Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти Здраве от природата Медицински ползи на таласотерапията

Медицински ползи на таласотерапията

Медицински ползи на таласотерапията - изображение

Таласотерапията произлиза от думата "таласо", която в превод от гръцки означава море. Този вид терапия представлява лечение посредством морска вода, вода обогатена с минерални соли, водорасли и морска кал, както и климата на морския бряг в различни комбинации. Известните медицински ползи на таласотерапията са с широк спектър – от рехабилитация след травми, до подпомагане лечението на гинекологични заболявания и редукция на теглото.

Произходът на морските вани и свързаните с тях процедури може да бъде проследен още в дълбока древност. Ценното въздействие на морето е било познато още на римляните. Интересен факт е, че морската вода и кръвната плазма на човека имат сходен състав. Когато тялото се потапя в топлата морска вода, то абсорбира от нея минералите, от които се нуждае - като например магнезий, калий, калций, натрий и йодид.

Таласотерапията е изключително разпространена в районите на Мъртво море и се прилага в различни форми, или като: дъжд на затоплена морска вода, вани и фрикции на тялото с морска луга или паста от водорасли, вдишване на морските пари, разходка край морето, специални масажи на самия морски бряг.

Повече информация за таласотерапията може да прочетете:

Рехабилитация след травма чрез таласотерапия

Когато тялото е в морска вода напрежението упражнявано от мускулите върху костите е по-малко, което се обяснява с физичния закон на Архимед. Този закон гласи "Всяко тяло, потопено в течност, олеква толкова, колкото тежи изтласканата от него течност".

Това свойство на морската вода е предпоставка за:

 • скъсяване времето на рехабилитация в посттравматичния период,
 • предотвратяване на усложненията от обездвижването като умора, схващане и подуване (оточност).

Главоболие и таласотерапия

Главоболието, което е последица от остеоартрит на цервикалните (шийните) прешлени може да бъде повлияно с таласотерапия според някои проучвания на гръцки физиотерапевти. Този добър ефект от приложението на морска вода се обяснява с подобряване циркулацията на кръвта през засегнатите шийни прешлени. Предполага се, че едновременно с това се нормализира нарушената хармония между двата дяла на вегетативната нервна система (симпатикус и парасимпатикус).

Друга хипотеза за позитивния ефект от баните в морска вода е нормализиране на нарушената регулация на хипофизо-надбъбречната система. От медицинска гледна точка повишената функция на надбъбречната жлеза води до повишена синтеза на клюкокортикостероиди, които са известни с остеопоротичния си ефект (предизвикват остеопорозни промени в костите). Според тази хипотеза таласотерапията участва в намаляване синтеза на глюкокортикостероиди и по този начин ограничава пагубното им действие върху костите. Но не трябва да забравяме, че тази научна хипотеза е все още недоказана.

Намаляване на болките в гърба и ставите чрез таласотерапия

Предполага се, че поради намаляване на теглото в морската вода с около 10 процента (закон на Архимед), се повишава мобилността на ставите. Едновременно с това се подобрява и кръвообращението в ставите и мускулите, което подобрява трофиката (изхранването) на тъканите, поради повишения приток на глюкоза и други минерални и есенциални вещества към тъканите.

С тези благоприятни ефекти се обяснява и намаляването на болката.

Изключително подходяща форма на таласотерапия при болки в гърба и ставите е чрез фракции с морска кал или луга. Продуктът се затопля до температура от 38-40%, втрива се в болното място чрез лек масаж, завива се с найлон и топло одеало и се оставя да престои от 15 минути до няколко часа. Следва измиване с хладка вода без използването на специални отмиващи средства.

Таласотерапия за подмладяване

Плуването в морска вода може да подмлади организма на хората на възраст над 30 години, защото възстановява навика за трениране. По-възрастните намаляват физическата си активност, поради налични здравословни проблеми със ставите и костите.

Плуването в морска вода има редица предимства пред останалите видове спорт поради по-малкото натоварване на ставите и костите, по-лесното изпълняване на упражненията под вода, по-доброто тонизиране на организма. Възстановяването на физическата активност, чрез таласотерапия може да предотврати мускулната слабост и сковаността в ставите.

Таласотерапията се прилага и срещу стрес

Много добре действа на организма половинчасово плуване в морска вода или в специални таласобасейни. Плуването действа ободряващо, успокояващо и хармонизиращо нервната система.

Таласотерапия срещу излишните килограми

Предполага се, че е възможно да се свалят около 3 килограма за една седмица, ако плувате всеки ден по половин час.

Подобрявайки кръвообращението плуването спомага за отделянето на голямо количество токсини и намалява подпухналостта.

Едновременно с това йодните пари активират щитовидната жлеза.

Подобряването на функцията на щитовидната жлеза води до ускоряване на метаболизма и намаляване на телесното тегло.

Постоперативен период и таласотерапия

След дълготраен престой в леглото вследствие оперативна намеса човек се чувства изтощен, мускулите му са отпуснати и без тонус. Таласотерапията може значително да подобри състоянието Ви, защото подобрява мускулния тонус, премахва мускулната умора, улеснява движенията в ставите поради подобряване на кръвообращението.

Таласотерапията в следродилния период

В периода след раждането майките много често получават разширени вени и хемороиди, имат мускулна слабост, изразяваща се в невъзможност за продължително ходене и лесна уморяемост, затлъстяване.

Повечето от тези проблеми са резултат от обездвижването и тежестта, която са упражнявали плода и околоплодната течност върху организма на майката.

Таласотерапията дава възможност да намалят тези неприятни усещания, чрез подобряване на кръвообращението. Тя също така помага за ревитализиране и възвръщане силите на майката. Това е много важен ефект, в този така важен момент за всяка жена.

Таласотерапия и спорт

Таласотерапията може успешно да се съчетае с т.нар. водни спортове. Практикуването им в морето допълнително усилва ефекта, поради вдишването на морските пари и въздействието на минералите. Игрите с топка и водната гимнастика например за подходящи за всяка възраст.

Всеки спортист, независимо какъв спорт практикува може да увеличи постиженията в областта си, използвайки таласотерапията. Много добър ефект дава таласотерапията, ако се прави след тренировка, защото води до намаляване на „мускулната треска” и мускулната умора.

Таласотерапия и кожни заболявания

Таласотерапията има позитивен ефект при лечението на редица кожни заболявания като: акне, атопичен дерматит, псориазис, екземи от различен произход.

За лечение на псориазис комбинацията между таласотерапия и хелиотерапията (лечението със слънце) постига много добри резултати. Излагането на слънце обаче трябва да бъде умерено!

Много дерматолози препоръчват провеждането на таласотерапия при псориазис да се осъществява в Мъртво море.

Начини за извършване на талосотерапия

Могат да се приложат различни комбинации между отделните видове таласотерапия. Един подходящ вариант се състои в следното: лежите на термично одеяло (затоплящо или охлаждащо одеяло), като терапевта балнеолог ви облива със смес наподобяваща пюре, която съдържа различни видове водорасли.

Другият вариант е отново да лежите върху термично одеяло, но да бъдете масажиран с масла от водорасли.

Трети вариант е лежейки върху термичното одеяло да бъдете обливани с морска вода с водорасли.

Противопоказания за таласотерапия:

 • кръвотечения,
 • хипертонична болест ІІІ стадий,
 • сърдечна декомпенсация,
 • състояния след сърдечен инфаркт,
 • повишена температура,
 • остри инфекциозни заболявания,
 • злокачествени тумори,
 • тежки заболявания на белите дробове,
 • психични заболявания,
 • епилепсии и др.

При бременност задължително трябва да бъде направена консултация с акушер-гинеколог и след прегледа ако няма контраиндикации, бременната може да се възползва от някои варианти на таласотерапията.

Подробна информация за полезните свойства на морската сол и методите за приложението й ще намерите:

Още по темата:

5.0, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаСпортЛеченияСпециалистиСоциални грижиКлинични пътекиЗаведенияНормативни актовеХрани и ястияНовиниЛюбопитноОрганизацииЛайфстайлИсторияОбразование