема им.

И макар да Ви се струва, че списъкът със забранени храни е значително дълъг, списъкът на позволените съдържа 
много вкусни и здравословни храни. Има много вкусни източници на белтъчини, мазнини и въглехидрати, които не 
съдържат скорбяла и успешно можете да използвате, за да приготвите сладкиши и вкусни ястия с тях:

Безскорбялни зеленчуци - храненето с безскорбялни зеленчуци води до гладуване на гъбичните колонии по отношение на захарта, която ги храни. Придържайте се към бедни на скорбяла зеленчуци като аспержи, броколи, патладжан, лук и тиквички. Подбирайте пресни зеленчуците и ги консумирайте сурови, приготвени на пара или на скара.

Минимизирайте нишестените зеленчуци като картофи, картофи, царевица, зимна тиква, цвекло, грах, пащърнак и боб, особено в началото на лечението. Жълтата ряпа е изключение и е позволена в диетата, поради нейните противогъбични свойства.

Бедни на захар плодове - плодовете обикновено трябва да се избягват или да се сведат до минимум през по-късния етап от лечението, но има някои изключения. Лимон и лайм са плодове, бедни на захар, които можете да използвате, за овкусяване на ястия и салати. Авокадото и маслините също са плодове, въпреки че много хора не знаят това.  Те са много хранителни плодове, които съдържат изключително малко естествени захари.

Безглутенови зърнени храни - зърнени и псевдозърнени храни като елда, просо и киноа съдържат големи количества фибри, които са отлични за поддържане на чревната перисталтика и отстраняване на токсичните продукти от Кандида. Те са чудесни заместители на пшеницата, ръжта или ориза във Вашите рецепти. Продукти като бисквити от киноа и брашно от елда също са сред позволените храни. Често можете да ги намерите в секцията "безглутенови храни" в магазините.

Здравословни протеини - консумирайте само прясно месо, по възможност органично. Обработените меса като колбаси, бекон и консерви са с добавки на декстроза, нитрати, сулфати и захари и също така, според някои източници, се оказва, че са канцерогенни. По сходни причини е добре да се избягват и пушените или вакуумирани меса. Дивата сьомга и сардини съдържат замърсители от океана, но в много по-малки количества от други морски дарове. Купувайте тези риби пресни или съхранявани в зехтин или вода.

Някои млечни продукти - подходящите млечни продукти са ферментиралите като кисело мляко и кефир. Живите пробиотични култури в тях подпомагат намножаването на полезните чревни бактерии, които ще допринесат за възстановяване на баланса на храносмилателната система. Това е особено полезно след курс на лечение с антибиотици.

Ядки и семена несъдържащи плесен - ядки като бадеми и лешници са здравословни и имат ниско съдържание на плесени. Всяка остатъчна форма на плесен може да се отстрани чрез накисване в разреден разтвор на екстракт от грейпфрут за няколко часа. Кокосови орехи винаги са чудесен избор по време на диетата при лечение на Кандида, независимо дали е под формата на масло, кокосово мляко или настърган кокос. Можете също така да използвате здравословни семена като лен, чия и слънчогледови семена. Бадемовото брашно и кокосовото брашно са чудесна опция за печива.

Билки, подправки и овкусители - много билки и подправки имат антиоксидантни и противогъбични свойства. Те могат също така да подобрят кръвната циркулация и да намалят възпалението. Те са чудесни за овкусяване на храната по време на диетата.

Кокосовите аминокиселини са отлична алтернатива на соевия сос. Можете да използвате ябълков оцет, заедно с някои масла, лимон, лайм и подправки, за да направите вкусен дресинг за салата.

Здравословни мазнини и масла - съществуват редица здравословни масла, които са отличен избор за диетата по време на лечение на гъбички в устата. Кокосовото масло и зехтинът са особено добри варианти, тъй като притежават и противогъбични свойства.

Ако е възможно, използвайте студено пресовани масла. Не забравяйте, че прегряването може да унищожи много от хранителните вещества в тях. Бъдете внимателни, особено при избора на зехтин, тъй като съществуват много фалшиви и нискокачествени маслинови масла, които всъщност са смесени с рапично масло.

Естествени подсладители като стевия и еритритол

Ферментирали храни

Напитки като кафе от цикория и билкови чайове

Кога да посетите лекар?

Ако въпреки всички приложени методи и средства за лечение, симптомите на орална кандидоза не отшумяват, най-добре е да посетите Вашия лекар. При по-тежки случаи и ненавременно лечение съществува риск от разпространение на инфекцията и на други места по тялото.

Допълнителни съвети:

 • Поддържайте висока устна хигиена. Измивайте зъбите си два пъти дневно (сутрин и вечер).
 • Сменяйте четката си за зъби често!
 • Ако страдате от диабет, проверявайте и контролирайте нивото на кръвната захар редовно. Това помага за предотвратяване на инфекция.
 • Ако пушите, откажете се от този вреден навик, тъй като това може да причини влошаване на симптомите.
 • Посещавайте редовно зъболекаря си, за да предотвратите развитие на други стоматологични проблеми.
 • Избягвайте използването на търговска вода за уста, докато инфекцията не се излекува напълно. Вместо това, може да си приготвите билкова алтернатива от равни части отвара или екстракт от смирна, женско биле и ехинацея.
4.3, 4 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.top10homeremedies.com/home-remedies/home-remedies-for-oral-thrush.html
http://www.nhs.uk
https://www.home-remedies-for-you.com/remedy/Oral-Candidiasis.html
https://www.thecandidadiet.com/foodstoeat.htm

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЛеченияЗдравни съветиЛюбопитноНовиниХранене при...Здравни проблеми