Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на пикочо-половата система Невъзпалителни болести на женските полови органи Други аномални кръвотечения от матката и вагината Аномално маточно и вагинално кръвотечение, неуточнено

Аномално маточно и вагинално кръвотечение, неуточнено МКБ N93.9

Аномално маточно и вагинално кръвотечение, неуточнено МКБ N93.9 - изображение

Аномално маточно и вагинално кръвотечение представлява състояние, което се характеризира с патологично кървене, което може да се дължи на различни причини.

Съществуват различни аномални кръвотечения като:

  • Кръвотечение между периодите.
  • Слабо кръвотечение.
  • Полименорея.
Клиничната изява на аномално маточно и вагинално кръвотечение може да бъде различна

Кръвотечение между периодите най-често се дължи на намаляването на естрогена в периода на овулацията, което в крайна сметка предизвикав кръвотечение в средата на цикъла. Ако това се повтори два или повече пъти, може да става дума за киста на яйчниците, ендометриоза или полипи на матката. Ако приемате орални контрацептиви, това може да означава, че хапчето съдържа прекалено малко естроген.

Слабо кръвотечение представлява състояние се характеризира с незначителното отделяне на кръв, което обикновено означава, че съответните "маточни слоеве" не работят или че не е имало овулация. В голям процент от случаите се наблюдават нарушения в репродуктивните способности на пациентката.

Полименореята (или още наричана кратък цикъл) е смущение в менструалния цикъл, предизвикващо кръвотечение в интервал, по-малък от 21 дни и с обилно отделяне на кръв при нормален менструален цикъл от 21 до 35 дни. Състоянието се наблюдава при жени без значение от възрастта, но е особено често срещано при млади момичета в пубертета, чиято менструация все още не се е регулирала.

Най-често причина за полименореята са хормонални смущения. По-честото кървене може да бъде предизвикано и от полипи по маточната шийка или тялото на матката, яйчникови кисти, хипертония, смущения в кръвосъсирването или пък в дейността на щитовидната жлеза. Полименорея може да се предизвика и при различни хранителни разстройства и недохранване, както и при възпалителни процеси в областта на малкия таз.

Диагнозата аномално маточно и вагинално кръвотечение се поставя посредством анамнезата, клиничната картина, прегледа от лекар специалист, образните и лабораторни изследвания.

Диференциална диагноза се прави измежду всички заболявания, които могат да доведат до това състояние.

Лечението при аномално маточно и вагинално кръвотечение е характерно.

При наличие на маточно кръвотечение лечението е насочено към неговото преустановяване. На първо място се прилага комбинация от кръвоспиращи средства и лекарства, които активизират мускулния тонус на матката. При неуспех се прилага витамин А и хормонът прогестерон.

Като следваща мярка при неповлияване на кървенето от лекарственото лечение се извършва кюретаж, който може и да бъде първото лечебно мероприятие при обилно кървене.

4.0, 4 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Аномално маточно и вагинално кръвотечение, неуточнено МКБ N93.9

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Аномално маточно и вагинално кръвотечение, неуточнено МКБ N93.9

ВСИЧКИ

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Аномално маточно и вагинално кръвотечение, неуточнено МКБ N93.9

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО