Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Asterales Сем. Asteraceae (Compositae, Сложноцветни) Жълт смил

Жълт смил

Сем. Asteraceae (Compositae, Сложноцветни)

Жълт смил - изображение

Жълт смил: Многогодишно сивозелено до сребристосиво, влакнесто тревисто растение. Стъблата са прави или възходящи, високи до 30 см., разклонени само в зоната на съцветията. Листата са последователни, приседнали, линейно ланцетни, 2—6 см. дълги, целокрайни, заострени. Цветните кошнички са кълбовидни, 5—6 мм. в диаметър, с лимоненожълта до зластистожълта обвивка от сухи, лъскави, керемидообразно наредени листчета. Всички цветове са тръбести, оранжеви. Цъфти юни— септември.

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:

Среща се по песъчливи, каменисти и тревисти места.

ИЗПОЛЗВАЕМИ ЧАСТИ:

Използват се цветните кошнички (Inflorescentia Helichrysi arenarii, Flores Helichrysi arenarii, Flores Stoechados citrini).

ХИМИЧЕН СЪСТАВ:

Съдържа флавоноиди от различен тип:

  • флавоноли;
  • флавони;
  • флаванони;
  • халкони.

С най-голямо значение за лечебното действие са халконът изосалипурпозид; гликозидът на флаванона нарингенин, гликозидите на апигенина и кемпферола. С биологична активност са и уста¬новените в дрогата фталиди, кумарини, стероли, етерично масло, инозитол, каротеноиди и др.

ДЕЙСТВИЕ:

  • жлъчегонно;
  • апетитовъзбуждащо;
  • пикочогонно.

ПРИЛОЖЕНИЕ:

Цветовете на жълтия смил намират приложение при заболявания на черния дроб, жлъчните пътища и отделителната система. Предписват се пре­димно при възпаление на жлъчните пътища с жълтеница, камъни и пясък в жлъчния мехур, възпаление на бъбреците и пикочния мехур, смущения в уринирането, отоци, ревматизъм, невралгия, импотентност, ишиас, ниско артериално налягане, някои кожни болести и др. Доказана е способността на извлеците от цветовете на жълтия смил да сти­мулират секрецията на жлъчка, стомашен и панкреатичен сок, да засилват тонуса на жлъчния мехур и да увеличават отделянето на урината. Едновременно с това при болните от жълтеница се наблюдава спиране на повръщането и гаденето, облекчаване на болките, изхвърляне на задържаните газове, намаляване на жълтото оцветяване на кожата и лигавиците.

НАЧИН НА УПОТРЕБА:

Използват се чай, отвари, запарки от цветовете на жъл­тия смил. Предписва се например запарка, приготвена от една супена лъжица билка, накисната за 1 час в 1/2 л. вряща вода. Пие се по 1 кафена чашка, преди ядене. В някои страни има препарати, приготвени от действащите вещества на растението. Те са слабо токсични, но при продължителна употреба могат да предизвикат жлъ­чен застой в черния дроб и да смутят храносмилането, като затруднят изпразването на стомаха и червата.

Още по темата:

3.1, 9 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЗдравни съветиЛеченияАлт. медицинаКлинични пътекиЛюбопитноИзследванияНовиниХранене при...СнимкиСпортИсторияЛайфстайлЗдравни проблемиЗаболявания (МКБ)ИнтервютаДиетиСпециалистиПатологияФизиологияВидеоОрганизацииНаучни публикацииЗаведенияНормативни актове