Начало Медицинска енциклопедия Лечения Инозитол (витамин В8) Лечение с храни и хранителни добавки

Инозитол (витамин В8)

Инозитол (витамин В8) - изображение

Подходящият хранителен режим в голям процент от случаите е достатъчен за набавяне на необходимите количества от всички есенциални за организма витамини, минерали и микроелементи. Правилно подбраното меню може да подпомогне лечението или само по себе си да окаже терапевтичен ефект при редица болестни състояния.

В много случаи обаче дори при адекватен диетичен режим е възможно развитие на дефицит на някои от необходимите субстанции, поради наличието на подлежащи заболявания, повишаващи нуждите, както и поради ниското съдържание на съответната субстанция в продуктите с хранителен произход. Такъв е случаят с инозитол или известен повече като витамин В8.

Представлява водоразтворима субстанция, причислявана за кратко към семейството на витамините от група В, под името витамин В8, но след откриването му в организма и способността на тялото да го произвежда правата му на есенциална субстанция биват отнети.

Инозитол

Днес се отнася към псевдовитамините и въпреки понижението му в йерархията, продуктът намира широко приложение под формата на хранителна добавка, самостоятелно или в комбинация с други витамини от група В (най-често с фолиева киселина, известна като витамин В9 или в мултивитаминни продукти).

Под наименованието инозитол всъщност се крият девет различни стереоизомера:

 • мио-инозитол или цис-1,2,3,5-транс-4,6-циклохексанехексол
 • епи-инозитол
 • цис-инозитол
 • ало-инозитол
 • муко-инозитол
 • сцило-инозитол
 • нео-инозитол
 • L-хиро-инозитол
 • D-хиро-инозитол

От всички толкова сложно звучащи и напомнящи за часовете по химия имена с най-голяма популярност (поради най-застъпени ефекти в организма) е мио-инозитол.

Често в практиката (и в аптечната мрежа) под инозитол се разбира именно мио-инозитол, тъй като съдържащият се в организма стереоизомер на субстанцията в 90 % е мио-инозитол, следван от сцило-инозитол.

Представлява захарен алкохол, който се синтезира в организма от метаболити на глюкозата и участва в редица физиологични процеси, регулирайки обмяната на множество невротрансмитери и метаболити с различни функции.

Мио-инозитол представлява прекурсор (предшественик за синтезата) на различни фосфорилирани продукти, като например инозитол-1,4,5-трифосфат.

Фосфорилираните деривати са многобройни, като познатите 63 различни варианта са разделени на групи в зависимост от броя на съдържащите се в тях фосфатни групи. Така например са известни 6 варианта на съдържащи една фосфатна група, по 15 варианта, съдържащи две и четири фосфатни групи, 20 варианта с три фосфатни групи, шест варианта с пет фосфатни групи и само една известна молекула, съдържаща шест фосфатни групи, позната като инозитол-хексафосфат или фитинова киселина.

Посочването на всички тези сложни химически особености в процесите на метаболизъм на инозитола има за цел да демонстрира широката му застъпеност в организма и да покаже неговото важно участие в редица процеси от регулация на настроението до развитието на инсулинова резистентност.

Витамин В8

Биологични ефекти на инозитол (витамин В8)

Със своите многобройни форми и участието си е редица метаболитни, невротрансмитерни, синтезни и други процеси субстанцията повлиява различни функции на организма.

Основните биологични ефекти на инозитол (мио-инозитол) включват:

 • участие в инсулиновата хомеостаза
 • участие в изграждането на цитоскелета
 • регулация на потенциална на клетъчните мембрани
 • участие в генната експресия
 • роля в процесите на обмяна на мазнините и регулацията на холестерола
 • важен компонент в невротрансмисията на допамин, норепинефрин, серотонин, ацетилхолин, гама-аминомаслена киселина (GABA)
 • посредник в процесите на предаване на нервните импулси
 • проявява изразен анксиолитичен ефект
 • повлиява някои хормонални и ензимни системи

Голямото многообразие от биологични ефекти на витамин В8 се изявяват при прием на определени дози. Конкретната доза варира в зависимост от общото състояние на болния, подлежащото заболяване и тежестта на симптоматиката.

Обикновено дозата варира в широки граници, от 2 до 18 грама, като дози до 12 (според някои автори до 15) грама се толерират изключително добре от пациентите и не са свързани с риск от нежелани ефекти със сериозни дългосрочни последствия.

Така например неврологичните прояви, съпътстващи някои заболявания като например депресия, обсесивно-компулсивно разстройство, тревожност, изискват дози, по-високи от 12 грама, докато при използването му в терапията на предменструален синдром или поликистоза на яйчниците дневните дози варират между 200 милиграма и 4 грама (4 000 милиграма), при определени случаи до 12 грама. При проблеми със съня се използват дози от порядъка на 500 милиграма до 2 грама в продължение на един месец.

С храната човек си набавя малки количества от субстанцията, крайно недостатъчни при наличието на подлежащи признаци на определено заболяване.

Така например е изчислено, че при ежедневна консумация на препоръчваните 2 500 килокалории човек си набавя не повече от 1 грам (в зависимост от диетата максимум 2 грама).

