Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Чревни инфекции Шигелоза Шигелоза, предизвикана от Shigella sonnei

Шигелоза, предизвикана от Shigella sonnei МКБ A03.3

Шигелоза, предизвикана от Shigella sonnei МКБ A03.3 - изображение

Шигелозата, предизвикана от Shigella sonnei е остра стомашно-чревна инфекция. На нея се дължат две трети от случаите на шигелна дизентерия в индустриалните райони.

Причинителят - Shigella sonnei, представлява високопатогенна неподвижна, Грам-отрицателна бактерия, която не образува спори. Shigella sonnei е слабо устойчива във външната среда, тъй като се нуждае от ниско pH, но е доказано, че тези бактерии могат да оцелеят при поглъщането им от някои едноклетъчни (амеби). Във вода издържат до 5 дни, но в замърсено бельо може да се запазят седмици.

Заразяването с шигелоза група D се осъществява по алиментарен начин със замърсена храна и вода и чрез пряк контакт, а в някои случаи и по полов път. Поради слабата устойчивост на причинителя във външната среда, основен резервоар на инфекцията са заразените хора, които започват да отделят причинителя с фекалиите си 1 до 3 дни след заразяване.

Клиничните признаци се дължат на проникването на причинителя в клетките на лигавицата на дебелото черво, водещо до тяхното разрушаване. Първоначално се появява висока температура, последвана от силни болки в корема, честа дефекация и редки изпражнения, примесени с кръв и слуз. Тези признаци се проявяват 2 - 4 дни след заразяване, а заболяването може да продължи до 10 дни.

Диагнозата се поставя чрез микробиологично изследване на фекални и анални проби и доказване в тях на причинителя, както и серологично чрез откриване на антитела в кръвни проби 7 - 14 дни след заразяване.

Лечението на шигелозата, предизвикана от Shigella sonne се извършва с антибиотици - флуорохинолони и други, но те се прилагат само при по-тежки случаи, тъй като тези бактерии бързо изграждат устойчивост. Много важно е своевременното коригиране на електролитния дисбаланс и преодоляване на дехидратацията чрез венозни инфузии с разтвори на глюкоза и електролитиПрилагането на противодиарийни средства може силно да влоши състоянието на болния.

Профилактиката на шигелозата, предизвикана от Shigella sonnei се състои на първо място от добра лична хигиена, избягване пиенето на вода от съмнителни водоизточници и ограничаване на контакта с болни.

Прогнозата зависи от своевременното лечение, чрез което обикновено се постига сравнително бързо оздравяване. В противен случай заболяването може да бъде смъртоносно, особено при деца.

2.8, 4 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Шигелоза, предизвикана от Shigella sonnei МКБ A03.3

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО