Начало Медицинска енциклопедия Лечения Лечение при ишиас Лечебни практики при заболявания

Лечение при ишиас

Лечение при ишиас - изображение

Болката в кръста, с типичното за нея прокрадване през седалището към коляното, е един от най-често срещаните поводи за търсене на медицинска помощ и отбиване до най-близката аптека за обезболяващи. А една от най-честите причини за наличие на болка в кръста е възпалението на седалищния нерв, по-известно сред населението като ишиас.

Приблизително всеки четири от десет човека в даден момент от живота си ще се сблъскат с това състояние според различните статистически проучвания.

Високата честота и многобройните фактори и причини, отключващи болковия синдром при ишиас, са причина за повишения интерес към състоянието и разработването на ефективни конвенционални и алтернативни методи за лечение при ишиас.

В масовия случай не се налага медицинска намеса (особено когато пациентите са се сблъсквали със състоянието и преди), но неправилният терапевтичен подход и самолечението крият редица рискове и опасност от хронифициране на състоянието, усложнения и дългосрочни последици.

Ишиас: същност, причини, симптоми

Седалищният нерв (n. ischiadicus) е най-дългият и с най-голям диаметър нерв в човешкото тяло, който се образува от влакната на четвърти и пети поясен нерв и първи, втори и трети кръстцов нерв.

Подробна информация за анатомичните особености, топографски данни и клонове на седалищния нерв може да намерите в раздел Анатомия:

Възпаление на нерва се развива обикновено в резултат от неговото притискане, дразнене или травмиране от директни и индиректни фактори.

Дискова хернияНай-честата причина за ишиас е дисковата херния (при около две трети от пациентите). Гръбначният стълб е изграден от прешлени, нерви и дискове (наричат се още междупрешленни или интервертебрални дискове), като последните от своя страна са изградени от фиброзна обвивка и пулпозно ядро.

Основната функция на дисковете е да осигуряват подвижност и гъвкавост на гръбнака, да предпазват от прешленно триене и сътресения на гръбначния стълб.

При хернииране на диск в поясната област се получава изтласкване от неговото място и създаване на напрежение върху седалищния нерв. Притискането на нерва води до характерните клинични прояви.

Други възможни причини за ишиас включват:

 • стеноза (стеснение) на гръбначния канал
 • дегенеративни промени в структурите на гръбначния стълб
 • травма на гърба, таза, долните крайници
 • някои инфекциозни заболявания, особено с причинители представителите на херпесните вируси
 • подагра: натрупване на урати в разположени в близост структури
 • спондилоза
 • остеохондроза
 • притискане от разположени в близост туморни образувания
 • артериална и венозна тромбоза
 • бременност: третият триместър от бременността може да се съпровожда от ишиас във връзка с увеличените размери на матката, която започва да притиска структурите в таза, както и движенията на плода, като болките може да продължат до три месеца след раждане
 • токсични въздействия с живак, арсен и други
 • синдром на cauda equina: рядко срещано състояние, но с изключително сериозно протичане и риск от парализа и инвалидизация

Причини и рискови фактори

Рисковите фактори, които значително увеличават опасността от развитие на възпаление на седалищния нерв, са следните:

 • възраст: най-често оплакванията са налице във възрастта между 30 и 50 години
 • затлъстяване: излишните килограми, особено концентрирани в областта на корема, увеличават натоварването на гръбначния стълб
 • заседнал начин на живот и обездвижване: слабата мускулна система увеличава натоварването върху гръбначния стълб
 • афинитет към високите токчета: повишава се натоварването на кръста и напрежението в поясната област
 • професионални фактори: продължително натоварване на кръста, неправилна поза на стоеж, вдигане на тежко, резки движения
 • захарен диабет: с напредване на болестта се увеличава рискът от невродегенеративни изменения
 • продължително охлаждане на поясната област: рискът нараства с увеличаване на температурите и пребиваване на течение, което води до преохлаждане и в комбинация с тежко натоварване може да резултира в ишиас

Преглеждайки рисковите фактори и причините за развитие на възпаление на седалищния нерв става ясно защо честотата на състоянието е толкова висока. Всеки може да разпознае себе си в поне два от посочените фактора и причини, особено като се има предвид епидемията от затлъстяване, модерния заседнал начин на живот, неправилната стойка (особено рискови са работещите по цял ден в седнало положение) и нарастващата честота на захарния диабет.