Богати на инозитол са следните хранителни източници:

 • плодове: сушени сини сливи, пъпеш, портокали, грейпфрут (особено богат източник е пресният сок от грейпфрут), нектарини, киви, манго, праскови, къпини, черни череши
 • зеленчуци: артишок, брюкселско зеле, спанак, лук, патладжан
 • мляко и млечни продукти
 • ядки, бобови култури
 • месо

Под формата на хранителна добавка може да го намерите като капсули, обикновено съдържащи 500 или 1 000 милиграма инозитол, както и като прах.

Хранителни източници

Показания за приложение на инозитол (витамин В8)

Витамин В8 доказано повлиява благоприятно симптомите при определени заболявания, а ефектите му при редица други са в процес на задълбочени проучвания и тяхната роля не е напълно доказана.

Потвърдена ефикасност и активност в резултат от продължителни изследвания в областта инозитол и неговите стереоизомери показват при следните състояния:

 • Психически и поведенчески разстройства

Депресия, тревожност, панически атаки, обсесивно-компулсивно разстройство, булимия подлежат на терапия с витамин В8.

Ефективността на субстанцията при всички тези състояния се дължи на повлияването на трансмисията и рецепторната плътност на гамааминомаслената киселина (GABA), както и на серотонин.

Необходим е прием на по-високи дози, от порядъка на 18 грама дневно, като проучвания сравняват ефектите от едномесечен прием на тези този с ефективността на антидепресанта флувоксамин, приеман в доза от 150 микрограма. Независимо от голямата разлика в дозата, необходима за облекчаване на симптомите, приемът на инозитол се отличава с ниска токсичност и риск от нежелани реакции, за разлика от представителите на антидепресантите.

Приемът на дози от 12 грама дневно се е оказал ефективен при пациенти с панически атаки, но не и при лица с посттравматично стресово разстройство.

Резултатите от еднократен прием на дози от 20 грама и повече не показват по-висока ефективност. При тревожност и леки форми на депресивни епизоди се препоръчва стартиране на терапията с ниска доза от порядъка на 4 грама дневно, разделена в два приема, като всяка седмица дневната доза се увеличава с един грам до достигане на 18 грама.

Важна особеност за постигане на оптимален ефект е следното: пациентите, отговарящи с подобрение на общото състояние след терапия със селективни инхибитори на реабсорбцията на серотонин (като например флуоксетин, флувоксамин, пароксетин, сертралин) се повлияват изключително добре от лечение с инозитол. Лицата, които не показват подобрение след приложението на посочената група антидепресанти, не толерират и терапията с инозитол и при тях не се очаква подобрение на състоянието.

Лечението се назначава от специалист, като е необходимо повишено внимание при лица, приемащи други медикаменти за лечение на психически и поведенчески разстройства, както и кофеин и съдържащи кофеин напитки или медикаментозни средства, поради риск от нежелани реакции.

Подробна информация за тези заболявания може да намерите в раздел Заболявания:

 Приложение на инозитол при поведенчески разстройства

 • Нарушения в съня

Приемът на инозитол при различните форми на нарушения на цикъла сън-бодърстване показва ефекти, идентични с тези на мелатонин.

Ефективен е при трудно заспиване, често събуждане през нощта, леки форми на инсомния. В много случаи проблемите със съня са в пряка зависимост с наличието на подлежащ стрес и емоционално напрежение.

Повлиявайки невротрансмисията на серотонин, инозитол води до сваляне на напрежението, успокояване и улеснява значително процеса на заспиване.

В сравнение с мелатонин и сънотворните медикаменти, инозитол действа с натрупване, като е необходим достатъчно дълъг курс на прием. За постигане на желания ефект се препоръчва ежедневен прием на дози между 500 милиграма и 2 грама в продължение на един месец, като най-подходящото време на прием е два часа преди лягане.

Нарушения в съня

 • Предменструален синдром, поликистозни яйчници

Различни и многобройни проучвания показват интересна зависимост между проявата на очаквания ефект и пола на пациента, като при представителите на женския пол се получават убедителни и категорични резултати, за разлика от представителите на мъжкия пол.

Приемът на 4 грама мио-инозитол до три пъти дневно (обща доза до 12 грама) води до облекчаване на симптомите, свързани с предменструалния синдром, като емоционална лабилност, повишена плачливост, честа смяна на настроението и други.

Инозитол повлиява регулацията на някои хормони (например тестостерон) и участва в процесите на контрол на инсулиновото усвояване, поради което намира широко приложение в терапията на поликистозните яйчници. Състоянието се характеризира с хормонален дисбаланс, склонност към трупане на килограми и развитие на метаболитен синдром, нарушения в менструалния цикъл, безплодие.

Инозитол се използва най-често като съпътстваща терапия на фона на друго основно лечение, като е необходимо редовно проследяване състоянието на пациентите от специалист.

