Начало Медицинска енциклопедия Лечения Термофор (грейка) Неконвенционално лечение

Термофор (грейка)

Термофор (грейка) - изображение

В мрачните студени дни, когато навън е дъждовно, хладно и усойно, какво по-добро от нещо малко, което да ви стопли по най-естествения начин. Всички сме чували за бутилките с топла вода или наричани още термофор (грейка).

Тези различни по размери топли приятели ще ви правят компания навсякъде и по всяко време, предпазвайки тялото ви от студа, като същевременно и малко хора са напълно запознати с тези им предимства, водят до облекчаване на редица прояви при различни състояния, вариращи от предменструален синдром и главоболие, до болки в кръста, врата, коленете и други.

Тези компактни средства се отличават с редица предимства пред другите методи, използвани за затопляне на тялото или облекчаване на болките, като например електрическа възглавница (термовъзглавница), криеща рискове от прегряване и непрактична за употреба извън дома, както и най-добре познатите ни средства за обезболяване, а именно аналгетиците, които от своя страна като всеки лекарствен продукт крият рискове от нежелани ефекти.

Грейката е удобен, лесен за приложение, изключително ефективен, напълно естествен и икономичен начин за затопляне и облекчаване на мускулни и ставни болки, който крие минимални рискове от нежелани ефекти, свързани по-скоро с неправилната му експлоатация. Сам по себе си термофорът може да се използва при всички възрастови групи, от кърмачета до старческа възраст, без ограничения.

Какво представлява термофор (грейка)?

Какво представлява термофор (грейка)?

Термофорите са древно средство, водещо до облекчаване на болките в човешкото тяло. Успешно се прилагат при заболявания на опорно-двигателния апарат, болки в мускулите и ставите, при мускулни крампи и схващания, плексит, широко приложение намират и в спортната медицина, при главоболие, менструални болки. Употребата им при менструални болки е един от най-честите и добре познати методи сред представителите на нежния пол за облекчаване на болезнената менструация.

Термофорът не е съвременно изобретение, въпреки че в наше време употребата му е много по-лесна, приятна и пригодена за различните групи.

Много от предлаганите на пазара термофори днес, са в разнообразни опаковки, подходящи за употреба от всички, изработени от полиестерни покривки или торбички, които се перат, до формата на плюшени мечета и пухкави животни, които идеално могат да се поставят в детското легло. Дори домашното куче може да се възползва от положителните ефекти на термофора.

В миналото (преди създаването на каучуковите покрития и внедряването им на пазара) за същата цел са били използвани специални глинени съдове, които както се предполага са много по-трудни за употреба, не толкова практични и със сигурност не толкова приятни на вид.

Съвременните термофори са чудесен спътник при пътуване в студено време, подходящи са за затопляне на бебешкото креватче и се прилагат широко в спортната медицина, като многообразието от модели е в състояние да задоволи и най-капризните клиенти.

Налични са в различни цветове, с различно покритие (плат, плюш, друга материя или без покритие) и в различна форма (най-често са в добре познатата форма на правоъгълна, плоска бутилка със стеснение в единия край за отвора, през който се пълни топлата вода).

Някои термофори са произведени от различни материали (форми на каучука), като основните разлики се изразяват в температурите, които могат да понесат. Така например при повечето модели се препоръчва температурата на водата да е не по-висока от 42 градуса по Целзий, за съхраняване живота на бутилката. Приложението на по-гореща вода крие риск от увреждане целостта на грейката, изгаряне и обратен на желания ефект.

Термофорите се различават и по размери, като се срещат в малки и удобни размери (предназначени за облекчаване на болки в ушите, главоболие и други), както и в по-големи размери (предназначени за облекчаване на болки в кръста, затопляне на леглото).

При кои състояния се прилага термофор (грейка)?

При кои състояния и заболявания се прилага лечение с термофор (грейка) за облекчаване на симптомите?

Грейките са с широко предназначение, като основната им цел е създаване на комфорт, локално затопляне и облекчаване на болки и схващания.

Затоплянето на участъка, върху който се прилагат води до локално подобряване на кръвообращението и лимфната циркулация, като съответно подпомага отстраняването на натрупаните медиатори на възпалението и токсични субстанции, поради предизвиканата вазодилатация (топлината води до разширяване на кръвоносните съдове).

Използват се изключително често за облекчаване на болки, свързани с мускулно-скелетната система, предизвикани най-често от локална възпалителна реакция. Доказаните обезболяващи свойства на топлите компреси се прилагат успешно за безопасно и безвредно облекчение на леки болки, но също така и при по-тежки болки, в някои случай в комбинация с подходяща лекарствена терапия.

При някои пациенти в зависимост от вида на болката и засегнатото място се препоръчва редуване на топли и студени компреси за подобряване на кръвната и лимфната циркулация и ускоряване на възстановителните процеси.

Най-честите показания за приложение на термофор (грейка) включват:

Често се използват при спортни травми, за облекчаване на артритна болка (особено на пръстите на ръцете) и други.

Много родители залагат на грейките при затоплянето на детското легло (или кошарка), тъй като това е лесен, удобен и безопасен метод. Някои лица, страдащи от безсъние и проблеми със съня, също използват термофорите за затопляне на леглото, тъй като топлината предразполага към отпускане, релаксиране на тялото и улеснява заспиването.

