Начало Медицинска енциклопедия Физиология Физиологично значение на витамини и минерали Резорбция на витамини

Резорбция на витамини

Резорбция на витамини - изображение

С изключение на холекалциферола (витамин D3), който се образува в кожата под действие на UV-лъчите и на ниацинът, който се образува от аминокиселината триптофан, всички останали витамини се набавят основно чрез храната.

Скоростта, с която се извършва резорбцията на витамините зависи от тяхната природа. Резорбцията на мастноразтворимите витамини - А, D, E и К е забавена, а тази на водноразтворимите - В1, В2, В3, В6, В12, В15, Р, РР, С е бърза. Поради тази причина е препоръчително водноразтворимите витамини да постъпват в организма под формата на чести приеми в малки дози.

При състояния на липса или недостиг на жлъчка и панкреатични ензими е намалена мастната резорбция. Това води до понижаване резорбцията на мастноразтворимите витамини и съответно намалява количеството им в организма. Резорбцията на витамините (на болшинството от тях) се осъществява в проксималните части на тънкото черво.

Механизмите на резорбция на витамините

Резорбцията на мастноразтворимите и водноразтворимите витамини се осъществява посредством различни механизми.

резорбция на витамин В12Включвайки се в смесените мицели, мастноразтворимите витамини преминават чрез дифузия през мембраната на чревния епител. Поради тази причина тяхната резорбция е зависима от нормалната секреция на жлъчка и при налични заболявания на черния дроб, както и при обструкция (запушване) на жлъчните пътища се нарушава резорбцията им. В такива случаи се налага парентералното им прилагане.

В зеленчуците се съдържа прекурсорът на витамин А - каротин, който може да бъде резорбиран под тази форма. От каротина се образува ретинол (витамин А), след като навлезе в епителните клетки. Естери на ретинола се съдържат в храните от животински произход, които под действието на панкреатичния ензим естераза се разграждат и полученият ретинол бива включен в смесените мицели и се резорбира.

Повечето от водноразтворимите витамини се резорбират чрез свързан с натриевите йони, вторично активен транспорт. Бактериите влизащи в състава на чревната флора синтезират витамини от група В, но в епителните клетки липсват транспортни системи за резорбцията им.

Резорбцията на витамините се осъществява посредством различни механизми, специфични за различните представители. Рибофлавинът (витамин В2) се резорбира посредством улеснена дифузия. За да бъде резорбиран витамин В12 обаче, е необходимо той да се свърже с вътрешния фактор на Castle или гастромукопротеина от стомаха и така да бъде всмукан през лигавицата на илеума.

Така полученият комплекс се резорбира в дисталната част на тънкото черво чрез т.нар. рецептор-зависима ендоцитоза. След това се складира в черния дроб като запасите в него са в такова количество, че могат да покрият нуждите на човешкия организъм за период от 3 до 6 години след пълното спиране на резорбцията му. До такова състояние най-често се стига при увредена секреция на вътрешния фактор от пристенните клетки на стомашните жлези.

5.0, 4 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО

Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСъставкиЛайфстайлСнимкиХранене при...Здравни съветиЛюбопитноИсторияАлт. медицинаДиетиТестовеРецептиСпортФизиологияБотаникаНормативни актовеЛеченияХрани и ястия