Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Човешки хорионгонадотропен хормон (hCG)

Човешки хорионгонадотропен хормон (hCG)

Човешки хорионгонадотропен хормон (hCG) - изображение

 Човешкият хорионгонадотропен хормон (human chorionic gonadotropin (hCG)) може да се изследва в кръвта или урината. Някои тестове за изследване на hCG измерват точното му количество, а други определят само наличието му. Човешкият хорионгонадотропен хормон (hCG) се произвежда от плацентата по време на бременност. Тестът за изследване на hCG се провежда като рутинен за потвърждаване на бременност или като част от скрининг за вродени дефекти.

Човешкият хорионгонадотропен хормон (hCG) се повишава при някои тумори, най-вече при герминативни тумори. Нивата на този хормон се покачват много повече при моларна (гроздовидна) бременност или при хориокарцином на матката отколкото при нормална бременност. След настпване на спонтанна бременност се провежда няколкократно изследване на hCG за изключване на гроздовидна бременност. При мъжете hCG се изследва при рак на тестисите.

HCG при бременност.
Яйцеклетката се опложда от сперматозоида докато се намира още в маточната тръба. В рамките на девет дни след оплождането оплодената яйцеклетка се придвижва от маточните тръби към матката и се прикрепва (имплантира) в маточната стена. След като оплодената яйцеклетка се имплантира, развиващата се плацента започва да освобождава хорионгонадотропен хормон (hCG) в кръвта. Известно количество преминава и в урината. HCG може да бъде открит в кръвта преди датата за редовна менструация и дори 6 дни след имплантацията на яйцеклетката.
Човешкият хорионгонадотропен хормон помага за запазване на бременността и за развитието на плода. Нивата на hCG се повишават постепенно първите 14 до 16 седмици след последния менструален цикъл, след което постепенно започват да се понижават. Количеството на hCG се повишава през бременността и дава информация за протичането на бременността и за здравето на Вашето бебе. Малко след раждането вече не може да бъде открит hCG в кръвта.
Нивата на hCG са по-високи при бременност с повече от един плод – близнаци, тризнаци. По-ниски нива има при имплантация на оплодената яйцеклетка на място различно от матката – при извънматочна бременност.

Изследване на HCG в кръвта.
Изследване на HCG в кръвта се провежда за откриване на hCG или за количественото му измерване. Кръвният тест се провежда за изследване за нормална или абнормална бременност или за изключване на рак.
Изследването на нивата на hCG в кръвта се използва за скрининг за вродени дефекти – например за троен или четворен скрининг. Обикновено се провежда между 15 и 20 седмица и освен hCG се изследват и други субстанции в кръвта на бременните жени. При тройния скрининг освен hCG се изследва и алфа-фетопротеин (AFP) и един от видовете естрогени (неконюгиран естриол uE3). Нивата на тестваните вещества заедно с възрастта на майката и някои други фактори подпомага лекарите да определят риска от възникване на проблеми или вродени дефекти.
В някои случаи комбинацията от скринингови тестове се провежда през първия триместър, като например, когато се налага да се изключи синдром на Даун. В тези случаи се включва се и ултразвуково изследване на дебелината на кожата на гърба или шията и в допълнение кръвен тест за нивата на hCG и протеин (белтък) наречен плазмен протеин А свързан с бременността (pregnancy-associated plasma protein A (PAPP-A)). Този тест е с приблизително същата точност, както четворния тест, който се провежда през втория триместър от бременността.

Изследване на HCG в урината
Човешкият хорионгонадотропен хормон може да се изследва и в урината. Това е така наречения рутинен тест за бременност, който се провежда в домашни условия. Този тест не измерва точното количество на hCG, но показва, че се отделя hCG.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Теста за изследване на човешки хорионгонадотропен хормон се провежда в следните случаи:

 • Да се потвърди бременност;
 • За откриване на извънматочна бременност.
 • За откриване или проследяване на лечението на гроздовидната бременност.
 • За откриване на вродени дефекти като синдром на Даун. В тези случаи теста се прави в комбинация с други скринингови тестове.
 • За откриване или проследяване на терапията на различни видове рак. В този случай се прави и тест за изследване на алфа-фетопротеин.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

При изследване на кръвен тест не е необходимо да правите нищо преди провеждане на теста.

При изследване на урина се използва първата сутрешна урина, защото в нея е най-високо нивото на hCG. Може да се използва и проба от урина, ако се вземе 4 часа след последното уриниране - в нея също ще има по-високи нива на hCG.

 

Метод на провеждане на изследването:

Човешкият хорионгонадотропен хормон се изследва в проба от кръв или урина.

Изследване на HCG в кръвта.

Вземане на кръв от медицински специалист:

 • Поставя се еластичен маншет на ръката, с помощта, на който вените стават по-големи и е по-лесно вземането на кръв;
 • Почиства се мястото, от където ще бъде взета кръвта;
 • Поставя се игла във вената. Възможно е да се наложи повече от един опит за вземане на проба кръв;
 • Поставя се спринцовка;
 • Изпълва се спринцовката с кръв;
 • След събиране на достатъчно количество за пробата кръв се отстранява еластичния маншет;
 • Поставя се памучен тампон върху иглата, след което тя се изтегля внимателно от вената;
 • Притиска се мястото, от което е взета кръв.