Характерни симптоми при възпаление на седалищния нерв (ишиас)

Ход на болкатаКлиничната картина при това състояние е типична и включва болка с различна сила и интензивност, започваща от кръста и разпространяваща се към седалището, често и по дължината на крака, а в определени случаи и към слабините.

В повечето случаи болката е едностранна, като нейната сила варира от лек дискомфорт, отминаващ бързо при прием дори на ниска доза обезболяващи медикаменти до тежка, непоносима болка, причиняваща екстремен дискомфорт и оприличавана от някои като удар от електрошок.

Болката се засилва при продължителен стоеж, неправилна стойка, кихане, кашляне, вдигане на тежести, наклоняване тялото напред (навеждане с помощта на кръста, а не посредством сгъване в колянната става), също и при извиване, усукване на тялото.

Болката се разпространява от горе надолу (от поясната област към ходилата), като може да се съпровожда с някои от следните прояви:

 • мравучкане, изтръпване на засегнатата зона
 • загуба на усещане на съответния участък
 • скованост
 • усещане за парене
 • намалена двигателна функция
 • мускулна слабост до атрофия
 • възможно е леко повишение на температурата, до 38 градуса по Целзий, в резултат от възпалителната реакция
 • чести позиви за уриниране и дефекация
 • общо неразположение

Алармиращи симптоми, които трябва да ви отведат своевременно до лекарския кабинет, са острата, внезапна, непоносима болка, пълната загуба за усещане на засегнатия участък, силно ограничение на функционалната активност, ретенция (незадържане) на урина и фекални маси, а също така и поява на болката след травматичен момент (например след пътнотранспортно произшествие, падане по стълби и други).

Подробна информация за състоянието може да намерите в раздел Заболявания:

Диагностицирането на състоянието при голям процент от пациентите се основава на:

 • характерни клинични симптоми: анамнеза за типичната едностранна болка с характерна ирадиация, наличието на подлежащи рискови фактори
 • данни от физикалните изследвания: изследване на двигателни функции (активни и пасивни движения, походка, координация), изследване на физиологични и патологични рефлекси, изследване на сетивността. Подробна информация за различните физикални методи и тестове може да намерите в раздел Медицински изследвания (Неврологичен статус)
 • образни методи на изследване: рентгенография, компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс

Какво е лечението при ишиас

Лечение при ишиас

Терапията при възпаление на седалищния нерв е комплексна, като се прилага индивидуален подход при всеки конкретен пациент съобразно тежестта на проявите му и причините за възникване на състоянието.

Най-общо терапията бива медикаментозна, немедикаментозна и хирургична. Медикаментозната терапия (локална и обща) включва приложение на различни медикаменти за облекчаване на болковия синдром, ограничаване на възпалението и ускоряване на оздравителния процес, докато немедикаментозните методи на лечение са многобройни и включват разнообразни техники от йога и масаж до народни илачи и билки с доказана във времето ефективност.

Допълнително терапията може да бъде разделена на локална (върху засегнатото място) и обща (прием на медикаменти перорално или парентерално).

Често се прилагат комбинирани методи, включващи локален и общ прием на медикаменти и различни немедикаментозни техники с цел бързо повлияване на симптоматиката.

Хирургичното лечение се прилага при определени пациенти, по строги показания.

Обезболяващи медикаменти

Медикаментозно лечение при ишиас

Най-често, особено при остър пристъп, се използват добре познатите на всички обезболяващи средства.

Аптечните мрежи предлагат огромно разнообразие от препарати от различни фармакологични групи, като може да ги намерите под различни лекарствени форми, като таблетки, капсули, прах за разтваряне, таблетки или прах за приложение под езика, също така и под формата на препарати за локална употреба, като гел, крем, маз, съдържащи различни концентрации от обезболяващите средства.

При остър пристъп най-често се прилагат многобройните представители на групата на нестероидните противовъзпалителни средства, каквито са например:

Всички те имат аналгетичен (обезболяващ), противовъзпалителен и антипиретичен (температуропонижаващ) ефект, изразени в различна степен, като само при парацетамол противовъзпалителният ефект е по-слабо представен.

От изключително значение е да спазвате означените препоръчителни дневни дози, поради риск от предозиране и токсични реакции.

Внимавайте при прием на един и същ медикамент, вплетен в състава на отделните препарати, като риск крие и самоцелното комбиниране на отделни представители от групата, тъй като това значимо повишава риска от нежелани ефекти.

