Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на пикочо-половата система Невъзпалителни болести на женските полови органи Болка и други състояния, свързани с женските полови органи и менструалния цикъл Дисменорея, неуточнена

Дисменорея, неуточнена МКБ N94.6

Дисменорея, неуточнена МКБ N94.6 - изображение

Дисменореята представлява състояние, което се характеризира с наличие на болезнена менструация.

Дисменореята се наблюдава по време на овулация и функциониращ corpus luteum, като поради тази причина дисменореята се явява няколко месец след menarche, тъй като първите менструални цикли, често са ановулаторни.

При около 50 % от жените се наблюдава дискомфорт по-време на менструация, а при около 10% се изпитват почти непоносими болки по време на менструация.

Причините за дисменорея не са напълно изяснени и могат да бъдат от различно естество.

Има множество различни теории за възникването на първична дисменорея, като голямо значение се отдава на маточна хипоплазия, наличие на нарушен хормонален баланс, некоординирани миометрални контракции, наличие на цервикална обструкция.

Прогестеронът е хормонът, който има съществено значение за секрецията на ендоетриалните простагландини.

Действието на ендометриалните простагландини се изразява в това, че те свиват съдовете и предизвикват исхемия на ендометриума, спазматична маточна активност, които водят до болково дразнение.

Смята се, че друга основната причина за възникването на дисменорея е ендометриозата.

Ендометриозата е състояние, което се характеризира с това, че извън маточната кухина съществува функционираща под контрола на яйчника ендометриална тъкан.

Дисменореята при ендометриоза се дължи на дразнене от десквамиращия ендометриум и отделящата се кръв.

Клиничната картина, която е характерна за дисменорея се характеризира с наличие на болка с коликообразен характер, която е локализирана предимно ниско в корема и може да ирадиира към вътрешната част на бедрата.

Други симптоми, които могат да се наблюдават са диспарауния (болка при полово сношение), стерилитет, отпадналост, гадене, повръщане, безапетитие, диария и нервност.

За да се постави диагнозата дисменорея основно значение се отдава на анамнезата, клиничната картина, прегледа от лекар специалист.

Посредством образните изследвания могат да се установят кистозни формации, вследствие на ендометриозата.

Диференциална диагноза се прави с всички състояния, които могат да доведат до подобна клинична симптоматика.

Лечението при дисменорея зависи от тежестта на състоянието и степента на клиничната изява.

При умерено изразена дисменорея се прилагат спазмолитици като бусколизин и но шпа и нестероидни противовъзпалителни средства като добър ефект се наблюдава при приложението на индометацин.

При по-изразена дисменорея се предприема приложение на контрацептиви, като по този начин оплакванията в голям процент от случаите отзвучават.

При тежки форми на ендометриоза лечението може да бъде оперативно.

3.0, 4 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Дисменорея, неуточнена МКБ N94.6

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Дисменорея, неуточнена МКБ N94.6

ВСИЧКИ

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Дисменорея, неуточнена МКБ N94.6

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО