Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти Здраве от природата Мумио - ценното лекарство от природата

Мумио - ценното лекарство от природата

Мумио - ценното лекарство от природата - изображение
 1. Мумио в миналото
 2. Състав на мумио
 3. Действие и употреба на мумио
 4. Употреба на мумио в спорта
 5. Мумио в народната медицина
 6. Противопоказания и мерки за безопасност

Мумио е универсален, естествено срещаш се биологичен регулатор, притежаващ широк спектър от ползи за здравето. Думата мумио произлиза от гръцката дума „mumia”, означаваща "запазено тяло". Това е естествено вещество, открито главно във високите планини (2000 - 5000 метра) на азиатските части на Русия и съседните райони (Казахстан, Киргизтан) под формата на смолисти отлагания в скални ниши. Може да се открие в някои труднодостъпни местности (скали и пещери), където образува наслагвания и висулки от цепнатините.

Съществуват няколко разновидности на мумио, с различен цвят:

 • „Златно мумио” е с червен цвят;
 • „Сребърно мумио” е с бял цвят;
 • „Медно мумио” е със син цвят;
 • „Метално мумио” е кафяво или черно. То е най-широко разпространено.

Мумио в миналото

Мумио е древно вещество, но дори и днес, тайните на неговия естествен произход не са напълно разкрити. Има данни, че е използвано в народната медицина на различни страни в продължение на почти 2 хиляди години. Съществуват много легенди и истории за мумио:

Древният учител и философ Аристотел е предложил първите процедури за тестване на веществото, както и смесването му с гроздов сок, мед и мляко.

Имам Абу Ханифа (699-767) е считан за един от най-важните ислямски учени на своето време. Последователите му са му дали титлата "Imaam al-Aadham", което означава „най-големият от имамите”. В творчеството си, Абу Ханифа съобщава, че пчелите запечатвали меда си с восък и го покриват отгоре с този черен материал, известен като мумио и, че това вещество е едно от най-ефективните средства срещу контузии и наранявания. След първоначалните писания на Абу Ханифа за силата на мумио, други негови последователи са се съгласили, че действително това вещество дава сила на цялото тяло, нормализира функцията на органите, укрепва половите органи, облекчава спазмите, лекува стомашни разстройства, проблеми с кръвта и подобрява заздравяването на костите.

В Русия, мумио се означава още като „скална сълза” и в продължение на години се е разглеждало като национално богатство на Русия.

Мумио е било използвано от елитните руски спортисти в продължение на почти четири десетилетия за увеличаване на мускулната маса и сила, както и за възстановителните способности на организма. В спорта мумио е ценен поради неговия тонизиращ и анаболен ефект върху физическите и умствените процеси.

В Русия, мумио е използвано и в подготовката на военните сили и космонавтите.

Състав на мумио

Мумио е изключително сложно вещество, състоящо се от органични и неорганични елементи. Представлява уникална комбинация от растителен екстракт, минерали, аминокиселини, естествени стероиди, терпиниоди, фосфолипиди и полифеноли.

Мумио съдържа следните макро- и микроелементи: калий, натрий, магнезий, желязо, цинк, мед, йод, манган, селен, фосфор, кобалт, никел, хром; органични киселини: аспаргинова киселина, глицин, лизин, фенилаланин, серин, тирозин, валин, глутамин, теремин; хуминова и фулвинова киселина (хумусни киселини), витамини: витамин В-комплекс, витамини А, В, С и Р; есенциални мастни киселини, силициев диоксид, сяра, пептиди и други.

Хуминовата и фулвиновата киселини, както и минералите и микроелементите са нужни за балансиране на физиологичните процеси в организма. Това дава надежда, че нови експерименти могат да открият още по-широко приложение на човечеството при лечение на много заболявания.

Мумио се формира, когато органичната материя влиза в контакт с фулвиновата киселина, която по същество е вид хуминова киселина (с по-ниско молекулно тегло и по-богато съдържание на кислород) и е сред най-мощните електролити в природата. Тя се образува от полезните микроорганизми, които се хранят с гниещата растителност и други органични вещества в богата на кислород хумусна почва. Подпомага всеки един етап от клетъчния метаболизъм, подобрява клетъчното дишане, подобрява белтъчната обмяна и дейността на множество ензими. Повишава пропускливостта на клетъчните мембрани, клетъчното делене и растеж; обезврежда замърсители като пестициди и хербициди.

