Начало Медицинска енциклопедия Физиология Физиологично значение на витамини и минерали Физиологично значение на водоразтворимите витамини Физиологично значение на витамин В15

Физиологично значение на витамин В15

Физиологично значение на витамин В15 - изображение

Витамин В15 е водоразтворим витамин, който е познат още под наименованията пангаментин, пангамова киселина, пангам (пангамовата киселина и нейната калциева сол), калциев пангамат и диизопропиламин дихлорацетат. Той представлява естер на диметиламиноацетата и на алфа-глюконовата киселина. В медицината се използва калциевата сол на пангамовата киселина – калциевият пангамат. Той се разрушава под въздействието на слънчева светлина и висока температура (при кулинарната обработка на храните). Витамин В15 има редица ползи за здравето. Проучванията показват, че увеличава притока на кислород към мускулите и органите и спомага за понижаване на нивата на холестерола. Съществуват доказателства, че той е от съществено значение за образуването на някои хормони и за поддържане на функцията на надбъбречната жлеза.

Храни, богати на витамин В15

храни, богати на витамин В15В храните от животински произход – дрождите и черният дроб са особено богати на витамин В15, а от тези с растителен произход са: ядките, сърцевината на кайсиевите костилки, зърнените култури, кафявият ориз и оризовите трици, бирената мая, тиквата, пъпеша, динята.

Препоръчителна дневна доза

Подходящата дневна доза от пангамова киселина зависи от някои фактори, като възрастта на човека, който я приема, както и от неговото здравословно състояние, и медикаментите, които приема. Трябва да не се забравя фактът, че натуралните продукти невинаги и не задължително са безопасни, поради което правилното им дозиране е от съществено значение. Затова преди да започнете прием на витамин В15 е необходимо да се консултирате с лекар.

структура на витамин В15До този момент няма достатъчно научно обоснована медицинска информация, според която да се определи с прецизна точност дневната нужда и съответно подходящата дозировка на витамин В15. Засега ориентировъчната дневна норма за възрастен човек се смята, че е 1-2 мг, разпределени в 3-4 приема, в продължителност на 20 до 40 дни.

Физиологично значение на витамин В15

Физиологичното значение на витамин В15 е свързано с редица важни за човешкия организъм процеси:

витамин В15

 • Активиране пренасянето на кислорода в клетките, използва се за лечение на различни хипоксични състояния, участва в окислително-възстановителните процеси на организма;
 • Изпълнява ролята на мощен антиоксидант, поради което намира приложение в профилактиката на преждевременното стареене и състоянията на постоянен стрес;
 • Стимулира кръвообращението;
 • Повишаване съдържанието на креатинфосфата;
 • Стимулиране дейността на хипофизно-надбъбречната система;
 • Отдаването на метилови групи при процеса на метилиране;
 • Понижава холестерола в кръвта, откъдето идва и благоприятното му действие при атеросклероза и хипертония;
 • Стимулира синтеза на белтъците;
 • Проявява липотропно действие;
 • Намалява риска от затлъстяване на черния дроб и участва в превенцията на цироза, използва се за лечение на чернодробни заболявания;
 • Участва в обмяната на мазнините;
 • Увеличава количеството на гликогена в черния дроб и мускулите;
 • Увеличава съдържанието на креатин фосфат в мускулите;
 • Притежава съдоразширяващи и противовъзпалителни свойства.

Други важни физиологични значения на витамин В15 са:

 • Изпълнява ролята на антиоксидант, а при съвместното му приложение с витамини А и Е действието му се усилва;
 • Удължава живота на клетките;
 • Редуцира алкохолната зависимост и веисалгията (от лат. veisalgia, състоянието на човешкия организъм, след злоупотреба с алкохол, за което разговорно се употребява думата "махмурлук");
 • Облекчава симптомите при астма;
 • Благоприятства сърдечната дейност;
 • Стимулира имунната реакция;
 • Притежава антитоксични свойства, като извежда токсичните от организма, както и разпадните продукти от обмяната на алкохола и някои лекарства;
 • Стимулира работата на надбъбречните жлези и черния дроб;
 • Повишава работоспособността, като намалява мускулната умора;
 • Повлиява благоприятно лечението на някои наркомании.

Американски проучвания сочат, че липсват достатъчно доказателства за високата ефективност на витамин В15, относно някои заболявания и състояния. Такива са:

витамин В15

 • Астма;
 • Кожни заболявания, в това число екзема;
 • Белодробни заболявания;
 • Ставни проблеми;
 • Заболявания на нервната система;
 • Алкохолизъм;
 • Умора;
 • Висок холестерол.

Дефицит на витамин В15

Появата на симптоми като нервно раздразнение, отпадналост, намалена трудоспособност, хипоксия на тъканите, разстройства във функционирането на жлезите, преждевременно стареене на клетките, установяване на сърдечни нарушения, могат да бъдат признаци за дефицит на витамин В15.

Излишък от витамин В15

В обратния случай, за предозиране с витамин В15 можем да говорим, когато се появят признаци като сънливост, главоболие, гадене, влошаване на сърдечната дейност, в това число тахикардия, усещане за слабост и нервно раздразнение.