Болката ни кара смело да поглъщаме хапчетата с цели шепи, но трябва да сте изключително внимателни, тъй като всички тези препарати крият рискове и не са подходящи за всички пациенти. Съществен фактор, повлияващ ефективността от избраната медикаментозна терапия, са индивидуалната чувствителност и поносимост, наличието на подлежащи заболявания, прием на други медикаменти.

Нестероидните противовъзпалителни средства като цяло повлияват неблагоприятно стомашно-чревния тракт и може да се окаже истинско предизвикателство да намерите подходящия медикамент в случай, че страдате от гастрит, язвена болест, чернодробни увреждания.

Препаратите се отличават с бързо настъпващ ефект, поради което се превръщат в предпочитани обезболяващи средства за голям процент от пациентите, но честата им употреба крие съществени рискове и може да нанесе по-големи щети, отколкото е облекчила.

Най-същественият риск е по отношение на стомашното дразнене и нарастване на риска от развитие на язвена болест, но рискове крие и съвместната им употреба с други медикаменти (аспирин, диуретици, медикаменти, използвани за лечение на високо кръвно, антидепресанти).

Приемът на гладно в повечето случаи води до по-бърз ефект, но същевременно създава благодатни условия за увреда на стомашната лигавица.

Подберете правилния медикамент

Не се препоръчва едновременна употреба с определени храни и напитки (например сок от грейпфрут, съдържащи кофеин храни и напитки, газирани напитки), а едновременната употреба с алкохол ви приближава няколко крачки по-близо до токсичните прояви.

Полезна информация може да намерите на:

В случай, че не сте сигурни кой медикамент да предпочетете, се консултирайте с вашия лекар или фармацевт.

За намаляване на рисковете, свързани със самолечението, се препоръчва да посетите съответния специалист (личен лекар, невролог, ревматолог) и след потвърждаване на диагнозата, той ще назначи най-подходящата за вашето състояние (според тежестта на симптомите, давността им, наличието на подлежащи рискови фактори) терапевтична схема.

Продължителността на терапията при отделните пациенти е различна, като варира между 5 и 15 дни в масовия случай.

Често в острия период се прилагат и витаминни добавки, като с особено високи значение са витамин В1 и витамин В6, обикновено в комбинация с други витамини, аминокиселини, минерали.

При персистиране на проявите или хронифициране на процеса в зависимост от състоянието на болните, може да се приложат някои от следните групи медикаменти:

 • опиоидни аналгетици (трамадол, кодеин): използват се при силна, непоносима болка, тъй като имат изразен обезболяващ ефект, но основният им недостатък е рискът от развитие на зависимост, поради което се прилагат за кратък период от време задължително под медицински контрол
 • мускулни релаксанти (баклофен, тизанидин, толперизон): ефективно се прилагат в случаите, при които симптомите се дължат на мускулни спазми, като дозата и продължителността на терапията се определят от лекар в зависимост от тежестта на състоянието
 • трициклични антидепресанти (амитриптилин): различни проучвания в областта показват ефективност на препарата при определени пациенти, тъй като води до намаляване на нервното дразнене
 • антиконвулсивни средства (габапентин, прегабалин): освен при епилепсия тези медикаменти намират приложение и в терапията на така наречената невропатна болка в резултат от увреждания на нервите с различна етиология (захарен диабет, херпес зостер)
 • кортикостероиди (дексаметазон, бетаметазон, метилпреднизолон, преднизолон): медикаментите притежават изразен противовъзпалителен ефект и са особено ефективни при епидурално приложение за облекчаване симптомите на ишиас, но с тяхната употреба не бива да се прекалява, тъй като крият риск от сериозни нежелани ефекти с дългосрочни последици

Други медикаментозни средства при ишиас

Други методи на лечение при ишиас

В острия стадий може да спомогнете ефективността на медикаментозната терапия, прилагайки студени и топли компреси.

В първите един до два дни се препоръчва неколкократно приложение на студен компрес върху засегнатото място в продължение на около 20 минути, а следващите два дни може да прилагате топъл компрес, като много специалисти препоръчват контрастен душ или контрастни температури за стимулиране на кръвообращението и лимфния ток в областта и ускоряване на оздравителния процес.

Въпреки възприетите в миналото схващания, че при поява на въпросната болка е необходимо да се приковете към леглото и да не мърдате с дни, съвременната медицина е на противоположното мнение. С изключение на тежките форми, при които се препоръчва облекчен режим и покой през първите 48 часа, във всички останали случаи не се препоръчва обездвижване.