Фулвиновата киселина е биоактивна в продължение на хиляди години, което дава възможност хранителните вещества да останат разбити или хелирани под формата на много малки частици, с възможно най-ниско молекулно тегло. Тези хранителни вещества преминават на 100 % през клетъчните мембрани, което прави мумио изключително бързо усвояемо от организма.

Мумио е с високо съдържание на йонизирани електролити, които са от съществено значение за функцията на клетки, органи и всички по-големи биохимични реакции в тялото. Способността му да приема и отдава положителни и отрицателно заредени йони го прави мощен антиоксидант.

Действие и употреба на мумио

Мумио отдавна се използва в азиатската и руската традиционна медицина и днес все още се използва за медицински цели. Притежава високо имуномодулиращо, антисептично и противовъзпалително действие, което позволява успешното му използване за превенция и лечение на различни заболявания и състояния.

За разлика от антибиотиците, мумио притежава широк спектър на действие и не предизвиква алергични реакции или токсично увреждане. Способността му да подпомага процеса на регенерация на нервната тъкан, сърдечните мускули и други тъкани, е много полезно при пациенти с рак, лекувани с химиотерапия. Повишаване на детоксикационната функция на черния дроб го прави препоръчван продукт в местата с високи нива на замърсяване на околната среда.

От древни времена е известно средство за подобряване на регенеративни процеси в различни тъкани и органи и се използва като противовъзпалителен и антитоксичен агент, както и като общоукрепващо и тонизиращо средство.

Мумио притежава и свойството да предотвратява натрупването на течности в тъканите и поява на оток.
В него се съдържат вещества, които стимулират имунната система и помагат на организма да се справя със стреса (адаптогени). Не са установени странични ефекти.

Мумио е подходящо за употреба при следните медицински условия и състояния:

 • Дехидратация, изтощение, мускулна умора, спазми;
 • Вирусни и бактериални условия – бактериални и вирусни инфекции, настинка, хранителни отравяния (за най-добри резултати се препоръчва мумио да започне да се приема още при първите симптоми);
 • Спортна дейност – за повишаване на мускулната сила и маса, по-бързо възстановяване след тренировка, подобряване на работоспособността;
 • Травми и счупвания на кости: подпомага заздравяването на тъканите, помага за укрепване на костите;
 • Нервна тъкан: за регенерация на нервната тъкан, намалява възпалението на нервите и възстановява нервните клетки;
 • Респираторни заболявания: сезонни алергии, възпаление на горните дихателни пътища, бронхит, бронхиална астма, туберкулоза;
 • Подпомага детоксикацията на черния дроб;
 • Отделителна система: инфекции на уринарните пътища и бъбреците;
 • Храносмилателни условия: запек, язва на стомаха, киселинен рефлукс, възпаление на стомаха и червата, нарушено храносмилане;
 • Сърце и кръвоносни съдове: атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания, подобрява регенерацията на сърдечния мускул; подобрява кръвообращението, намалява болката и отока при разширени вени;
 • Кръв: повишава хемоглобина в кръвта, поддържа здравословни нива на бели кръвни клетки; регулира pH на кръвта;
 • Функция на половите органи: нарушения в менструацията, хормонален баланс, укрепва дейността на половите органи и жлези; гинекологични инфекции.

Употреба на мумио в спорта

Краткосрочни цикли на употреба (10-12 дни) са достатъчни за постигане на стимулиращия ефект на мумио в спорта. Тези цикли често се повтарят 3-4 пъти, с 15-20 дни почивка между тях. Ефектите включват активиране на анаболните процеси на клетъчно и молекулярно ниво в различните органи и системи (кръв, черен дроб, миокард, скелетни мускули, лимфна система, централна и периферна нервна система, кожа и коса, стомашно-чревен тракт).

