Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Чревни инфекции Други протозойни чревни болести

Други протозойни чревни болести МКБ A07

Други протозойни чревни болести МКБ A07 - изображение

Протозойните чревни инфекции са група паразитни заболявания, причинени от протозои, които атакуват храносмилателната система на човека.

Протизоите са едноклетъчни паразити, които се движат с помощта на псевдоподи, камшичета или чрез реснички. Цистите са много по-устойчиви към въздействието на неблагоприятните външни фактори, в сравнение с вегетативните форми. При благоприятни условия, протозоите се ексцистират и започват да се размножават по полов и безполов път.

Механизмът на заразяване е фекално-орален. Пътищата на проникване на инфекцията са хранителен, воден или контактно-битов.

Диагнозата се поставя въз основан на оплакванията, епидемиологичната анамнеза, лабораторните и паразитологични диагностични методи.

Диференциална диагноза трябва да се прави с всички чревни протозойни заболявания.

Лечението на чревните протозойни инфекции е етиологично. Прилагат се антибиотици и противопаразитни средства. Освен това се прилага рехидратация и симптоматични средства.

В рубриката други протозойни чревни болести са разгледани:

Балантидиаза

Жиардиаза [ламблиаза]

Криптоспоридиоза

Изоспороза

Други уточнени протозойни чревни болести

Протозойна чревна болест, неуточнена

2.8, 6 гласа

ВИДОВЕ Други протозойни чревни болести МКБ A07

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Други протозойни чревни болести МКБ A07

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Клинични пътеки