Може да използвате грейките докато пътувате в студеното време, при посещение на събития на открито, както и да ги вземете с вас по време на къмпинг.

Термофорите са отличен спътник и помощник както за облекчаване на болките, така и за постигане на желания комфорт, чувство на уют, спокойствие и релаксация (оказват благоприятен психологически ефект).

Правилна употреба на термофор (грейка)

Правилна употреба на термофор (грейка):

 • винаги проверявайте предварително бутилката за повреди: при наличие на нарушения на нейната цялост не използвайте, а вземете друга
 • не използвайте вряла вода: препоръчва се употребата на вода с температура до 42 градуса по Целзий
 • пазете бутилката далеч от горещи повърхности, олио и мазнина: това може да доведе до увреждане на нейната цялост
 • дръжте бутилката изправена: така ще ви е по-лесно да налеете водата, без да се опарите
 • напълнете бутилката с вода до две трети от нейната вместимост: така се създава по-голяма еластичност и здравина на материала, намалява се рискът от нарушаване целостта на бутилката
 • внимателно стиснете бутилката, докато водата се появи в отвора: целта е отстраняване на излишния въздух
 • поставете запушалката на бутилката и затегнете здраво: обърнете с главата надолу, за да проверите дали не изтича топла (гореща) вода от бутилката, която може да доведе до изгаряне на кожата
 • не я претопляйте в микровълнова фурна: някой модели специално са обозначени за пригоденост за претопляне в микровълнова фурна, но при повечето грейки не се препоръчва
 • положете върху желаното място за не повече от 30 минути: независимо дали се касае за облекчаване на болки, свързани с преумора, предменструален синдром или друго се препоръчва налагането върху засегнатия участък за около 20 до 30 минути. Продължителният престой крие рискове от претопляне на мястото и обратен ефект
 • след използване отстранете водата: премахването на водата след употреба, измиването и подсушаването (по естествен път) намалява риска от развитие на микроорганизми, поддържа чистотата и изправността на термофора
 • след употреба проверете за дефекти

Правилната употреба намалява рисковете от възникване на неприятни инциденти (изгаряне с водата) и осигурява необходимите хигиенни условия за безопасно ползване.

Рискове при лечение с термофор (грейка)

Крие ли рискове приложението на термофор (грейка)?

Като цяло не се съобщават съществени рискове, свързани с употребата на термофор, като се препоръчва закупуването му от доверени източници с дългогодишен опит в областта и производството.

Изключително важни са материалите, от които е направена грейката, тъй като неподходящите такива (със слаба термична устойчивост, ниска еластичност и здравина) могат да доведат до нежелани наранявания целостта на грейката и съответно изгаряне с топлата вода на засегнатия участък. По тази причина не се препоръчва използването на вряла вода, както и не е желателно приложението на грейката директно върху кожата (по-добре е през блузата или при наличието на защитна обвивка от плат върху самата грейка).

Не се препоръчва препълването на грейката с топла вода, тъй като това крие по-висок риск от увреждане на нейната цялост.

Някои от заболяванията на костно-ставния апарат реагират негативно при приложението на топлина, поради което за минимизиране на рисковете при употребата на термофора се препоръчва предварителна консултация със специалист.

При хроничните болести на опорно-двигателната система началната консултация с вашия лекар ще ви насочи как да реагирате при обостряне на болестта и изразен болков синдром (какви обезболяващи лекарства да използвате, в каква доза, какви алтернативни методи, като например термофор да прилагате и други).

Не се препоръчва използването на термофор (грейка) върху участъци от тялото с нарушена цялост на кожата, наличие на кървене или отворени рани.

Употребата по време на бременност се осъществява след предварителна консултация с лекуващия лекар и проследяващ протичането на така желаните девет месеца, тъй като локалното затопляне (например на корема) може да предизвика контракции и неприятни усещания. Използването на топла вода в термофора се счита за безопасно като цяло, но за допълнителна сигурност е необходима и медицинската преценка според конкретния случай.

Задължително се консултирайте със специалист при наличие на неврологично заболяване, тъй като някои от болестите на нервната система изискват охлаждане на участъка, а не затопляне (затоплянето може да доведе до влошаване на протичането и допълнително обостряне на симптоматиката).

 

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

4.1, 13 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Термофор (грейка)

ВСИЧКИ

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Hot_water_bottle
https://lifehacker.com/a-hot-water-bottle-is-a-wonderful-thing-on-a-cold-night-1793343558
https://www.wikihow.com/Fill-a-Hot-Water-Bottle
https://healthyliving.azcentral.com/the-effects-of-a-hot-water-bottle-12346144.html
http://www.healthguidance.org/entry/12836/1/benefits-of-hot-water-bottles.html
https://emsig-global.com/dr/7-benefits-of-hot-water-bottle/
https://www.warmtradition.com/pages/benefits-and-uses

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЗдравни съветиАлт. медицинаСпортБотаникаЛюбопитноЛайфстайлФизиологияСоциални грижиРецептиХранене при...ПсихологияСнимкиЗдравни проблемиНовиниОрганизацииИсторияИнтервютаИзследванияКлинични пътекиНормативни актовеЗаболявания (МКБ)Специалисти