Изследване на фолиева киселина (витамин В9)
› В кои случаи се препоръчва провеждане на изследването?
› Необходима ли е предварителна подготовка?
› Метод на провеждане на изследването:
› Какво ще усещате по време на изследването?
› Има ли рискове от провеждане на изследването?
› Резултати от проведеното изследване:
› Кога не трябва да провеждате изследването?
Въведение
Чрез изследването на фолиева киселина (витамин В9) се определя количеството на този витамин в кръвта.
Фолиевата киселина (Folic acid), освен витамин В9, се нарича още витамин М, витамин Вс (или фолацин), птероил-L-глутаминова киселина и птероил-L-глутамат.
Организмът се нуждае от фолиева киселина за производството на червени кръвни клетки (еритроцити), бели кръвни клетки (левкоцити) и тромбоцити, както и за нормалното им узряване.
Витамин В9 е от голямо значение и за:
- нормалното развитие на плода (фетус);
- възстановяване на увредени тъкани и клетки;
- синтез на ДНК;
Тъй като витамин В9 не се произвежда от организма, той трябва да се набавя с храната.
Фолиевата киселина се съдържа в храни като черен дроб, цитрусови плодове, тъмнозелени листни зеленчуци (спанак), пълнозърнести храни, бобови храни, мляко и други.Изображение: www.freepik.com
Нивата на фолиева киселина могат да бъдат измерени както в течната част на кръвта (плазма), така и в червените кръвни клетки (еритроцити).
Плазмените стойности на фолиевата киселина отразяват хранителния режим на човек и показват краткосрочните промени в стойностите на фолиевата киселина.
Тъй като червените кръвни клетки съхраняват 95% от фолатите в организма, тестовете за изследване на нивото на фолати в еритроцитите могат да бъдат използвани като допълнение или вместо стандартния тест за плазмените нива на фолиева киселина.
Нивата на фолати в еритроцитите се повлияват в значително по-малка степен от промените в режима на хранене.
Те отразяват осреднената по време стойност на фолиева киселина, поради което дават по-добра представа за съдържанието на фолиева киселина в тъканите, отколкото плазмените стойности на витамин В9.
Някои специалисти смятат, че тестът за фолати в еритроцитите е по-добър показател за дългосрочно проследяване и има по-голямо клинично значение.
Изображение: www.freepik.com
Жените, които са бременни или планират да забременеят, се нуждаят от по-големи количества фолиева киселина за нормалното развитие на плода.
При жените, които не приемат достатъчно количество фолиева киселина преди и по време на бременността, има по-голям риск от раждането на дете с вродени дефекти, като например заешка устна, вълча уста или дефекти на невралната тръба като спина бифида (spina bifida).
Недостигът на фолиева киселина може да доведе до определен вид анемия, наречена мегалобластна анемия.
Препоръчителният дневен прием на фолиева киселина е 200-400 mcg (микрограма) на ден, като при бременни и кърмещи жени е по-висок — 500-800 mcg дневно.
В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването
Изследване на витамин В9 (фолиева киселина) се назначава в различни случаи, включително:
- Установяване причината за анемия:
Пълната кръвна картина (ПКК) и кръвната натривка показват ниски стойности на червените кръвни клети (еритроцити) и наличието на уголемени еритроцити).
Изследването за фолиева киселина често се прави заедно с изследване на витамин В12, тъй като липсата на някой от тези витамини може да е причина за анемия;
- Оценка на общото здравословно и нутритивно състояние (хранителен статус) при лица с признаци и симптоми на малнутриция (недохранване) или проблеми с усвояването на хранителните вещества (малабсорбция).
