Начало Медицинска енциклопедия Лечения Кюретаж Хирургично лечение

Кюретаж

Кюретаж - изображение

Премахването на ендометриума (лигавицата на матката) чрез остъргване се нарича кюретаж. Това става с помощта на специален инструмент, наречен кюрета и е предхождано от разширяване на шийката на матката (дилатация). Процедурата е в известна степен инвазивна, не особено болезнена, със сравнително бързо възстановяване и нисък риск от нежелани ефекти и усложнения.

Кога се извършва кюретаж?

Процедурата се извършва в болнично заведение или в лекарския кабинет по строги индикации, които варират от улесняване на диагностицирането на определено състояние (определяне на характера на туморно новообразувание при изследване на клетките) до лечение при определени заболявания (отстраняване на полипи, отстраняване на задържани тъкани след аборт или раждане).

Индикации за процедурата (с диагностична или с лечебна цел) могат да бъдат:

 • спонтанен аборт,
 • абнормно менструално кървене,
 • ендометриални полипи (доброкачествени изменения на ендометриума, които много често са основа за развитие на рак на ендометриума),
 • след раждане, при задържане на плацентарни части и риск от инфекция,
 • патологична бременност,
 • ендометриална хиперплазия (повишено удебеляване на ендометриума),
 • рак на ендометриума
 • неоплазма на шийката на матката

Противопоказания за извършване на кюретаж

Противопоказания за кюретаж са:

 • инфекция на матката,
 • инфекция на маточните тръби,
 • нормална бременност

Полезни съвети преди процедурата

Преди процедурата говорете с Вашия лекар за всички лекарства, които приемате, независимо дали по лекарско предписание или самоволно, включително и препарати, отпускани без рецепта, каквито са хранителните добавки, много от обезболяващите медикаменти и други. До една седмица преди операцията, може да се наложи да спрете приема на някои лекарства, като например:

Задължително уведомете лекуващия лекар за наличието на придружаващи заболявания (сърдечно-съдови заболявания, проблеми с щитовидната жлеза, бъбречни увреждания, нарушения в дейността на черния дроб, хемопоезата и други).

Ако имате съмнения, че може да сте бременна, непременно уведомете вашия лекар. Наличието на известни към момента алергии (към медикаменти, йод, латекс и други) също са задължителна част от разпита преди процедурата във връзка с възможните усложнения при наличие на подлежаща алергия и употребата на съответните препарати.

Следвайте инструкциите на лекаря си по отношение на необходимостта за органичаване на храни и напитки.

Осигурете си свободно време след процедурата, за да се възстановите непълно и без усложнения. Би трябвало да можете да се върнете към обичайните си ангажименти до два дни.

Препоръчва се да осигурите придружител, който да ви помогне да се приберете, тъй като след процедурата във връзка с приложението на анестетици (за локална или обща упойка) е възможно да чувствате замаяност, несигурност на движенията и походката, лека дезориентация.

Описание на процедурата

Кюретажът започва с дилатация на шийката на матката (цервикс), тъй като през нея се прониква към матката. Дилатация е процедура за отваряне и разширяване на маточната шийка, при което тя се скъсява и изтънява.

Дилатация (разширяване) на цервикса може да настъпи:

 • естествено (по време на раждане) или
 • да бъде механично предизвикана (чрез медицински инструмент, наречен маточен дилататор)

В някои случаи лекарят може да започне процеса (дилатация на шийката) няколко часа или дори дни преди процедурата. Това помага на цервикса да се отпусне и разшири постепенно, което е по-малко травмиращо.

Това може да стане с помощта на:

 • мизопростол: медикамент, причисляващ се към простагландините, който предизвиква появата на контракции на гладките мускули на матката
 • ламинария: изсушено морско водорасло (морско зеле), което е силно хигроскопично и осигурява разширяване на маточната шийка за около 2-5 часа.

Процедурата продължава от 10 до 30 минути в зависимост от редица фактори. Анестезията може да бъде обща (пълна упойка), епидурална (няма да усещате нищо в цялата тазова област) или местна (локално обезчувствяване). При общата анестезия ще бъдете в безсъзнание, няма да усещате нищо, но се прилагат по-високи дози от съответните обезчувствяващи препарати. С местна упойка се постига обезболяване на зоната, която ще бъде обработвана, но ще бъдете будни. Благодарение на анестезията не би следвало да изпитвате дискомфорт по време на процедурата, независимо от вида на упойката.

Кюретажът протича най-общо в две стъпки, а именно дилатация (с инструменти, наречени най-общо дилататори или разширители) и отстраняване на части от ендометриума с помощта на инструмент, наречен кюрета.

Разлики между дилататор и кюрета

Самата процедура протича в следните стъпки:

 1. Прави се преглед на малкия таз и се установява размерът и местоположението на матката.
 2. Влагалището и шийката на матката се почистват с антисептичен разтвор.
 3. Поставя се спекулум във вагината, а шийката се фиксира с помощта на тенакулум (целта е да се предотвратят контракциите при вкарване на вътрематочното устройство).
 4. Дилататорът се поставя в цервикалния канал. Започва първоначално с най-малкия диаметър, след което той постепенно се увеличава, докато се достигне нужната ширина.
 5. След като цервикалният канал е леко отворен, през него в матката се въвежда инструмент с форма на малка лъжичка, наречен кюрета. Този инструмент се използва за изстъргване на маточната лигавица (ендометриума) и премахване на тъкан през влагалището.
 6. След вземане на проби от ендометриума, кюретата се премахва от шийката на матката.

Непосредствено след процедурата кюретираните материи се изпращат в лаборатория за изследване.

Процедурата често се съчетава и с други диагностични или лечебни манипулации, като например хистероскопия.

След процедурата

След процедурата е възможно в рамките на следващите няколко дни да изпитате следните неразположения:

 • може да ви се гади от анестезията и/или да имате световъртеж
 • може да усетите леки спазми на матката
 • може да получите леко зацапване или кървене
 • може да чувствате известен дискомфорт

Обикновено пациентката остава в клиниката няколко часа след процедурата, за да се проследи как се възстановява от упойката и интервенцията, както и за своевременно реагиране при наличие на кръвоизлив. По преценка на лекаря може да се назначат нестероидни противовъзпалителни средства (най-често ибупрофен и неговите производни) за овладяване на спазмите.

Ако кюртажът е извършен под обща анестезия (пълна упойка) е възможно да сте сънена няколко часа.

Когато се върнете у дома не забравяйте да следвате инструкциите на Вашия лекар с цел намаляване на риска от възникване на усложнения и различни по тежест неблагоприятни последици.

Маточната шийка е отворена и затова може лесно да настъпи инфекция в матката, поради което е желателно да спазвате изрядна хигиена и да преустановите половите контакти за известно време.

Не поставяйте тампони във влагалището си докато не получите разрешение за това от Вашия лекар. Приложението на интравагинални медикаменти се извършва само при строги медицински показания и задължителна съгласуваност с лекуващия лекар.

Следващия менструален цикъл не може да бъде предвиден, като менструацията може да настъпи по-късно или по-рано. Ако кюртажът е бил извършен поради настъпването на спонтанен аборт, а Вие желаете да забременеете отново, трябва да се консултирате с лекуващия лекар след колко време може да възобновите опитите, но имайте предид, че ще отнеме известно време докато маточната лигавица се възстанови, за да може да приеме новата оплодена клетка.

Възможни усложнения при извършване на кюретаж

Усложненията са няколко групи, като голям процент от тях се описват изключително рядко в клиничната практика:

 • усложнения, свързани с упойката;
 • увреждане на шийката на матката;
 • белези на ендометриума;
 • инфекция на матката или фалопиевите тръби;
 • маточната перфорация;
 • кървене;
 • повреда на други органи в областта на корема

В случай на значително нараняване или кървене, е възможно да се наложи отваряне на коремната стена, за да бъде зашита маточната руптура или при силно кървене премахване на матката (хистеректомия).

Развитието на синдром на Ашерман (Asherman`s syndrome) се наблюдава след дилатация и кюретаж във връзка с аборт и се характеризира с образуване на адхезии, промени в менструалния цикъл, затруднено забременяване, повишен риск от последващ аборт.

Кога да потърсите медицинска помощ?

Ако са налице някои от следните симптоми, своевременно се свържете с лекуващия си лекар:

 • признаци на инфекция, включително повишена температура и втрисане;
 • усилване на болката;
 • вагинално течение със зловонна миризма;
 • гадене или повръщане;
 • остра коремна болка;
 • вагинално кървене, което е прекалено силно;
 • недостиг на въздух или гръдна болка

За намаляване на рисковете, свързани с процедурата, се доверете на специалист с богат и дългогодишен опит в областта и следвайте стриктно неговите препоръки.

Още по темата:

3.9, 15 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Кюретаж

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияАлт. медицинаИзследванияЗдравни съветиСнимкиНовиниИсторияЛайфстайлЛюбопитноСоциални грижиПатологияБотаникаАнкетиФизиологияНормативни актовеКлинични пътеки