Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Практики за ума и тялото Хиропрактика и масаж Кинезио лента – японското изобретение срещу ставни и мускулни болки

Кинезио лента – японското изобретение срещу ставни и мускулни болки

Кинезио лента – японското изобретение срещу ставни и мускулни болки - изображение

Кинезио лентата е холистичен, нелекарствен терапевтичен метод, основан на собствените лечебни процеси на организма. Намира приложение при различни физически проблеми, като нарушения в коленете, раменете, гърба и кръста; тенис лакът; навяхвания на глезена; синдром на карпалния тунел; плантарен фасциит; травми на ротаторния маншон и други.

Трудно е да се повярва, че една лента от памучен плат може да:

  • осигури структурна подкрепа на ставите и мускулите, без да ограничава здравословния диапазон на движение;
  • коригира неправилна мускулна функция, чрез осигуряване на невросензорни обратна връзка по време на движение;
  • облекчава болката от остри травми и хронични заболявания;
  • намалява подуването и възпалението, чрез засилен лимфен дренаж;
  • ускорява възстановяването, чрез подобряване на притока на кръв към засегнатите тъкани;
  • предотвратява пренатоварването и свиването на работещите мускули;
  • ускорява възстановяването от интензивни физически упражнения;
  • възстановява нормалната работа на травмиран мускул;
  • увеличава мускулния тонус на ранени или неврологично забавени мускули.
  • забавя умората и подобрява издръжливостта чрез повишаване на мускулния „замах“;

Какъв е произхода на терапията с кинезио лента?

Преди повече от 40 години японският хиропрактик и кинезитерапевт, д-р Кензо Касе, решава да оптимизира своята терапия при лечение на травми и остри и хронични заболявания. Убеден, че кожата е не само външна граница на организма, но и най-големият рефлекторен орган на тялото и, че мускулите могат да спомогнат за оздравяването и регенерирането на организма, той създава материал - висококачествен памук със 100% медицински клас акрилно лепило. Новата лента е с дебелината, теглото и гъвкавостта на кожата. Лепилото не се прилага равномерно по лентата, а през еднакви интервали, върху които няма лепило (S-форма), което позволява „дишането“ и циркулацията на въздуха и потта.

Новата разработка е наречена „кинезио лента“, тъй като принципите на кинезиологията (наука, която изучава структурата и функцията на мускулите) са приложени при разработването и тестването на техники за прилагането на лентата.

Как действа кинезио лентата?

Кинезио лентата предава положителна сетивна информация на тялото, като цели неограничено движение за кожата, ставите и мускулите, така че, активира собственият лечителен процес на тялото. За разлика от останалите, класически ленти, кинезио лентата не нарушава микроциркулацията, а я стимулира, посредством извивките си.

Кинезио лентата (кинезиотейп) е предназначена да предизвиква физиологични ефекти върху няколко системи на организма – кръвоносната, лимфната, нервната и скелетно-мускулната система. Използва се от терапевти и спортисти, с цел да промени мускулния тонус, лимфния дренаж, да подобри модела на движение и стойката. Наред с физиологичните ползи на кинезио лентата, може да се добави и това, че е сравнително евтина и икономична във времето форма на рехабилитация и кинезитерапия, която е лесна за приложение и подходяща за дългосрочна употреба.

Повечето от лентите, използвани в областта на рехабилитацията и физиотерапията функционират на принципа на механичната стабилност и функционално обездвижване за защита на ставите и мускулите, при което се ограничава свободата на движение и микроциркулацията. Нужно е да се направи разлика между атлетичния тейп, методът Макконъл за поставяне на лента и кинезио лентата:

Атлетичен тейп представлява лента, предназначена да ограничи диапазона на движение в ставите и да контрахира (свие) двигателните мускули. Ефектът на този метод се състои в създаване на мост над областите, които са травмирани, така че спортистите да могат да продължат да тренират и същевременно, да осигурят подкрепа и защита на пострадалата част от тялото. Атлетичният тейп се отстранява след края на тренировката или състезанието.

Методът на Макконъл за поставяне на лента представлява техника, при която твърда, силно залепваща се лента се поставя върху определена част на тялото, с цел да облекчи болката и да повлияе на специфичното биохимично движение. Лентата се прилага за не повече от 18 часа, а често и за по-кратко.

 

 

Какъв ефект осигурява върху различните тъкани?

Кожа: лентата предизвиква движение на кожата, подобно на това при масаж, което подобрява лимфния дренаж на областта. Когато се постави над области с фиброза, повдигането и движението на кожата подпомага за отпускане и омекване на тъканите.

Мускули: Движението на лентата и въздействието върху сетивните рецептори в кожата, могат да подобрят мускулната контрактилност (способност за свиване) и да намалят болката. Подобрената мускулна контрактилност и релаксация, води до по-качествена помпена функция върху по-дълбоко разположените лимфни съдове.

Стави: Освен, при наличие на ставни болки, лентата може да се постави върху стави, засегнати от лимфедем.

Кръвна циркулация: кинезио лентата подобрява кръвния поток в и извън зоната на приложение, което пък подпомага зарастването на раните.

Неврологична функция: подуването и локалния натиск върху сетивните рецептори в кожата, което води до болка, изтръпване или намалена чувствителност. Отстраняването на излишната течност, води до премахване на налягането и подобряване на способността на тези рецептори да комуникират с мозъка.

Макар механизмът на въздействие да звучи твърде сложно за неспециалистите, то начинът за поставяне на лентата е съвсем улеснен. Разработени са ленти за всички части на тялото и тъй като, кинезио лентата е изработена от естествени материали и съобразена с анатомичните особености на човешкото тяло, тя може да бъде използвана дори от бременни.

Какви са приложенията на кинезиотейп?

При травма

Кинезио лентата е особено полезна за травмите при спортисти (и не само). Тя може да се приложи в средата на тренировката, веднага след настъпването на травмата. Нейната здравина дава възможност да се прилага с различна степен на напрежение, което осигурява възможност за движение на засегнатата област, но без допълнително натоварване и риск от усложняване.

 

За рехабилитация

Често, след натоварено състезание спортистите се чувстват изтощени и с изчерпани сили. В такива случаи се налага мануална манипулация (форма на мануална терапия), като ефикасността от нея се увеличава значително с употребата на кинезио лента. Тя може да помогне за отпускане на меките тъкани и по-лесно манипулиране с тях. Освен това, осигурява постоянна стабилизация на засегнатата област и шанс на мускулите и сухожилията да се възстановят напълно.

За правилна стойка

Кинезио лентата може да се използва за поддържане на правилна стойка и позиция на тялото. Ако имате склонност да стоите „прегърбени” или да заемате друга неправилна стойка, кинезио лентата може да помогне за преодоляване на това. Правилната стойка може значително да намали болката в ставите, да ускори възстановяването и да намали риска от нарушения на опорно-двигателния апарат.

 

За болка

Кинезио лентата може да намали болката в определени области на тялото. Често, спортистите страдат от болки в кръста или ставите. След провеждане на мануална манипулация, може да бъде поставена кинезио лента върху засегнатата област. При наличие на оток или синини върху мястото, съществува метод за поставяне на лентата, който да подпомогне дренажа на лимфата и премахване на синините.

 

При състезание

Още една област, която в голяма степен засяга спортистите е, че кинезио лентата може да се използва с превантивна цел, преди важно или тежко състезание. По-голямата част от спортистите са наясно със „слабите си места”, като нестабилност на глезена, разместване на пателата (колянното капаче) и други. Правилно поставена, кинезио лентата може да предотврати допълнително увреждане или усложнения в проблемните области.

За да използвате максимално предимствата и ползите от кинезио лентата е добре да се обърнете към обучен специалист, който най-добре може да съобрази как точно да бъде поставена лентата, колко да е опъната и дали има нужда от комбинация от няколко ленти.

Още по темата:

Източници:

http://www.medicinenet.com
http://breakingmuscle.com
http://kinesiotapebg.eu
http://chapalahealth.com
 

Още по темата:

3.9, 17 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортВидеоЗдравни съветиНовиниЛеченияАлт. медицинаКлинични пътекиЛюбопитноЛайфстайлСпециалистиЗаведенияБотаникаОрганизацииСоциални грижиНормативни актовеХранене при...ИнтервютаФизиологияИзследванияИсторияПсихологияЗаболявания (МКБ)Снимки