Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Алтернативни подходи при лечение на атаксия

Алтернативни подходи при лечение на атаксия

Алтернативни подходи при лечение на атаксия - изображение

Атаксията представлява медицинско състояние, характеризиращо се главно със загуба на равновесие и двигателни смущения. По същество, представлява липса на мускулна координация в резултат на нарушена способност за контрол на движенията на крайниците, позата и мускулната сила. Атаксията е по-скоро неврологичен симптом, отколкото заболяване.

Атаксията може да засегне крайниците и цялото тяло, също така речта и дори, движенията на очите. Може да бъде вродена или придобита:

Вродената (наследствена атаксия) се среща рядко, обикновено в семейства, при които друг член от семейството също страда от такава. Тя се развива бавно, в продължение на много години и основната причина за нея са генетични промени.

Придобитата (остра) атаксия се развива внезапно, в резултат на тежка травма, инсулт, енцефалит, мозъчен тумор, множествена склероза или други причини, като недостиг на витамин В12, хипофункция на щитовидната жлеза, мозъчна операция, злоупотреба с алкохол, радиационно облъчване, някои инфекции (варицела), токсично въздействие, церебрална парализа.

Съществуват три вида атаксия, в зависимост от основната причина за нарушеното равновесие и локализацията на увреждането:

Атаксия на малкия мозък - дължи се на нарушения в малкия мозък, където в зависимост от конкретната локализация, може да се проявят различни форми на дисбаланс.

Сензорна атаксия - включва загуба на чувствителност и обратна връзка от определени части на тялото, поради засягане на гръбначния мозък.

Вестибуларна атаксия - настъпва в резултат от увреждане на вътрешното ухо и намиращият се в него вестибуларен апарат, който отговаря за поддържане на баланса и равновесието.

Атаксията може да включва широк спектър от симптоми, като загуба на равновесие при ходене или изправяне, световъртеж, трудности при ходене, трудно преглъщане (дисфагия), трудно изпълнение на задачи изискващи висока степен на физически контрол (писане, рисуване, хранене).

Лечение на атаксия

Лечението на атаксия зависи главно от основната причината за нея. Когато се касае за остра атаксия, терапията е насочена към първичното заболяване или увреждане. Съществуват редица техники и методи от алтернативната медицина, които могат значително да облекчат състоянието и да подпомогнат основната терапия. Подходящи са различни физиотерапевтични процедури, хранителни добавки, билки, упражнения и практики.

Физиотерапия

Целта на физикалната терапия е да подобри контрола върху позата и движенията в максимална степен. Подходящият план за лечение трябва да се изготви от специалист - физиотерапевт, след установяване на точните области на нарушение.

Някои от упражненията са насочени към подобряване на проприорецепцията - постъпващите сигнали към мозъка от дейността на рецепторите, намиращи се по-дълбоко в тъкните и в ставите. За целта, може да се използват техники за разтягане, упражнение срещу съпротивление и ходене по различни повърхности.

Определен вид физикална терапия, включваща вибрации на цялото тяло, изисква да се стои на леко вибрираща платформа и доказано увеличава притока на кръв и инервацията на мускулите при някои форми на атаксия. Вибрациите може да се прилагат и само върху определени области от тялото, ако това е необходимо.

Упражнения за подобряване на баланса акцентират върху активирането, стабилизирането и укрепването на мускулите на гърба и корема. Може да започнат от легнало положение и постепенно да се премине към седнало, изправено и накрая към ходене. Различни вариации включват затваряне на очите и движения на главата в координация с движенията на тялото, стоене на един крак, ходене в тясна линия и други.

Стартирането на програма за физикална терапия трябва да се предприеме възможно най-рано след уточняване на диагнозата, за да може да се забави развитието и да се подобри хода на заболяването!

За подобряване на движенията на тялото може да се използват още метод на Фелденкрайз, техника на Александър, йога, тай чи.

Техника на Александър

Техниката на Александър представлява метод, който помага на човек да подобри баланса в тялото си чрез освобождаване на излишното напрежение. Това е прост и практичен метод за подобряване на свободата на движенията. Учи как човек да използва точно необходимото усилие за определена действие или движение, което пък осигурява повече енергия и за останалите дейности от ежедневието. Това не е поредица от процедури или упражнения, а по-скоро превъзпитание на ума и тялото. Може да се прилага в седнало или легнало положение, по време на ходене или други ежедневни дейности.

Трудова терапия

Трудовата терапия включва обучение и упражнение върху изпълняването на специфични функционални задачи за подобрение на координацията и стабилизиране на позата, които имат за цел да подпомогнат извършването на ежедневни дейности.

Аюрведа

Терапия с Аюрведа (вид традиционна индийска медицина) може да се приложи с цел, подобрение на баланса при пациенти с атаксия. В проучване, включващо приложение на масла по скалпа, прием на билкови добавки, масаж и сауна, е установено подобрение на състоянието, особено способността за ходене.

Видео игри

Някои видео симулационни игри, изискващи координация между очите и ръцете, както и контрол на цялото тяло, могат да бъдат прилагани при лица с лека до умерена атаксия, с цел подобряване на движенията и съгласуваността между тях. От ключово значение е факта, че тези игри значително подобряват мотивацията на децата да практикуват, спрямо класическата физиотерапия, и са подходящи за приложение у дома.

Биофийдбек

Биофийдбек е техника, която измерва различни телесни функции и дава информация на пациента за тях, посредством което, той се приучава да ги контролира. Най-често използваните измервания са на мозъчните вълни (ЕЕГ), кръвно налягане, дишане, сърдечен ритъм, кожна температура, мускулно напрежение.