Взаимодействие на витамин В15 с други медикаменти

За физиологичното значение на витамин В15 трябва да се вземат предвид взаимодействията му с други лекарствени препарати:

медикаменти

 • Дигоксин (ланоксин) помага на сърцето бие по-силно. Някои видове пангамова киселина (витамин В15) съдържат калций, който може да повлияе и на сърцето. Комбинацията на пангамова киселина заедно с дигоксин (ланоксин) може да засили, както действието така и нежеланите ефекти на дигоксина (ланоксина). Затова, ако приемате Дигоксин е необходимо предварително да се консултирате с вашия лекар относно приема на витамин В15;
 • Медикаменти за високо кръвно налягане (блокери на калциевите канали). Някои лекарства за високо кръвно налягане повлияват нивото на калция в организма. Такива са така наречените блокери на калциевите канали. Тъй като някои видове пангамова киселина съдържат калций, приемът на витамин В15 може да намали ефективността на тези лекарства. Някои от тези лекарства за високо кръвно налягане включват: nifedipine (Adalat, Procardia), verapamil (Calan, Isoptin, Verelan), diltiazem (Cardizem), isradipine (DynaCirc), felodipine (Plendil), amlodipine (Norvasc) и други. Поради това, ако приемате някои от тези лекарства е необходимо предварително да се консултирате с вашия лекар преди да започнете прием на витамин В15.;
 • Тиазидни диуретици. Някои диуретици увеличават нивото на калция в човешкия организъм. Тъй като някои видове пангамова киселина съдържат калций, приемът на големи количества калций в комбинация с витамин В15 могат да доведат до твърде високи нива калций в организма. Това от своя страна може да причини сериозни странични ефекти, включително и бъбречни проблеми. Някои от тези диуретици включват: chlorothiazide (Diuril), hydrochlorothiazide (HydroDIURIL, Esidrix), indapamide (Lozol), metolazone (Zaroxolyn) и chlorthalidone (Hygroton). Поради това, ако приемате някои от тези лекарства е необходимо предварително да се консултирате с вашия лекар преди да започнете прием на витамин В15.

Не приемайте витамин В15, ако:

 • Сте бременна или кърмите;
 • Имате бъбречни камъни или други проблеми с бъбреците.

Витамин В15 и ракови заболявания

Американски изследователи допускат възможността, че някои от химичните вещества, които се съдържат в пангамовата киселина, могат да предизвикат неоплазмени заболявания. Поради това някои автори я считат за опасна, откъдето идва и често срещаното определение на пангамовата киселина като „забраненият витамин”.

витамин В15 и ракВ противовес на това твърдение обаче, немски учени биохимици твърдят, че приложението на витамин В15 благоприятства терапията на ракови заболявания. С цел изясняване на тази теза, ще разгледаме някои специфични особености, посочени от немските изследователи, които са характерни за туморните клетки. В раковите клетки се изработва средно четири пъти повече енергия в сравнение със здравите клетки, за сметка на процесите глутаминолиза и гликолиза. Според учените, процесът на производство на енергия в митохондриите на раковите клетки, се потиска от продуктите на глутаминолизата и гликолизата. Функцията на митохондриите на здравите клетки се нарушава, докато тези клетъчни органели на раковите клетки остават незасегнати.

Когато функционирането на митохондриите на раковите клетки се активира, процесите на глутаминолизата и гликолизата в тях се потискат. Немските биохимици са установили, че активирането на митохондриите в раковите клетки се извършва при постъпването в тях на витамин В15, който вкарва раковата клетка в така нареченото латентно (спящо) състояние. Заедно с това, както посочихме по-горе, като едно от най-важните физиологични значения на витамин В15, при наличие на витамин В15 в организма, се засилва процесът на усвояване на кислород от тъканите.

Неспособността на имунитета да потисне раковите клетки се свързва с това, че продуктите на гликолизата, които се отделят от туморните клетки, оказват общо токсично действие върху целия организъм.

Данните на немски биохимици сочат, че при имунотерапия метастазите се потискат винаги, а масивният тумор често спира да нараства. Когато към имунотерапията се приложи витамин В15, се забелязва, че резултатите от лечението се повлияват положително поради факта, че този витамин превръща раковите клетки в нетоксични за човешкия организъм.

4.2, 9 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.janethull.com/newsletter/0606/the_forbidden_vitamin_b15.php

https://www.linkedin.com/pulse/vitamin-b15-pangamic-acid-deficiency-benefits-dr-grace

https://euromd.com/21-healthy-living/138-beauty-and-fitness/4-vitamins-and-supplements/post-2293-vitamin-b15-well-known-facts/

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО

Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСъставкиЗдравни съветиЛюбопитноБотаникаНовиниИсторияПатологияЛайфстайлАлт. медицинаЛеченияАнкетиНормативни актовеИзследванияКлинични пътекиВидеоХранене при...Здравни проблемиСпортФизиологияТестове