 

Изследване на HCG в урината

Ако е възможно е най-добре да се изследва първата сутрешна урина или проба от урина, взета 4 часа след последното уриниране - в нея също ще има по-високи нива на hCG.

Вземане на проба от урина:

 • Започвате да уринирате в тоалетната чиния, писоара или подлогата и след няколко секунди поставяте съда в струята (без да прекъсвате уринирането) докато се напълни;
 • Съда не трябва да се допира до гениталиите и трябва да се внимава да не попаднат тоалетна хартия, косми, фецес (изпражнения), менструална кръв или др. в пробата;
 • Уринирането завършва в тоалетната чиния, писоара или подлогата;
 • Внимателно поставете капачето върху съда.
 • Ако не можете да занесете пробата до лаборатория в рамките на един час я поставете в хладилник.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

Изследване на HCG в кръвта.

Пробата от кръв за изследване на hCG се взема от вена на ръката. При това изследване може да усещате пристягане от еластичния маншет. По време на самото вземане на кръв няма да усещате нищо освен евентуално леко боцкане при поставяне на иглата.
Може да изпитвате притеснения за здравето на Вашето бебе докато изчаквате резултатите от изследването.

Изследване на HCG в урината

При това изследване не се усеща дискомфорт или болка.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Изследване на HCG в кръвта.

При вземане на венозна кръв за изследване на нивата на hCG съществува минимален риск от възникване на някои проблеми:

 • На мястото откъдето е взета кръвта може да се появи кръвонасядане. За намаляване на риска от това усложнение обикновено е достатъчно да притискате за няколко минути мястото след като се извади иглата.
 • Много рядко може да възникне възпаление на вената. Това състояние се нарича флебит и обикновено преминава след третиране с компреси.
 • При хора с проблеми в кръвосъсирването може да има продължително кървене. Продължително кървене може да има и при приема на някои лекарства като Аспирин, Варфарин и др., които предпазват кръвта от съсирване. Ако имате каквито и да е проблеми с кръвосъсирването или вземате лекарства съобщете за това на Вашия лекар.

 

Изследване на HCG в урината

При вземането на проба урина няма опасност от възникване на проблеми.

 

Резултати от проведеното изследване:

Тестът за изследване на човешкия хорионгонадотропен хормон се провежда за определяне на неговото количество в кръвта или урината. Този тест се използва за откриване на бременност или някои видове рак.

 

   Нормални стойности:

Нормалните стойности варират между различните лаборатории.

Изследване на HCG в кръвта.

Мъже и жени, които не са бременни: < 5 IU/L
Бременни жени:
24-28 дни след последната редовна менструация: 5–100 IU/L
4-5 седмици след последната редовна менструация: 50–500 IU/L
5-6 седмици след последната редовна менструация: 100–10,000 IU/L
Пик 14-16 седмици след последната редовна менструация: 12,000–270,000 IU/L

Изследване на HCG в урината.

Мъже: отрицателен резултат
Жени, които не са бременни: отрицателен резултат
Бременни жени: положителен резултат

 

   Отклонения от нормата:

Високи стойности

 • При бременни жени високите стойности на hCG могат да означават бременност с повече от един плод, гроздовидна бременност или синдром на Даун. Ето защо е необходимо да се проведат допълнителни изследвания за диагностично уточняване.
 • При мъже и жени, които не са бременни високите нива на hCG могат да означават наличие на тумор. Необходимо е да се направят допълнителни изследвания за диагностично уточняване.

 

Ниски стойности

 • При бременни жени ниските нива на hCG могат да означават извънматочна бременност, смърт на плода или твърде ранна бременност.
 • При бременни жени, при които намалението на нивата на hCG е нетипично е белег за настъпване на спонтанен аборт.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Изследването на hCG може да не се проведе или получените от него резултати да не са полезни в някой от следните случаи:

 • При твърде ранно провеждане на теста (по време на първата седмица от имплантацията) или ако не се използва проба от първа сутрешна урина. Този тест не винаги може да покаже наличието на ранна бременност.
 • Нивата на hCG могат да останат високи до 4 седмици след спонтанен аборт или аборт по медицински показания.
 • При лечение на стерилитет.
 • При наличие на кръв или сапун в пробата от урина.
 • При използване на диуретици – може да доведе до фалшиво ниски стойности на hCG в урината.
 • При използване на хепарин (антикоагулант).

При използване на хипнотични вещества, антипсихотици и лекарства против повръщане

3.4, 8 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА Човешки хорионгонадотропен хормон (hCG)

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни проблемиИзследванияЗдравни съветиФизиологияНовиниЛюбопитноЛеченияСоциални грижиЛайфстайлПсихологияСнимкиХранене при...ИсторияБотаникаСпортОрганизацииАлт. медицинаКлинични пътекиСпециалистиНормативни актовеЗаведенияПатологияНаучни публикацииВидеоПроизводителиИнтервюта