Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Чревни инфекции Други салмонелозни инфекции

Други салмонелозни инфекции МКБ A02

Други салмонелозни инфекции МКБ A02 - изображение

Други салмонелозни инфекции представляват хранителни отравяния, предизвикани от Salmonella от всеки серотип, различен от S.typhi и S.paratyphi.

Салмонелозните инфекции са остри антропозоонози, причинени от представители на род Salmonella, които възникват спорадично или под формата на епидемии. Протичат клинично като гастроентерит и по-рядко под други клинични форми.

Салмонелите принадлежат към род Salmonella, семейство Enterobacteriaceae. Патогените са Грам-отрицателни пръчици с характерни свойства. Те са подвижни перитрихи, факултативни анаероби, невзискателни, с оптимална температура на развитие 37ºС. Нямат същинска капсула.

Салмонелозните инфекции са разпространени по целия свят, включително и в индустриалните страни. Заболяванията могат да бъдат спорадични, но често възникват взривове, обхващащи десетки и стотици хора, консумирали заразена храна.

Основният механизъм на предаване е фекално оралният. Човекът се заразява чрез консумация на контаминирани храни (месо, мляко, яйца, риба и др.).

Част от бактериите, постъпили през устата, се разрушават в стомаха под действие на солната киселина. При разрушаване на салмонелите се отделя ендотоксин, който обуславя интоксикационните прояви в началото на заболяването. Попадналите в тънките черва, бактерии се прикрепят за ентероцитите и произвеждат ентеротоксин. Под въздействие на отделения ентеротоксин настъпва усилен транспорт на вода в тънките черва. Това обуславя възникване на секреторната диария.

Салмонелната инфекция при човека протича в четири клинични форми:

  • гастроентерит
  • септична форма
  • бактериемия с или без извън чревни вторични локализации
  • безсимптомно носителство

В рубриката други салмонелозни инфекции са разгледани:

Салмонелозен ентерит

Салмонелозна септицемия

Локализирана салмонелозна инфекция

Друга уточнена салмонелозна инфекция

Салмонелозна инфекция, неуточнена

2.8, 5 гласа

ВИДОВЕ Други салмонелозни инфекции МКБ A02

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Други салмонелозни инфекции МКБ A02

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Други салмонелозни инфекции МКБ A02

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Клинични пътеки