В терапията на атаксия, биофийдбек предоставя информация относно мозъчната активност при различни движения на тялото. Специални електроди, прикрепени към главата улавят мозъчните вълни при извършването на различни движения на тялото и главата и ги трансформират в слухови или зрителни сигнали, които пациента възприема. Това дава възможност на пациента да се научи да контролира и насочва мускулната сила, тонус и движения на тялото.

Танци

Танците може да помогнат на деца и възрастни с атаксия като подобряват способността за планиране и контрол на движенията, повишава самочувствието, уменията за работа в група, преценяване на пространствата и подобряване на социализацията.

Особено подходящи са балните танци, тъй като при тях стъпките са единни и структурирани. При тях, човек трябва да се научи къде точно да постави ръцете, краката и тялото си, къде точно да отиде и с какво движение да го направи. Другият важен момент е, че балните танци включват двама души, които трябва да се движат в унисон, а това е голямо предизвикателство за хора с двигателни смущения. Докато човек се учи да изпълнява всички нужни стъпки и движения в танците, неволно се отпуска и подобрява дейността на мускулите. Същевременно, по време на тренировките, се подобрява социалния живот и общуването.

Кранио-сакрална терапия

Кранио-сакралната терапия представлява лек, практически подход за освобождаване на натрупаното напрежение дълбоко в тялото и облекчаване на болката и дисфункцията на тъканите и органите. С помощта на леко докосване, практикуващият кранио-сакрална терапия изследва и оценява състоянието на кранио-сакралната система (комплекс от мембрани и течност, обграждащи, предпазващи и подхранващи главния и гръбначния мозък) и ритъма на кранио-сакралните пулсации (ритмични, колебливи движения на гръбначно-мозъчната течност). Чрез леки въздействия се цели възстановяване на нормалния ритъм на пулсациите и увеличаване на способността на организма самостоятелно да възстанови функциите си, да се подобри походката и позата на тялото при атаксия.

Има определени ситуации, при които не се препоръчва приложение на кранио-сакрална терапия! Те включват условия, при които изменението и/или лекото повишение на вътречерепното налягане може да предизвика сериозни нарушения. Такива са мозъчна аневризма, мозъчен кръвоизлив, тежки нарушения в кръвосъсирването и други.

Ботокс

При пациенти с мускулна скованост, спазми и крампи може да се приложи инжектиране на ботулинов токсин (ботокс) в спастичните мускули с цел да ги релаксира. Ефектът на инжекциите е временен и трябва да се повтаря на всеки 3 месеца до една година.

Внимание! Ботоксът е мощен токсин и трябва да се прилага само от квалифициран специалист! Приложението от недостатъчно компетентни лица, неадекватен контрол, използването на некачествени или стари продукти, може да причинят сериозни последици!

Терапия с аминокиселини

Терапията с аминокиселини се основава на твърдението, че много симптоми и заболявания настъпват в резултат на нарушено производство на аминокиселини.

Аминокиселините представляват градивни елементи, от които тялото произвежда протеини (белтъци). В генетичния код на всеки човек са заложени 20 главни аминокиселини, като различните комбинациите от тях произвеждат всеки основен протеин, необходим за хомеостазата (баланса на вътрешната среда) на човешкото тяло.

Терапията с аминокиселини включва прием на специално подбрана комбинация от аминокиселини, предназначени да контролират обменните процеси в увредените мозъчни клетки. Осигурявайки на организма нужните аминокиселини, много от симптомите могат да бъдат облекчени.

Аминокиселините са използвани в клинични изпитвания за лечение на различни сериозни заболявания и състояния, включително атаксия, фенилкетонурия, епилепсия, латерална склероза, вродена микроцефалия, рак на черния дроб, мускулна дистрофия и други. Според сравнително ново научно изследване, терапията с аминокиселини с разклонена верига (BCAA) може да бъде подобри състоянието при пациенти с атаксия. Все още обаче, включването на терапията с аминокиселини в конвенционалната медицина е тема на спорове в научните среди.

Ацетил-DL-левцин. Приемът на добавка ацетил-DL-левцин може да бъде значително полезна за някои форми на атаксия. В клинично проучване, публикувано в списание по неврология от октомври 2013г, участниците приемали по 5 грама ацетил-DL-левцин на ден, в продължение на една седмица. Изследователите съобщават за 20 % спад на оценките по скалата за откриване и оценка на атаксия.Съобщава се за подобрение в координацията и скоростта на движенията, речта, сръчността. Не са наблюдавани странични ефекти, което предполага добър профил на риска и ползите за ацетил-DL-левцин.

Акупунктура

Според теорията на традиционната китайска медицина, акупунктурата може да подобри кръвообращението, да регулира нервната система и да помогне за запазване на стабилно психично състояние и да предотврати депресия. Според практикуващите акупунктура, иглите трябва да се прилагат в различни, точно определени, акупунктурни точки, в зависимост от конкретните признаци, като от особено важно значение е терапевтът да е достатъчно опитен и подробно запознат със същността на медицинското състояние, както и с особеностите на традиционната китайска медицина. Ефективността на терапията се основава на стимулиране на увредените нервни клетки и възстановяване на функцията им.

Източници:
http://www.askdrshah.com
https://www.multiplesystematrophy.org
http://cpcare.org
http://walkingwithataxia.com/
http://www.upledger.com
http://www.news-medical.net
http://www.livingnaturally.com
http://www.cpchildrentreatment.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноАлт. медицинаСпортЗдравни съветиНовиниХранене при...ИсторияСнимкиПсихологияЛайфстайлБотаникаЛеченияСпециалистиИнтервютаИзследванияКлинични пътекиСоциални грижиНормативни актовеЗаведения