Необходимо е постоянно раздвижване под формата на разходки, леки упражнения, йога, пилатес.

Обездвижването и особено продължителното време в легнало положение (особено на твърде мека повърхност) може да влоши вашето състояние и да забави значително възстановяването.

След преминаването на острия стадий се препоръчва физиотерапия, като особено добри резултати са налице при приложение на електрофореза, магнитотерапия, ултразвукова терапия.

Различните методики на физиотерапията позволяват проникване в дълбочина на използваните медикаменти (обикновено обезболяващи и противовъзпалителни средства).

Облекчение на болката с масажМасажът с подходящи локални средства (нестероидни противовъзпалителни средства, магнезиево олио, билкови продукти и други) води до значително облекчаване състоянието на пациента.

Масажът подобрява кръвната и лимфната локална циркулация, съответно трофиката на подлежащите структури, като същевременно води до отделяне на ендорфини, действащи като естествени болкоуспокояващи.

Други алтернативни методи на лечение при ишиас, които могат да са ефективни при отделните пациенти, са:

 • йога: някои от упражненията подпомагат и подсилват мускулатурата в областта на кръста, облекчават болката, повишават прага на болката. Подробна информация може да намерите в раздел Спорт (Йога упражнения срещу хронични болки в кръста, 4 йога пози, които освобождават напрежението в гръбначния стълб)
 • акупунктура: при определени пациенти добри резултати се постигат с помощта на тази традиционна техника от китайската медицина, която се базира на стимулирането на определени точки по тялото с помощта на тънки, стерилни игли
 • акупресура: при тази техника вместо игли се упражнява натиск върху определени точки от тялото, като методът спомага за справяне с хроничната болка и може да се окаже добра алтернатива при пациенти с персистираща болка
 • хиропрактика: въпреки липсата на задълбочени изследвания и доказателства за благотворния ефект на тази методика при пациенти с ишиас, при много се наблюдава облекчаване на болката, подобряване на подвижността и възстановяване на функционалната активност след редовно приложение
 • когнитивно-поведенческа терапия: при определени пациенти методът е ефективен за справяне с хроничната болка, като принципите на терапията се основават на взаимовръзката и взаимодействието между мислите, емоциите, физичните усещания и поведението, обяснявайки редица симптоми с наличието на негативна нагласа у пациентите
 • биофийдбек: пациентите се обучават да контролират волево някои телесни функции (като например напрежението в мускулите) с помощта на специална апаратура, което е ефективно за справяне с хроничната болка
 • инжектиране на ботулинов токсин: в някои страни в Европа се прилага тази техника, като са необходими задълбочени проучвания с голям брой пациенти за доказване на благотворния ефект безопасност и дългосрочни последици на тази методика
 • използване на иглен апликатор: използва се електростимулация на болезнените точки, като в зависимост от тежестта на проявите се използват различни игли (изработени от алуминий, никел, цинк, мед)
 • билкови компреси: използват се екстракти от камфор, ментол, зеленоуста мида, мумио, конски кестен, прополис, арника, жълт кантарион, индийско орехче, лют червен пипер и други. Подробна информация може да намерите в раздел Алтернативна медицина (Ишиас - билки и алтернативни техники за облекчаване на болката)
 • хранителни добавки: превантивно се прилагат витамини от група В, антиоксиданти (витамин Е, витамин С), цинк, магнезий, дяволски нокът, кора от бяла върба и други
 • лечебен колан: турмалинов, магнитен или просто пристягащ за подобряване на трофиката и поддържане на стойката

Благоприятен ефект е налице и при приложение на лечебна гимнастика, като упражненията се съобразяват с индивидуалното здравословно състояние на пациента, възрастта му, наличието или липсата на болка, наличието на придружаващи заболявания.

Системното активно и под медицински контрол натоварване на опорно-двигателния апарат води до подсилване на мускулите, облекчаване на болковия синдром и намаляване на риска от следващ епизод.

При леките форми на възпаление на седалищния нерв можете сами в домашни условия да прилагате някои от упражненията. Подробна информация може да намерите в раздел Спорт:

Подходящи упражнения

Алтернативните методи на лечение при възпаление на седалищния нерв обикновено се прилагат като допълнителна терапия след медикаментозната или на фона на конвенционалното лечение.

За постигане на бързи и оптимални резултати се препоръчва комбиниране на различните методи в зависимост от състоянието на пациента.

Хирургично лечение при ишиас

По статистически данни приблизително един от 20 пациенти с прояви на ишиас в даден момент се оказва в операционната, като съвременните техники предлагат минимално инвазивни и щадящи процедури.

Хирургичното лечение е необходимо при липса на ефект от другите методи на терапия, при изключително тежко състояние на пациента и липса на противопоказания.

Най-често се прилага при ишиас в резултат от лумбална дискова херния, стеноза на гръбначния канал, туморни новообразувания в областта.

Най-често се извършват:

 • дискектомия: състои се в отстраняване на част от пролабиралия диск с цел облекчаване на упражняваното върху седалищния нерв напрежение. При микродискектомия интервенцията е минимално инвазивна и щадяща с висока ефективност при над 90 % от пациентите
 • ламинектомия: прилага се при стеснение на гръбначния канал и се състои в промяна на прешленната дъга с цел освобождаване на натиска, прилаган върху нерва
 • фузионна хирургия: прилага се само при определени групи пациенти и включва прикрепване на интервертебралния диск с помощта на костна присадка и метални държачи

Хирургичното лечение се назначава само по строги показания, тъй като крие известни рискове (като всяка хирургична интервенция) и е необходим особено внимателен подход при хронично болни пациенти (с диабет, сърдечно-съдови заболявания, бъбречни увреждания).

Хирургично лечение при ишиас

Полезни съвети:

 • спортувайте редовно: за намаляване на рисковете от развитие на ишиас е необходимо подсилване на мускулатурата в лумбалната зона
 • избягвайте тежкото натоварване на гръбначния стълб: вдигането на тежести без предварителна загрявка и подготовка, продължителната неправилна стойка са чести провокатори
 • избягвайте преохлаждането на лумбалната зона: пазете кръста си на топло, дори в горещото време, като трябва стриктно да се пазите от коварните течения
 • коригирайте стойката си: още от детска възраст е необходимо приучаване на правилна стойка с цел намаляване натоварването на гръбнака
 • поддържайте нормално тегло: рязкото наддаване на килограми може да се окаже провокиращ фактор във връзка с повишеното натоварване на гръбначния стълб
 • хранете се здравословно, при необходимост се консултирайте с вашия лекар за подходящи хранителни добавки (за подсилване на опорно-двигателния апарат)
 • не забравяйте да заредите личната си аптечка с обезболяващи средства (ибупрофен, диклофенак)

В случай на остра болка приложете студен компрес и легнете на твърда повърхност с възглавница, разположена под коленете.

В случай, че болката не отминава въпреки приема на обезболяващи, се консултирайте с вашия лекар, като имайте предвид, че най-вероятно ще ви попита следното:

На какво да обърнем внимание

 • Каква е болката: локализация, разпространение (към коляното, към слабините, към ходилата), интензитет (слаба, умерена, силна, остра, тъпа)
 • Повлиява ли се болката от определени движения и позиция на тялото?
 • Вдигате ли тежко? Стоите ли на течение? Прекарвате ли дълго време в една и съща позиция на тялото?
 • Какво самолечение сте провели до момента и какъв беше ефектът от него?

Възпалението на седалищния нерв причинява неприятен дискомфорт, който въпреки проведената терапия може да продължи до осем седмици.

Някои пациенти се повлияват по-бързо от приложеното лечение (в рамките на седем до десет дни), докато при други болката персистира със седмици.

Бързината на желания ефект се определя от етиологията на състоянието и причините довели до възпалението, своевременната терапия, както и индивидуалните особености на пациента.

 

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

5.0, 10 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://formulazdorovya.com
https://www.spine-health.com
http://www.webmd.com
http://www.emedicinehealth.com
http://www.mayoclinic.org
http://www.webmd.boots.com
http://www.ayzdorov.ru
http://zdravotvet.ru
http://medic.ymka.ru
http://www.medicinenet.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛеченияАлт. медицинаБотаникаКлинични пътекиИсторияЛюбопитноНовиниЗаболявания (МКБ)СнимкиСпортХранене при...ФизиологияОрганизацииЛайфстайлНормативни актовеИзследванияСпециалистиПатологияМикробиологияПсихологияЗаведенияСоциални грижиИнтервютаДиетиАнкетиГеографияЛичностиНаправления в медицината