Начало Медицинска енциклопедия Физиология Физиологично значение на витамини и минерали

Физиологично значение на витамини и минерали

Физиологично значение на витамини и минерали - изображение

Витамините са специфични органични вещества, които са жизнено необходими, както за човека, така и за животните.

Обичайно, те се внасят в организма с храната, в която се съдържат в минимални количества. Тяхното действие се отразява върху редица жизнени процеси - обмяна на веществата, растеж, развитие и физиологично състояние на организма.

витаминиФизиологичното значение на витамините се изразява в стимулирането на хемопоезата и функционирането на жлезите с вътрешна секреция, на черния дроб, в повишаването на имунната устойчивост, в повлияването на задръжните и възбудните процеси в централната нервна система и др. Необходими са за оптималната химична активност на ензимите и за правилното усвояване на основните хранителни вещества.

Авитаминозата е патологично състояние, което се получава при пълна липса на даден витамин. За нашите географски ширини авитаминозите са изключително редки и се срещат само при общо недоимъчно еднообразно хранене.

Хиповитаминозата е състояние, в което се намира организмът, когато един или няколко витамина са в недостатъчно количество в храната. При нарушения в чревната резорбция, както и при хронични инфекциозни болести, състоянията на хиповитаминоза настъпват по-често, тъй като при тях необходимостта от витамини е общо повишена.

Витамините биват водно- и мастноразтворими. Водноразтворими витамини са: витамин С, РР (никотинамид), фолиева киселина, биотин, холин, В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), В5 (пантотенова киселина), В6 (пиридоксин), В12 (цианкобаламин) и др. Мастноразтворими витамини са: витамин А, D, E, K и F.

витаминиМинералите са химични елементи, съдържащи се в различни количества (хилядни части от процента) в организмите. Те са нужни на организма за нормалната му жизнена дейност.

Физиологичното значение на минералите се изразява в участието им в състава на различни витамини, хормони и ензими. Те повлияват процеси като кръвообразуването, растежа, размножаването и др. Излишъкът или недостигът на минерали води до настъпване нарушения в обмяната на веществата.

4.3, 6 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО

Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“

ПОДРАЗДЕЛИ НА Физиологично значение на витамини и минерали

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СъставкиФизиологияСпортЛеченияТестовеЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлНормативни актовеБотаникаХранене при...Храни и ястияАлт. медицинаИсторияСнимкиРецептиДиетиЕ-тата в хранитеПроизводители