Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти Конопено въже при дископатия и ставни болки

Конопено въже при дископатия и ставни болки

Конопено въже при дископатия и ставни болки - изображение

От древността до днес, конопът има множество приложения, вариращи от производство на бои, хартия, строителни материали, биодизел, моторни екомасла до медицински продукти. Първото документирано доказателство за употреба на конопа в медицината са открити в медицински текстове при археологически разкопки от 2737 г. пр. н. е. Конопът може да вирее почти навсякъде и е устойчив на различни условия на отглеждане. Рядко се засяга от вредители или болести, а освен това, пречиства почвата около него и убива плевелите.

Нашите предци са носели дрехи изработени от коноп – конопени ризи, чорапи, панталони, шапки, колани, престилки и други. Те рядко са страдали от някои от често срещаните в съвремието заболявания, като остеопороза, артрит, остеоартрит, гръбначни изкривявания, шипове, неврити. Разбира се, причините за високата честота на тези заболявания са комплексни, но несъмнено, употребата на конопа в миналото е изиграло известна роля в превенцията на тези и други заболявания. През последните години, интересът към естествените лечебни средства и методи прогресивно нараства и все повече хора търсят начини за лечение в традиционната медицина, където конопът заема значима позиция.

Коноп се отглежда в много части на света, като негови основни производители са Франция, Канада и Китай. Забранен е за отглеждане в САЩ от 1950 година. Въпреки качествата си, правителството на САЩ не признава различията между промишления коноп и марихуаната. В действителност, Американската агенция за борба с наркотиците класифицира всички разновидности на канабис като марихуана, което прави промишления коноп също толкова незаконен, независимо от приложението му.

Конопените семена са изключително богат на протеин, фибри, омега-3 мастни киселини (един от малкото открити растителни източници на омега-3), омега-6 мастни киселини и други.
Интересен факт е и, че конопените влакна имат способността да блокират 50 % повече ултравиолетовите лъчи, отколкото памука например.

Важно е да се отбележи, че между конопа и марихуаната съществуват известни разлики.

Терминът коноп се използва за означаване на влакната от стеблото на Cannabis Sativa. Cannabis Sativa е сорт канабис, който се предпочита за тази цел поради дългите си стъбла (може да достигнат над 6 метра височина). Неговите влакна и семена се използват за целите на храненето, текстилната промишленост, масла и други.

Марихуаната е канабис (Cannabis Indica), който се отглежда за пъпките на растението, които съдържат психоактивни съединения. Индустриалният коноп съдържа по-малко от 1% психоактивни вещества, докато марихуаната съдържа до 20 % и повече. Разликата в съдържанието на психоактивни вещества се дължи на това, че промишленият коноп не се отглежда за производството на пъпките, в които са концентрирани тези вещества. Без пъпки, няма марихуана. В действителност, в промишления коноп се съдържа канабидиол, който всъщност намалява ефекта на психоактивните вещества. Освен по нивата на психоактивни вещества, между конопа и марихуаната съществува и визуална разлика. Растенията отглеждани за марихуана обикновено са широки и достигат до 1.5 м височина, докато индустриалният коноп се отглежда до 4.5 м височина.

Конопеното въже се изработва от усукани, сплетени или навити влакна на коноп. Може да се изработи в различна дължина и дебелина, според предназначението му. Влакната, от които се произвеждат конопените въжета се означават като „лико” – частта от растението, която расте под външния слой на кората. Тези влакна са изключително здраво и дълги и имат значение за нарастване на растението на дължина. В миналото, такива въжета са използвани за катерене, риболов, в корабоплаването, риболова, ездата и строителството. Поради спада в производството на промишления коноп и наличието на алтернативни надеждни материали за изработка на въжета, в съвременния свят въжетата от коноп се използват по-рядко.

Конопеното въже се отличава се с изключително благоприятно въздействие за облекчаване на симптомите и лечението на редица остри и хронични заболявания, особено при тези съпроводени от болки в костите, ставите и мускулите.

Принцип на действие на конопеното въже

Смята се, че по кожната повърхност се намират проекции на нервно-съдови елементи и вътрешни органи. Активността на конопеното въже се основава на въздействие върху биохимизма и енергийното поле в тези проекции, с което „отнема” излишната енергия, а същевременно, химичните субстанции, съдържащи се във влакната проникват през кожата и действат обезболяващо.

Фините нишки на конопа притежават способността да повлияват биопотенциала на различните тъкани и органи, като редуцира излишното електричество натрупвано в резултат на увреждането на засегнатия орган или структура. Този принцип на действие е подобен на въздействието върху биоактивните точки при акупунктура и рефлексотерапия.

Действието на конопеното въже включва и механично въздействие върху рецепторите за допир, което подпомага оздравяването на тъканите.

Има съобщения за т.нар ефект на паметта – пациенти, използвали конопено въже веднъж, съобщават, че при повторна употреба, ефектът настъпва по-бързо и с по-голям интензитет. Вероятното обяснение на това включва активирането на психо-невро-ендокринно-имунната система, благодарение на което се изгражда пряк път на действие, на принципа на „късото съединение”.

Показания и начин на употреба на конопеното въже

Конопеното въже се препоръчва за облекчение на болката при неврит, радикулит, дискова херния (дископатия), остеоартрит, остеофити (шипове), главоболие и други. Въжето се поставя върху болезненото място, под дрехите, без да се стяга. За максимално запазване на ефикасността на конопеното въже, е нужно то да се съхранява в сухи и проветриви помещения, при влажност не повече от 80 %. Въжето не бива да влиза в контакт с препарати за почистване, киселини, основи и други химически вещества с агресивно действие. За употребата на конопено въже не са необходими специални познания относно биологично активните точки на тялото, а е достатъчно то да се увие около областта на увреждане.

За да настъпи желаният ефект, е необходимо въжето да се носи редовно, като се сваля единствено по време на къпане. Когато се намокри, действието на въжето намалява. Ефективността на конопеното въже е около 1 до 2 месеца, след което е нужно то да се замени с ново. Отслабването на ефекта в известна степен е свързано с изтъняването и заглаждането на фините нишки във въжето.

Противопоказания

Приложението на конопено въженце не се препоръчва, ако страдате от кожно заболяване и не бива да се поставя върху участъци от кожата, по които има локални промени, включително обрив, бемки, пъпки, подутини и други. Това е свързано с неблагоприятното въздействие на механичното дразнене и триене на кожата при подобни промени и състояния.

Може ли конопено въженце срещу болки в ставите да се изработи в домашни условия?

Конопът е бил широко отглеждана култура в българските села. От него хората са си изработвали дрехи (от т. нар „кълчища”), за които се е смятало, че са признак на недоимък и сиромашия, без да се подозира за лечебните свойства на тази суровина. Означава ли това, че можем да вземем няколко въженца канап, да ги сплетем и да си изработим лечебно конопено коланче? Да, можем! Нужно е само да си набавим канап, изработен от конопени нишки. Може би ефектът няма да е аналогичен на специално проектиран и патентован продукт, но със сигурност това няма да навреди. В народната медицина може да се открият редица препоръки и положителни отзиви от носенето на канапено въже срещу болка в кръста.

Източници:

https://shop.zdravnitza.com
http://herbtm.com/product
http://www.seedguides
http://www.care2.com
http://hempbenefits.org
http://www.ehow.com
http://www.greenzonevitality.com
http://www.hempinformer.com

 

 

Още по темата:

3.6, 14 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСпортАлт. медицинаБотаникаЛюбопитноХрани и ястияНовиниОрганизацииРецептиЛеченияХранене при...Заболявания (МКБ)СнимкиСпециалистиИзследванияКлинични пътекиЛайфстайл