Това може да включва хора със заболяване на черния дроб, алкохолизъм, рак на стомаха или пациенти със синдроми на малабсорбция като:
- цьолиакия;
- възпалително заболяване на червата;
- кистозна фиброза;
- Проследяване ефективността на лечението при дефицит на фолиева киселина;
- Профилактична проверка на това дали бременната има достатъчно количество витамин В9 в организма, което ще позволи нормалното развитие на плода и ще предотврати появата на вродени дефекти;
- При наличието на признаци и симптоми на тежък дефицит (по-слабо изразеният дефицит обикновено не причинява никакви симптоми) на фолиева киселина(могат да се изследват едновременно и стойностите на витамин В12), включително:
- диария;
- световъртеж;
- умора, мускулна слабост;
- загуба на апетит;
- бледа кожа;
- ускорена сърдечна дейност, неравномерен пулс;
- задух;
- възпаление на устната кухина и езика;
- изтръпване, скованост и/или чувство за парене на горните и долните крайници (заедно с дефицит на витамин В12);
- Оценка на пациент с променено психическо състояние или други проблеми в поведението, особено в старческа възраст (например обърканост, разсеяност, параноя);
Изображение: www.freepik.com
Необходима ли е предварителна подготовка
При изследването на фолиева киселина не трябва да приемате храна или течности (с изключение на вода) в продължение на 8 до 10 часа преди теста.
Тъй като някои лекарства могат да повлияят резултатите от теста, трябва да информирате лекуващия си лекар, ако приемате някакви медикаменти или добавки.
Не е необходима подготовка преди теста за изследване на нивото на фолати в еритроцитите.
Метод на провеждане на изследването
За изследване на фолиева киселина (витамин В9) е необходимо да се вземе кръв от ръката.
Подробна информация за вземането на кръв от медицински специалист ще намерите при:
Какво ще усещате по време на изследването
Подробна информация за това, което ще усетите по време на вземането на кръв, ще намерите при:
Има ли рискове от провеждането на изследването
Подробности относно рисковете, които съществуват при вземането кръв, ще намерите при:
Резултати от проведеното изследване
При изследването на фолиева киселина (витамин В9) се определя количеството на фолиева киселина в кръвта, което се използва предимно при диагностицирането на мегалобластна анемия.
Нормалните стойности на фолиева киселина могат да варират между различните лаборатории.
Изображение: www.freepik.com
Нормални стойности:
- Референтните стойности на фолиева киселина в течната част на кръвта (кръвната плазма) варират според възрастта:
ng/ml — нанограма за милилитър
nmol/l — наномола на литър
- Стойностите на фолатите в червените кръвни клетки (еритроцити) също варират според възрастта:
Отклонения от нормата:
Повишени нива на фолиева киселина:
- При прием на:
- храни, богати на фолиева киселина;
- витамини;
- медикаменти, съдържащи фолиева киселина;
Приемът на по-голямо количество витамин В9, отколкото са нуждите на организма, не предизвиква проблеми.
- При дефицит на витамин В12:
Телесните клетки се нуждаят от витамин В12, за да утилизират (усвоят) фолиевата киселина.
Това означава, че ако нивата на витамин В12 са много ниски, фолиевата киселина не може да се усвои от клетките и се натрупва в кръвта.
Изследването на фолиева киселина обаче не е надежден начин за диагностициране на дефицит на витамин В12.
Ниски стойности на фолиева киселина:
- При недостатъчен прием на фолиева киселина с храната;
- Алкохолна зависимост;
- Напреднала възраст;
- Прием на някои медикаменти;
- Разстройства на храненето (например анорексия нервоза);
- Проблем с абсорбцията или усвояването на фолиевата киселина в организма, като например:
- недостиг на витамин С;
- чернодробно заболяване;
- цьолиакия;
- болест на Крон (Crohn);
Ниското съдържание на фолиева киселина в организма може да има сериозни последици при определени групи, като например:
- бременни жени — те се нуждаят от по-големи количества витамин В9 за нормалното развитие на плода;
- пациентите с хемолитична анемия се нуждаят от повече фолиева киселина, която е необходима за образуването на еритроцити;
- при наличие на определени състояния, например бъбречна недостатъчност и някои видове рак, фолиевата киселина се изразходва по-бързо от организма;
Кога не трябва да провеждате изследването
Факторите, които биха могли да възпрепятстват провеждането на това изследване или могат да доведат до неточни резултати, включват:
- Прием на медикаменти, които могат да повлияят нивата на фолиева киселина:
Информирайте Вашия лекар за всички лекарства, които приемате.
- Прекомерна употреба на алкохол;
- Състояния като витамин В12-недоимъчна анемия (фалшиво повишени стойности) и желязодефицитна анемия (фалшиво понижени стойности);
Заглавно изображение: www.freepik.com
Коментари към Изследване на фолиева киселина (витамин В9)