Подробна информация за тези състояния, етиологията им и особеностите в тяхното протичане може да намерите в раздел Заболявания:

 Предменструален синдром, поликистозни яйчници

 • Инсулинова резистентност, захарен диабет, високи нива на холестерол

Приемът на 2 грама мио-инозитол два пъти дневно (обща доза от 4 грама) при жени в менопауза с метаболитен синдром за период от шест месеца показва значително подобрение на всички биомаркери, включително нива на инсулин и кръвна захар, холестерол, триглицериди, като резултатите от проучването са още по-добри при прием в продължение на една година.

При жени с инсулинова резистентност е налице ефективно подобряване на инсулиновата чувствителност след суплементация с витамин В8.

По отношение на холестероловия метаболизъм инозитол показва подобряване на разграждането на мастните киселини, намаляване концентрацията на лошия (LDL) холестерол, улесняване дейността на черния дроб.

 • Облекчаване страничните ефекти при терапия с литий

Литий все още се използва в клиничната практика и е ефективно средство за лечение на пациенти с биполярно афективно разстройство. Макар и ефективен, литият води до развитието на множество странични ефекти, като част от тях са свързани с изчерпване нивата на инозитол в организма.

Суплементацията с витамин В8 се оказва особено ефективна в терапията на едно от сравнително често срещаните странични, нежелани проявления в хода на литиевата терапия, а именно литий-индуциран псориазис.

Необходимите дози са изчислени на приблизително 6 грама дневно, като може да варират при отделните пациенти в зависимост от продължителността на литиевата терапия, приеманите дози и тежестта на основното заболяване.

Показания за приложение на инозитол (витамин В8)

 • Грижа за косата

При лица с изразен косопад, сърбеж и лющене на скалпа, е възможно причината да се крие в дефицит на инозитол. Най-често недостатъчност на субстанцията се развива при липса на витамин В8 в хранителните източници в комбинация с прием на големи количества кофеин и съдържащи кофеин напитки, като по този начин е налице понижен внос на фона на големи загуби.

Приемът на ниски дози инозитол (между 1 и 4 грама) дневно води до подобряване състоянието на косата, стимулира нейния растеж и здравина.

Дефицит на инозитол като причина за изразен косопад

Усилено се коментира участието на инозитол в терапията на редица други болестни състояния, но неговата роля и ефективност са все още неизяснени и липсват обективни доказателства.

Такива заболявания са например:

Проучва се антираковото действие на инозитол хексафосфат, известен още като фитинова киселина. Представлява вътреклетъчна сигнална молекула и потенциално химиотерапевтично средство. Мио-инозитол потенциира ефектите на фитиновата киселина и се предполага благоприятен ефект при приложението му под формата на адювантна терапия.

В експеримент с жени с карцином на млечната жлеза суплементацията с 6 грама инозитол показва подобряване на качеството на живот, облекчава много от страничните ефекти на приложената химиотерапия и запазва нормалните нива на белите (левкоцити) и червените (еритроцити) кръвни клетки.

Нежелани ефекти на инозитол (витамин В8)

Употребата на инозитол в дози под 12 грама крие незначителни рискове от развитие на странични прояви.

Приемът на по-високи дози и особено комбинирането му с други медикаментозни средства може да създаде предпоставки за леки, умерени или тежки токсични прояви.

Най-често се наблюдават гадене, сърбеж, обрив, замаяност, главоболие, стомашен дискомфорт, като са по-чести при първа употреба на субстанцията и постепенно отшумяват.

Не се препоръчва употребата на добавки, съдържащи инозитол от бременни жени и кърмачки, поради липсата на данни за възможните ефекти върху плода и новороденото.

Други приложения на инозитол

Освен като хранителна добавка инозитол може да се открие и в състава на някои преработени хранителни продукти, както и енергийни напитки.

Други приложения на инозитолИнозитол нитрат представлява стабилна алтернатива на нитроглицерин и намира приложение в производството на съвременни експлозиви, както и на ракетно гориво.

Поради белия си цвят и прахообразен вид често се прилага като примес в производството на нелегални наркотични средства, като кокаин, метамфетамин и по-рядко хероин.

Интересно е приложението му във филмовата индустрия. Някога замисляли ли сте се какво всъщност използват актьорите вместо истински наркотици? Отговорът е инозитол.

Инозитол (витамин В8) се препоръчва за прием единствено при необходимост и след консултация със специалист. Ако сте в добро здраве и нямате подлежащи обективни или субективни оплаквания, оптималният и разумен хранителен режим в съчетание с подходяща физическа активност, са ви достатъчни, за да поддържате здравословния си тонус на ниво.

 

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

4.7, 14 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Инозитол (витамин В8)

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.webmd.com
https://examine.com
http://www.pcosnutrition.com
https://selfhacked.com
https://en.wikipedia.org
http://www.bipolar-lives.com
http://us.myprotein.com
http://www.livestrong.com
https://bebrainfit.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиНовиниЛюбопитноПсихологияЛеченияЛайфстайлЗдравни съветиСъставкиБотаникаСпортИсторияСоциални грижиХранене при...СнимкиАлт. медицинаВидеоТестовеАнкетиИзследванияФизиологияИнтервютаЗаведенияОрганизацииКлинични пътекиНормативни актовеРецептиДиетиСпециалистиГеографияЛичностиНаправления в медицинатаХрани и ястияПроизводителиОткрития