Витамин В9 (фолиева киселина)
Водоразтворимият витамин В9 (фолиева киселина) е част от витамините от група В и е с важно физиологично значение за регулирането и нормалното протичане на редица процеси в организма.
Играе ключова роля за правилното функциониране на мозъчната дейност, усвояването на другите витамини от група В и хранителните вещества, хемопоезата, състоянието на кожата, косата, ноктите.
Важен е за нормалното развитие на плода и бременността като цяло, както и в следродилния период.
Препаратът е в списъка на основните и най-важни лекарства, необходими в здравната система според Световната здравна организация.
Открит е в периода между 1931 и 1943 година, първоначално изолиран чрез екстракция от спанак, като няколко години по-късно е синтезиран по химичен път.
Първоначално се установява лечебният му ефект по отношение на някои видове анемия, впоследствие се доказва важната му роля за нормалното протичане на бременността.
За първи път през 1960 година се установява връзката между фолиевия дефицит по време на бременност и развитието на дефекти на невралната тръба при новородените.
Името му произлиза от латинския термин за листо, тъй като витаминът се открива основно в растителни източници, главно зелено листни зеленчуци.
Химична структура
Фолиевата киселина съдържа птеридинов пръстен, свързан с парааминобензоена киселина и един или няколко глутаминови остатъка.
Тя е биологично неактивна, но нейните форми дихидрофолиева и тетрахидрофолиева киселина имат голяма биологична роля.
Функции
Основната функция на тетрахидрофолиевата киселина е пренос на едновъглеродни радикали (метилови, метиленови, метенилови, формилови или форминови групи), които са необходими за синтезата на глицин, серин, холин, пуринови нуклеотиди, както и за ресинтезата на метионин.
Фолиевата киселина е есенциална за синтезата на РНК и ДНК, което определя нейната основна роля в процесите на растеж, развитие и репродукция на всички клетки в организма, особено за еритроцитите.
Субстанцията участва в продукцията на невротрансмитери, като например допамин и серотонин, както и в регулирането на хемопоетичните органи. Действа благоприятно върху черния дроб и червата, като подпомага извършването на техните основни функции.
Подробна информация за биологичните функции на витамина може да прочетете в раздел Физиология:
»Физиологично значение на фолиевата киселина
Източници на фолиева киселина
Фолиевата киселина частично се синтезира от чревната микрофлора, но необходимите количества за човек се набавят изцяло от хранителния режим.
Основните източници на витамин В9 са следните:
- бобови и зърнени култури: фасул, боб, леща, нахут, овес, трици, елда
- зеленчуци, особено спанак, маруля, броколи, коприва, карфиол, аспержи, цвекло
- плодове, главно банани, авокадо, портокали, пъпеш, фурми, манго
- ядки
- хляб
- животински източници: черен дроб, пилешко месо, риба, мляко и млечни продукти
Съхранението и обработката на продуктите води до намаление на съдържанието на фолиева киселина в тях, като може да достигне до 90 % по-малко количество от първоначалното. По тази причина се препоръчва минимална топлинна обработка на продуктите с растителен произход.
Важното физиологично значение на витамин В9 е причина в много страни различни хранителни продукти да се обогатяват допълнително с фолиева киселина.
Резорбцията на витамина в тънкото черво е добра, като се усвояват около 50 % от приетите количества.
Резорбцията е оптимална при киселинност в рамките на pH 5,5 до 6, като повишението на pH води до намаление на усвояването.
Необходима дневна доза
Необходимите дневни нужди варират в зависимост от възрастта:
- кърмачета: 80 микрограма
- деца до 3 години: 150 микрограма
- деца до 8 години: 200 микрограма
- деца от 9 до 13 години: 300 микрограма
- деца над 14 години и възрастни: 400 микрограма
- бременни жени: 600 микрограма
- в периода на лактация: 500 микрограма
Фолиевата киселина в лечението и профилактиката на заболявания
Витамин В9 (фолиева киселина) се използва за профилактика или лечение (основно или допълнително) на редица състояния, като например:
- мегалобластна анемия: препаратът се използва в комбинация с витамин В12
- заболявания на гастроинтестиналния тракт: болест на Крон, ентерити, диария
- сърдечно-съдови заболявания: витаминът профилактира срещу развитието на кардиоваскуларни инциденти и болести, главно посредством действието му върху хомоцистеина
- забавя прогресията на свързаната с възрастта загуба на слуха
- значително понижение на риска от развитие на свързана с възрастта макулна дегенерация при едновременна употреба с пиридоксин и витамин В12
- депресия, раздразнителност, неспокойствие
- някои дерматологични състояния: тъй като съдейства за производството на епителните клетки, препаратът е особено подходящ като допълнителна терапия при дерматит, себорея, косопад
- профилактира срещу развитието на някои форми на рак, главно рак на дебелото черво, карцином на млечната жлеза, рак на маточната шийка, на панкреаса, стомашен карцином чрез диета, богата на фолиева киселин
- при химиотерапия с метотрексат и други антифолати, които водят до изразен дефицит на субстанцията
- подобряване на плодовитостта при мъжете и жените: спомага за оптималното протичане на сперматогенезата и овогенезата
- профилактика на spina bifida и други увреждания в нормалното изграждане на невралната тръба при плода
- намалява риска от спонтанен аборт
Дефицит на витамин В9
Поради високото съдържание на витамина в голяма част от храните с растителен произход сравнително рядко се развива недостатъчност на субстанцията при правилен хранителен режим.
