Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Кои домашни и естествени средства може да преборят шиповете

Кои домашни и естествени средства може да преборят шиповете

Кои домашни и естествени средства може да преборят шиповете - изображение

Какво представляват шиповете?

Какви са причините за образуване на шипове?

Видове костни шипове

Какви са симптомите на шипове?

Хомеопатия за лечение на шипове

Домашни продукти за лечeние на шипове

Билки за лечение на шипове

Диета при шипове

Какво представляват шиповете?

Шиповете представляват доброкачествени костни разраствания, които на медицински език се означават като остеофити (когато са единични) и екзостози (множество). Те се образуват по повърхността на костите и растат навън. Обикновено се установяват като локализирана, твърда, овална маса, съпроводена или не от болка.

На какво се дължи образуването на шипове?

Причината за образуване на шипове все още не е напълно изяснена. Предполага се, че основен фактор за образуването им са деформации, механичен стрес и напрежение, промени в налягането, честа смяна на позите. Състоянието може да се развие при хора от всяка възрастова група, но най-често се наблюдава при жени около 40 години. Не рядко, шипове се развиват и при хора с вродени увреждания. Могат да се появят по всички части на тялото, но често засегнати са пръстите на ръцете и краката, челюстта, дългите кости, петите, китката и гръбначните прешлени. Може да възникнат също и в синусите, очните орбити и други. Сред често срещаните причини за образуване на шипове (остеофити) са:

 • Дегенеративни ставни заболявания
 • Калциеви отлагания
 • Травма
 • Рисковите фактори включват:
 • Стареене
 • Наследственост
 • Наранявания
 • Неправилно хранене (свързано с нарушена обмяна на калция)
 • Неправилна стойка
 • Тютюнопушене
 • Някои заболявания – остеопороза, остеоартрит, спондилоза

Колко вида костни шипове има?

В зависимост от произхода, ошипяването се класифицира като:

 • Гръбначно ошипяване - засяга гръбначните прешлени и/или междупрешленните пространства.
 • Ставно ошипяване (артроза) – засяга големите стави в организма, най-често китката, коляното и други.
 • Субунгално ошипяване – наблюдава се в областта на отдалечения край на пръстите, под ноктите. Може да причинят деформации и улцерации.
 • Букално ошипяване – наблюдава се в областта на устната кухина, като може да засяга горната и/или долната челюст.
 • Множествено ошипяване – наличие на костни шипове в няколко различни области на тялото.

Какви са признаците на костните шипове?

Симптомите на ошипяване варират в зависимост от мястото и големината на костното нарастване. Най-често включват:

 • Поява на единични или множествени твърди образувания с овална форма, по повърхността на костта
 • Бавно нарастване на големина на костните образувания
 • Дискомфорт и болка (рядко)
 • Влошаване на болката и дискомфорта при натиск или пристягане
 • Язви в мястото на ошипяване
 • Възможни усложнения

Когато шиповете остават с малки размери, обикновено не настъпват сериозни усложнения. Но при нарастване, може да засегнат близко разположени съдове, нерви, мускули или вътрешни органи, което да причини нарушения в тяхната функция. Усложненията обикновено варират в зависимост от конкретното местоположение, засегнати структури и интензивност на натиска. При притискане на нерв често настъпва невралгия (остра болка). Притискането на кръвоносни съдове може да доведе до намалено кръвоснабдяване на по-ниско разположените органи, причиняващо изтръпване и спазми. Натиска върху мускулите се проявява със спазми, възпаление. Засягането на друга кост може да причини болки в костите, ограничено движение, дори и фрактура. При ошипяване в областта на лицето може да се наблюдават и по-тежки усложнения, като обезобразяване и други функционални увреждания.

Какво лечение може да се приложи при костни шипове?

Обикновено конвенциалното лечение при ошипяване е насочено към премахване на болката и евентуално, премахване на ошипяването, като за целта е необходимо внимателно наблюдение и установяване на характера и тежестта на ошипяването. Терапията може да включва нестероидни противовъзпалителни средства, физиотерапия, дълбок масаж на тъканите, програми за отслабване, които да намалят стреса и напрежението, при засягане на ставите. Ако липсва болка и не се наблюдава тенденция към усложняване и засягане на други структури, най-често лечение не се налага. При риск от усложнения или създаване на неудобство от козметичен може да се приложи и хирургично отстраняване, като не е изключено да настъпи рецидив в същото място или в друга област. Съществуват обаче и някои по-достъпни и безопасни методи, посредством които може да се забави нарастването и да се облекчи състоянието.

