Леблебия, Нахут, Сланутък
Нахут (Cicer arietinum) представлява храстовидно растение от семейство Бобови (Fabaceae). Той е една от най-рано култивираните от човека култури. Нарича се още леблебия, сланутък.
Устройство на нахут
Изправено растение достигащо на височина 100 см, с прости и разклонени стъбла. Нахутът има осева коренова система с един главен корен (проникващ на дълбочина 80-100 см в почвата) и странични разклонения. По корените се образуват грудки, благодарение на азотфиксиращите бактерии. Листата са тънкоперести с елипсовидна или обратно яйцевидна форма с назъбена периферия и са покрити с власинки.
Цветовете имат 10 тичинки, 1 плодник и 5 венчелистчета оцветени в бяло, розово, розово-червено, виолетово или синьо. Отделният цвят е разположен на тънка дълга дръжка. Плодът е боб с ромбовидна или овална форма, като на върха има шипче. Едно бобче има 1-2 семена.
Изображение: Forest & Kim Starr, CC BY 3.0 US, via Wikimedia Commons; Forest & Kim Starr, CC BY 3.0 US, via Wikimedia Commons
Разпространение на леблебия
Нахутът има две родини Африка (Абисиния) и Азия (Индия и Таджикистан). Отглежда се най-вече в Турция, Северна Африка, Мексико, Афганистан, Индия, Пакистан и Испания. Растението има два основни вида: "деси"- дава малки и тъмни бобчета, с груба повърхност и се култивира основно в Индия, Мексико, Етиопия и Иран и "кабули" с по-големи и светлобежови зърна с гладка повърхност.
Използваема част на леблебия
Употребяват се плодовете, листата и стъблата на нахута.
Химичен състав на леблебия
Плодовете на растението съдържат лецитин, витамин Е, В1, В2, В6, В9, РР, А, С, минерални вещества - калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий, цинк, мед, манган, селен. Жлезните секрети включват ябълчна и оксалова киселина.
Лечебни свойства и приложение на леблебия
Свойства на нахут
- диуретично;
- лаксативно;
- противогъбично;
- противовъзпалително;
- предизвикващо менструация;
- спомагащо храносмилането;
- отхрачващо.
Някои състояния и заболявания, при които се използва нахут
- анемия;
- полипи на колона;
- диабет;
- висок холестерол;
- лоша циркулация на кръвта;
- недохранване;
- увеличение на далака;
- анорексия;
- констипация;
- треска;
- камъни в бъбреците;
- остеопороза;
- импотенция;
- пърхот;
- бронхит;
- херпес;
- затлъстяване;
- повръщане;
- болести на кожата.
Изображение: Forest & Kim Starr, CC BY 3.0 US, via Wikimedia Commons
Нахутът е изключителен източник на някои кардиопротективни хранителни вещества. Множество епидемиологични и клинични проучвания показват, че фибрите в леблебията помагат за понижаване на холестерола, съответно намаляване на риска от развитието на коронарна болест. Фолиевата киселина в нея контролира високите нива на хомоцистеин, който е друг известен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания. Леблебията съдържа минералите цинк и мед в големи количества. Тези две вещества са от съществено значение за развитието и функцията на имунните клетки.
Това бобово растение се бори и срещу излишните килограми, тъй като съдържа множество фибри и протеини, които дават чувство за ситост.
Леблебията е полезна за храносмилателния тракт. Изследвания показват, че хранителен режим богат на нахут може да подобри общото здраве на червата чрез подпомагане на движението на хранителните маси през тях и предотвратявайки запек.
Нахутът е препоръчителна храна при анемия, поради високото съдържание на желязо в него.
Растението намалява риска от появата на някои видове рак. Когато полезните микроорганизми в червата ферментират фибрите на нахута се получава метаболит - бутират, който е мастна киселина. Той от своя страна потиска пролиферацията и предизвиква апоптоза (самоунищожение) на раковите клетки. Освен това бета-ситостерола, основния фиростерол на леблебията е показно, че намалява туморите на дебелото черво.
Нахутът от векове е признат за афродизиак при двата пола.
Нахут в кулинарията
Изображение: Hannahdownes, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Нахутът е използван широко в Азия, Близкия Изток, Северна Африка, Южна Америка и Средиземноморието. От него се приготвят супи, фалафели, яхнии, салати, предястия. Едни от световноизвестните ястия приготвени от нахут са арабския хумус (смачкан нахут с тахан и зехтин) и индийското къри с растението channa masala. От леблебията се прави и напитка, доближаваща се до вкуса на кафето, но без съдържание на кофеин.
Нахутът като храна за животните
Това растение се използва за фураж и е добър източник на протеини и микроелементи за животните.
Важно!
Нахутът има високо съдържание на пурини. Повишената консумация на леблебия води до образуване на по-високо количество пикочна киселина в организма. Поради тази причина за хора, страдащи от подагра е препоръчително да се въздържат от прекомерна употреба на нахут!
Изображение: Judgefloro, CC0, via Wikimedia Commons
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
ХЕПАТЕРА капсули * 30
ПРАНАРОМ ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ПАЧУЛИ 5 мл
БРОШ КОРЕНИ 30 гр. ФИТО КОНСУЛТ
АРОМА ЛАЙФ ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ РЕЗЕНЕ 10 мл.
БИОХЕРБА ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ КЕДЪР 10 мл
ХЕЛТ АГЕЙН ВЕНУС ФОРТЕ 120 г
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Група Еудикоти (Eudicots)
- Клон Розиди (Rosids)
- Разред Fabales
- Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови)
- Диета №7 - при остър нефрит
- Диета № 9 - при диабет
- Камъни в бъбреците
- Диабет
- д-р Ведат Ведатов Сабриев
- Регулация на слюноотделянето
- Основни процеси на уринообразуване
- Разграждане на белтъци
- д-р Ирeна Асенова
- Полезни ли са лимоните за хората с диабет
Коментари към Леблебия, Нахут, Сланутък