Определени фактори водят до значително намаление на витамина в продуктите или до намалено усвояване от организма, което често става причина за фолиева недостатъчност.
Такива фактори са тютюнопушенето и редовната алкохолна консумация, приемът на определени медикаменти (Н2 блокери, инхибитори на протонната помпа, сулфонамиди), термичната обработка на храната, нездравословното хранене, възпалителни заболявания на интестиналния тракт.
Дефицитът на витамин В9 (фолиева киселина) има полиморфни клинични прояви, като често се наблюдават някои от следните симптоми:
- депресивни епизоди, понижено настроение, раздразнителност, апатия
- повишена уморяемост
- афти, гингивит и възпалителни процеси в устната кухина
- намален апетит, коремен дискомфорт, диария
- анемия
- побеляване на косата и изразен косопад
- промени по кожата, себорея, загуба на пигментация
- трудно забременяване, чести спонтанни аборти
За определяне на наличен дефицит на витамина е необходимо провеждане на изследване на фолиева киселина (витамин В9).
Възможни нежелани ефекти
При прием на многократно по-високи дози е възможно развитие на различни по тежест нежелани ефекти.
При продължителна ежедневна употреба на повече от хиляда микрограма се наблюдават проблеми със съня, стомашен дискомфорт, дерматологични прояви, гадене, загуба на апетит, неврологична симптоматика.
Лекарствени взаимодействия
Едновременната употреба с някои медикаменти може да доведе до нежелани лекарствени взаимодействия:
- тетрациклини: наблюдава се намаление на ефекта на антибиотика
- фенитоин: налице е повишен риск от припадъци
- пириметамин: препаратът се използва за лечение на малария, като едновременната употреба с фолиева киселина намалява активността му
- повишена токсичност при употреба по време на химиотерапия с флуороурацил или капецитабин
Редица медикаменти намаляват резорбцията и метаболизма на витамина в организма, съответно неговите ефекти, като при употребата им се препоръчва допълнителен прием на витамин В9.
Такива са антиацидните средства, секвестрантите на жлъчни киселини, нестероидните противовъзпалителни средства, метотрексат, някои антибиотици.
Изображения: freepik.com
Заболявания, при които се прилага лечението Витамин В9 (фолиева киселина)
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ОСТРОВИТ ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ таблетки * 90
ПЕДИАКИД ЖЕЛЯЗО + ВИТАМИН B сироп 125 мл
ПРАНАРОМ ПРАНАКАПС ОМЕГА 3 Q10 капсули * 120
Безплатна доставка за България!КАЛИВИТА СУПЕР МЕГА 50 таблетки * 90
Безплатна доставка за България!ПРЕГНАКЕЪР ЗА КЪРМЕЩИ 56 таблетки + 28 капсули ВИТАБИОТИКС
ПРЕГНАКЕЪР ГЪМИ желирани таблетки * 60 ВИТАБИОТИКС
СТАТИЯТА е свързана към
- Лечение с храни и хранителни добавки
- Полезни витамини и минерали при анемия
- Изследване на хомоцистеин
- Сусам
- Витамини от група В (В-комплекс)
- Изследване на фолиева киселина (витамин В9)
- Леблебия, Нахут, Сланутък
- Ангелика, Лечебна пищялка, Ангеликово дърво, Градинска ангелика
- Консумацията на пащърнак е препоръчителна по време на бременност
- Физиологично значение на фолиевата киселина
- Подобряване на психичното здраве: добавки и хранене
Коментари към Витамин В9 (фолиева киселина)