Мумио е от полза в периоди на голямо натоварване, като се приема 2-3 пъти дневно: половин час преди тренировка (за подготовка на мускулите), половин час след тренировка (за краткосрочно възстановяване) и един час преди лягане (за дългосрочно възстановяване). Най-подходящи са последната седмица от периода на тежко натоварване и около една седмица в периода на възстановяване.

Освен за ефектите на биохимично и молекулярно ниво, установени с помощта на тестване на кръв и урина (концентрация на креатинин и лактат, съотношение между лимфоцити и неутрофили, хормони), има и още един аспект на употребата на мумио в спорта – адаптогенните му свойства. Подобно на други адаптогени (женшен, елеутерококус), мумио може да бъде ефективно средство за предотвратяване на някои свързани с възрастта състояние, като болки в ставите, скованост, артрит и други.

Мумио в народната медицина

В народната медицина, мумио обикновено се използва със сокове, мед, чай или мляко. Може да се смеси с храна и да се приема сутрин, на празен стомах, около половин час преди хранене. При определени условия, в подходяща форма, мумио може да се използва под формата на капки, компрес или мехлем.

Мумио в село КушлаУ нас, мумио е открито в села Кушла край Златоград. Местните хора казват, че мумио има способността да излекува счупвания на кости по-добре, отколкото лекарства, дори без гипсова превръзка. За целта, те препоръчват мумио да се разрежда с вода и да се пие. В народната медицина, мумио може да се използва по следния начин:

При стомашни болки: 1 грам мумио се приема 3 пъти на ден, в продължение на 15 дни.

При радикулит: втрийте в мястото смес, приготвена от 1 грам мумио и 7 грама сяра на прах.

При ревматизъм: всеки ден се приема по 2 грама мумио, разтворено във вода. Продължителността на лечението е 10 дни.

При счупване на кост: 1 грам мумио се поставя под езика, докато се разтопи. Прилага се три пъти на ден и се препоръчва приема на по-големи количества прясно мляко.

Жлъчни колики – 3 грама мумио се разтваря в 3 литра гореща вода. Може да се добави и сок от захарно цвекло. Приема се 3 пъти на ден, по една чаена чашка около 30 минути преди хранене, в продължение на 10 дни. След това се прави почивка от 5 дни и отново се повтаря 10-дневният курс.

При камъни в жлъчката: в 1литър топла вода се разтваря 1 грам мумио. Приема се три пъти на ден, по една чаена чашка.

При цистит: мумио се разтваря във вода докато се получи цвят на кафе. Приема се по една чаена чашка, половин час преди хранене, три пъти на ден.

При рани и отоци: прилага се под формата на компрес. За целта, 3 грама мумио се разтваря в топла вода (100 мл). Изчаква се да изстине и се прилага локално, върху мястото.

При хрема: 1 грам мумио се разтваря в 10 мл гореща вода. Изчаква се да изстине и се накапва в носа по три пъти на ден.

При бронхит: На гладно или поне 3 часа след хранене, 2 грама сухо мумио се задържа в устата, докато се разтопи. Повтаря се всеки ден, в продължение на 10 дни. Прави се 5 дена почивка и отново се повтаря.

При бронхиална астма: смесват се мумио и мед в съотношение 1:20. Приема се сутрин на гладно и вечер, преди лягане. Прилага се в продължение на 25 дни, след това се прави почивка от 10 ден и отново се повтаря. Нужни са поне 3 курса за траен резултат.

Възпаления в устната кухина (гингивит, парадонтоза): в 100 мл вода се разтваря 2 грама мумио и с получения разтвор се изплаква устната кухина (без да се поглъща водата).

Противопоказания и мерки за безопасност

Нужно е да знаете, че мумио с добро качество трябва да се разтваря в топла вода, без да образува утайка.

Мумио е противопоказан в случаи на камъни в бъбреците, бременни и кърмещи жени, както и деца под 12 години!

Абсолютно противопоказан е приемът на алкохол по време на лечение с мумио!

За перорално приложение са подходящи само рафинирани (пречистени) форми!


Източници:
http://www.naturalelixir.com
http://www.eartherbs.com
"Лекуване без лекарства", ИК "Колхида"

Още по темата:

4.5, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЛеченияСпортЗдравни съвети