Начало Медицинска енциклопедия Лечения Хирургично отстраняване на лимфни възли Хирургично лечение

Хирургично отстраняване на лимфни възли

Хирургично отстраняване на лимфни възли - изображение

Нарича се още лимфаденектомия и представлява хирургическо отстраняване на лимфен възел или група от лимфни възли. При парциалната лимфаденектомия се отстраняват само някои от лимфните възли в зоната около тумора, а при радикалната - всички лимфни възли.

Лимфната система играе роля в защитата на организма от чужди или увреждащи агенти като бактерии, вируси, ракови клетки. Лимфните възли са овални, малки телца, които се откриват навсякъде в тялото и изпълняват функцията на филтри по отношение на чуждите агенти. В някои части на тялото те образуват групи - например цервикалните, аксиларните и ингвиналните лимфни възли. Лимфната система участва при разпространението на раковите клетки в тялото. От първоначалния тумор, използвайки кръвния ток и лимфната система, те могат да достигнат различни области в организма. Този процес е известен още като метастазиране. В този смисъл лимфаденектомия се предприема, за да се предотврати метастазирането на раковите клетки.

При инвазия на раковите клетки в лимфните възли, последните се подуват и увеличават. Увеличените възли могат да бъдат палпирани при физикално изследване. Преди лимфаденектомия, се извършва биопсия на лимфните възли, за да се установи наличието на анормални клетки.

Лимфаденектомията се извършва под обща анестезия. Прави се инцизия на кожата и подкожните слоеве в зоната, където са разположени лимфните възли за отстраняване. След като се открият, те се изолират внимателно от заобикалящата тъкан - мускули, кръвоносни съдове, нерви и се премахват заедно с част от подкожната мазнина. Инцизията се затваря с шев като се оставя дренаж за отделяне на излишната течност.

За отстраняване на лимфните възли в коремната кухина - тазовите и аортните, може да се използва лапароскопския метод.

След отстраняването на лимфните възли, те се изследват под микроскоп за наличие на ракови клетки и в зависимост от резултата се определят като негативни (липсват ракови клетки) и позитивни (с наличие на ракови клетки).

Основното усложнение след такава процедура е лимфедема - получава се когато излишната течност не се дренира правилно и води до оток на тъканта. Други усложнения са развитието на флебит, инфекция, както и увреждането на нерви.

 

Още по темата:

3.0, 6 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Хирургично отстраняване на лимфни възли

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИзследванияЛеченияАлт. медицинаЗдравни съветиБотаникаЛюбопитноЗаболявания (МКБ)ФизиологияЛайфстайлХранене при...ПатологияНовиниОрганизацииСпортИсторияАнкетиНормативни актовеКлинични пътекиСнимкиСпециалистиИнтервютаЗаведенияНаправления в медицината