На първо място трябва да се избягва носенето на тесни обувки и дрехи, да се осигури повече почивка, да се облекчи напрежението в мястото на ошипяване и да се избягва приема на калциеви добавки. Други алтернативни методи за лечение са:

Хомеопатия

Считайки че ошипяването е хирургичен проблем, рядко се мисли за хомеопатично лечение. Всъщност, хомеопатията може да има учудващ ефект, особено в ранните етапи на развитие. В хомеопатията се счита, че хирургичното отстраняване на ошипяването премахва следствието от болестта, а не самата болест или конкретната причина за нея. Тя лекува пациента чрез повишаване на собствените му механизми и имунни сили за справяне с болестта, което освен, че премахва симптомите, предотвратява рецидивите или предотвратява образуването на нови.

Хомеопатичното лечение трябва да започне възможно най-рано, за да спре растежа и да настъпи изчезване или намаляване на големината на костното нарастване. Ако ошипяването е достигнало известна степен на зрялост, с наличие на малко ядро в костта и покритие от дебела, хрущялна обвивка, хомеопатията може да доведе до намаляване до минимален размер, а понякога може да настъпи и пълно изчезване. В случай, че ошипяването е достигнало етап, в който хрущялната обвивка се е превърнала в твърда костна обвивка, хомеопатичното лечение не може да доведе до пълно премахване или намаляване на размера, но може да ограничи по-нататъшния растеж. Най-често използваните хомеопатични лекарства, използвани при ошипяване са:

флуорикум ацидум, антимониум крудум, аса фоетида, калкареа карбоника, калкареа флуорика, калкареа фосфорика, радиум броматум, колхикум аутомнале, мезереум, рус токсикодендрон, хекла лава, натрум муриатикум, туя окциденталис, симфитум официнале, силицея, фосфорус, рута гравеоленс.

Необходимо е да знаете, че изброените хомеопатични средства трябва да бъдат предписани съгласно съветите и диагностиката на квалифициран хомеопат.

Домашни средства срещу костни шипове

Има редица алтернативни средства за лечение на шипове, които да приложите у дома още в най-ранните етапи. Първата цел е да се намали възпалението.

Нанасянето на студен компрес върху мястото намалява подуването и болката като свива кръвоносните съдове, което подпомага облекчаване на възпалението. При по-напреднали процеси може да използвате още:

Диви кестени

Залейте няколко натрошени (необелени) кестена с гроздова ракия и оставете да престои в тъмно помещение за около 40 дни. От получената смес нанасяйте върху областта на ошипяването, като преди това намажете кожата с олио или животинска мас, за да я предпазите от дразнещото действие. Втрийте добре в кожата и покрийте отгоре с парче вестник, върху него плат и най-отгоре найлон. Оставете така полученият компрес през цялата нощ, а на сутринта го отстранете. Може да повтаряте процедурата няколко вечери, до облекчаван на болката.

Направете си домашна смес от два кестена (добре натрошени), жълт кантарион, дафинов лист, коприва, корен от репей и полейте с ракия. Оставете сместа в продължение на 25 дни, след което намазвайте мястото в областта на шиповете.

Чесън

Стрийте половин таблетка аспирин и скилидка чесън и наложете получената смес върху засегнатата област. Намажете кожата предварително с олио или друго омазняващо средство. Покрийте мястото с пласт вестник, плат и върху тях найлон, за да се получи загряващ ефект. Оставете да действа през нощта и го отстранете сутринта. За оптимален ефект е необходимо да се прилага няколко поредни вечери.

Стрийте добре 3 глави чесън и ги смесете с една супена лъжица сода и една супена лъжица мед. Нанесете плътен слой от сместа върху парче плат и го увийте около засегнатата област.

Смачкайте 10 глави чесън и ги смесете с 200 грама пчелен мед. Ежедневно намазвайте болното място в продължение на две седмици. За да предотвратите дразнене на кожата може предварително да я намажете с олио или друга мазнина.

Зеле

Върху областта на ошипяване увийте зелево листо и покрийте отгоре с найлон. Оставете да действа цяла нощ и повтаряйте в няколко поредни нощи.

Мед

Смесете едно яйце с морска сол и наложете от получената смес върху мястото и покрийте с памучен плат. Стегнете добре с помощта на друг плат и оставете да престои така цяла нощ. На сутринта премахнете компреса и намажете мястото със смес от мед и масло. Прилагайте в продължение на една седмица, след което направете една седмица почивка.

 

 

Хрян

Намажете засегнатата област с омазняващ продукт (олио, мас) и върху него наложете настърган хрян. Оставете да действа около 30 мин, след което избършете внимателно мястото, но не измивайте с вода. Повтаряйте ежедневно, в продължение на 10 дни.

 

 

 

 

Ябълков оцет

Ябълковият оцет е ефикасно домашно средство за лечение на шипове. Може да си направите лесен тоник като смесите една супена лъжица ябълков оцет в чаша вода. Пийте два пъти на ден за най-добри резултати.

Потопете парче плат в ябълков оцет и сложете върху него стрит тамян. Поставете получения компрес върху засегнатото място и оставете за около час. Повтаряйте всеки ден до отшумяване на болката.

 

Лук

Срежете една глава лук на две половини и върху всяка половина капнете по една капка катран. Поставете двете половини около мястото на костния шип и превържете с памучен плат. Оставете да престои в продължение на една нощ.

 

 

Джинджифил
Джинджифилът е естествено противовъзпалително средство, така че може успешно да се прилага при шипове. Може да го приемате под формата на добавка или като сдъвквате ежедневно малко парче джинджифил.

 


 


 

Билки

 

Лайка

Лайката притежава противовъзпалително, обезболяващо и болкоуспокояващо действие. Противовъзпалителното действие се дължи на способността й да потиска обмяната на арахидоновата киселина, която е важен фактор във възпалителния отговор при травма или заболяване. Може да си направите смес от отвара от лайка и масло от арника, което да нанасяте върху засегнатите зони редовно, до отшумяване на болката и дискомфорта.

Куркума

Куркумата е природно болкоуспокояващо средство. В нея се съдържа куркумин, който чрез противовъзпалителните и антиоксидантните си свойства помага за ограничаване на възпалителния процес и болката. За оптимален ефект при болка, свързана с шипове се препоръчва 400 до 600 мг, три пъти на ден.

 

 

 

 

 

Ленено масло и ленено семе

Лененото семе и лененото масло са получени от едно и също растение и съдържат алфа-линоленова киселина. Може да приложите топъл компрес от ленено масло върху мястото за облекчаване на болката. За още по-добър ефект може да поставите върху комнпреса електрическа възглавница, което ще ускори затоплянето и ще подобри ефекта.

 

 

 

 

Витамини и добавки

Витамин Д може да помогне за намаляването на размера на костните шипове. Една чаша мляко на ден ще осигури около 30 % от необходимия за деня витамин Д.

Витамин Е помага за намаляване на възпалението на околните тъкани, причинено от костните шипове. Може да го приемате под формата на хранителна добавка или чрез зелени зеленчуци, пълнозърнести храни, соево масло, домати, киви.

Витамин К. Недостигът на витамин К може да доведе до ненормална костна и хрущялна минерализация, което да причини образуване на костни шипове. Може да го приемате като добавка или като консумирате редовно зелени зеленчуци като карфиол.

Магнезий. Добавката на магнезий могат да подпомогнат отшумяването на болката. Препоръчва се приемът на около 600 мг магнезий ежедневно при наличие на костни шипове.

Омега-3 мастните киселини могат да бъдат много полезни в случаите на възпаление, дължащо се ошипяване. Включете в менюто си риби като сардина, скумрия, сьомга или приемайте омега-3 мастни киселини като добавка.

Диета при костни шипове

Промените в хранителния режим може да помогнат за предотвратяването и за лечението на костните шипове:

 • Увеличете приема на здравословни храни, особено такива, съдържащи незаменими мастни киселини.
 • Избягвайте храни с хидрогенирани мазнини, безалкохолни напитки, вредни храни като пица, хамбургери и други, които могат да попречат на усвояването на калций.
 • Включете храни богати на магнезий, калций и витамин Д, тъй като комбинацията от тези минерали помага да се предотврати загуба на костна маса.

Не бива да забравяте, че всяка форма на самолечение или промяна на вече назначено такова, без консултация със специалист, може да причини различни неблагоприятни последици.

4.4, 13 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиАлт. медицинаЛюбопитноХранене при...СпортКлинични пътекиЛеченияСпециалистиЗаболявания (МКБ)БотаникаНовиниСнимкиИсторияИзследванияИнтервютаРецептиЛайфстайлФизиологияЕ-тата в храните