Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Физикално изследване Клинично изследване

Физикално изследване

Физикално изследване - изображение

Физикалното изследване, както и анамнезата, е изключително важна и неразделна част от първичния медицински преглед. По време на физикално изследване могат да бъдат открити многобройни признаци за болестни процеси и състояния в организма. Изследват се всички достъпни структури и органи на тялото.

 

 

Жизнени показатели:

  • Кръвно налягане - нормално е под 120/80 mm Hg
  • Сърдечна честота - нормално между 60 и 100 уд/мин
  • Дихателна честота - нормално е около 16/мин
  • Телесна температура - нормално около 36,6 градуса по Целзий

Общ вид - лекарят може да събере голямо количество информация относно здравословното ви състояние само чрез оглед на структурата, движението на тялото, вида на кожата и други на пръв поглед незначителни признаци.

Аускултация (преслушване) на сърце - използвайки стетоскоп, лекарят може да открие неритмична сърдечна дейност, сърдечни шумове и други признаци за сърдечно заболяване.

Аускултация на белите дробове - посредством стетоскоп могат да се чуят различни шумове, които насочват към белодробно заболяване.

Преглед на главата и шията - оглеждат се конфигурацията на главата, видимите лигавици, очите, носа, ушите, гърлото, езика, зъбите и венците. Опипват се лимфните възли и щитовидната жлеза.

Гръден кош - конфигурацията на гръдния кош дава информация за някои хронични белодробни заболявания, вродени малформации и др.

Корем - използват се редица техники (палпация, перкусия, аускултация), които дават информация за коремните органи.

Неврологичен преглед - изследват се нерви, мускулна сила, рефлекси, баланс, умствени възможности и др.

Дерматологичен преглед - находки по кожата и ноктите могат да дадат много информация за болестни процеси с локализация както в кожата, така и в други органи.

Крайници - оглежда се конфигурацията на крайниците, чувствителността и кръвоснабдяването им, както и функцията на ставите.

Мъжка полова система - изследват се тестисите, пенисът, простатата. Може да се открие ингвинална или скротална херния.

Женска полова система - включва изследване на вулва, влагалище и маточна шийка. При жените се изследват и млечните жлези.

При откриване на признак за болестен процес при физикално изследване, често се правят по-специализирани физически и лабораторни изследвания за откриване или потвърждаване на проблема. Колкото по-рано се открие дадено заболяване, толкова шансовете за излекуването му са по-добри.

Още по темата:

2.3, 3 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА Физикално изследване

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияИзследванияЛюбопитноНовиниАлт. медицинаНормативни актовеЗдравни съветиСнимкиКлинични пътекиПсихологияЛайфстайлСоциални грижиСпортИсторияСпециалистиЗаведенияОрганизацииИнтервютаТестовеХранене при...Направления в медицинатаОбразованиеБотаника