Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Сцинтиграфия Инструментални изследвания Радиоизотопно изследване (Сцинтиграфия)

Сцинтиграфия (радиоизотопно изследване)

Сцинтиграфия (радиоизотопно изследване) - изображение

Сцинтиграфията е неинвaзивен диагностичен метод от нуклеарната медицина. По време на изследването се измерва гама-лъчението, изхождащо от радиофармацевтика, въведен в тялото на пациента, който се натрупва избирателно в определени тъкани и органи.

Методът отразява фукционалното състояние на тествания орган - основната отличителна черта на сцинтиграфията спрямо другите образни изследвания.

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Изследването се прави с цел ранна топична и функционална диагностика на различни заболявания на дихателната, сърдечносъдовата, храносмилателната, отделителната, ендокринната, костната и нервната система.

Най - честите сцинтиграфски изследвания са:

 • Радиоизотопно изследване на кости - използва се в диагностиката на метастази и първични тумори, костни фрактури, възпаление и инфекции, засягащи скелетната система
 • Радиоизиотопно изследване на бъбреци -  прави се за да се оцени бъбречната функция и кръвоснабдяване
 • Радиоизотопно изследване на щитовидната жлеза и паращитовидните жлези
 • Радиоизотопно изследване на бял дроб - използва се главно за доказване на белодробна тромбоемболия
 • Радиоизотопно изследване на сърце - използва се в диагностиката на коронарна болест на сърцето (ИБС), чрез сцинтиграфия може да се установи преходна исхемия на миокарда, ръбцова тъкан, визуализира се миокардната перфузия и съкратителната способност на сърцето.
 • Радиоизотопно изследване на млечната жлеза
 • Радиоизотопно изследване на черен дроб и хепатобилиарна система
 • Радиоизотопно изследване на главен мозък - изследва се кръвоснабдяването на главния мозък - използва се за диагностициране на болестта на Алцхаймер, някои форми на деменция, инфекциозни заболявания.

Необходима ли е предварителна подготовка?

 В зависимост от вида на изследването и кой орган ще се сканира се препоръчва различна подготовка.

Метод на провеждане на изследването:

По време на радиоизотопното изследване, радиофармацевтик се въвежда в човешкия организъм и се натрупва селективно в изследваните органи.  След това външни детектори (гама камери) улавят излъчваната радиация от радиофармацевтиka и на екран се формира образ, наричен сцинтиграма. Радиофармацевтиците представляват белязани съединения, в които радионуклeидът е свързан с някакъв фармакологичен продукт. Съвременните изисквания към тях са - да се натрупват избирателно в определена тъкан,  да не са токсични,  да се елиминират бързо и напълно след приключване на изследването.

Какво ще усещате по време на изследването?

Този метод на изследване е безболезнен и не носи риск за здравето на пациента.

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Изследването е безвредно и усложненията при сцинтиграфия са изключително редки. Страничните ефекти от провеждане на изследването включват алергична реакция към радиоактивното вещество, временно увеличение или намаление на кръвното налягане, често уриниране.

Сцинтиграфията се свързва с по-ниско лъчево натоварване от рентгеновата диагностика. 

Резултати от проведеното изследване:

Радиоизотопното изследване дава възможност патологичните промени да се уловят в по-ранен стадий. Именно поради тази причина сцинтиграфията е много информативна в пред - и постоперативната оценка на пациенти с тумори и с висока честота на метастази в костите  (гърдата, бял дроб, простата, бъбреци).

На сцинтиграмата се наблюдават области с повишена (топли възли) или понижена (студени възли) активност.

Изображенията, който се получават при сцинтиграфия могат да бъдат:

 • Статични - получават се плоски (двуизмерни) изображения. По този начин се изследват костите, щитовидната жлеза и др.
 • Динамични - резултат от наслагване на няколко статични изображения, получават се динамични криви (например в изследването на бъбреците, черния дроб, жлъчния мехур)
 • Синхронизирани с ЕКГ - визуализация на съкратителната функция на сърцето

Кога не трябва да провеждате изследването?

Основното противопоказание за извършване на радиоизотопно изследване е бременността.

В случай, че се изследват жени кърмачки, кърменето трябва да се преустанови в следващите три дни.

Още по темата:

5.0, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияКлинични пътекиИзследванияЗдравни съветиНовиниЛюбопитноЛеченияЛайфстайлИсторияБотаникаОрганизацииСнимкиАлт. медицинаПатологияХранене при...СпециалистиПроизводителиЗаболявания (МКБ)ПсихологияНаучни публикацииВидеоИнтервютаФизиологияСпортДиетиЗаведенияНормативни актовеСоциални грижиРецептиЕ-тата в храните